Εμφανίζει μεγάλο σημειολογικό ενδιαφέρον η μελέτη των ονομάτων των μπυρών. Αυτή μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η αέναη θεολογική πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις του Καλού και του Κακού εκπροσωπείται σημειολογικά στις ετικέτες πολλών μπυρών. Αυτές οι μπύρες έχουν κοινό το μεγάλο ποσοστό αλκοόλ, είναι δηλαδή ιδιαίτερα ύπουλες και «πονηρές», αφού δρουν έμμεσα, χωρίς να το καταλαβαίνει ο μέσος μπυρόβιος. Με εξαίρεση την πολύ καλή Lucifer, την οποία βρίσκει κανείς βαρελίσια σε κάποιες ελληνικές μπυραρίες, δεν προσφέρονται για μεγάλη κατανάλωση. Άρα, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο σατανικός και δαιμονικός τους χαρακτήρας συνίσταται στην ιδιότητά τους να αποπλανούν, να σαγηνεύουν και τελικά να αρπάζουν τις ψυχές των χαμογελαστών μπυρόβιων, χωρίς αυτοί να το πολυκαταλαβαίνουν.

Από την άλλη μεριά, μπορεί κανείς να αντιτάξει πλήθος μπυρών με ονομασίες εμπνευσμένες από αγίους της Καθολικής Εκκλησίας, από τον ίδιο τον Κύριον ημών, τους αγγέλους του ή και τον ίδιο τον Θεό, για τις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζονται να μεγάλα μέσα με πρώτη και καλύτερη την γνωστή σαμπανόμπιρα DEUS, ενώ ακολουθούν οι Divine, Dominus, Petrus, Angelus, Augustijn, St. Bernardus, St. Feuillen, St. Landelin, και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Παρακάτω λοιπόν θα δούμε τις κυριότερες μπυρικούς εκπροσώπους της κόλασης... που μπορούμε να βρούμε και στην Ελλάδα!
Η καλή καταγωγή και η προσεχτική παραγωγή είναι δυο προτερήματα που δεν κρύβονται σε αυτή την μπύρα. Προέρχεται από το Βέλγιο και τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε και αποτελούν τη διαφοροποίησή της είναι: η διαδικασία παραγωγής της που διαρκεί 90 ημέρες, οι ποικιλίες λυκίσκου saaz από την Τσεχία και styrian από την Σλοβενία, οι ειδικές ζύμες που βρέθηκαν και απομονώθηκαν από τον ίδιο τον Victor Moortgat, (ιδρυτή της ζυθοποιίας) το 1918, ότι επαναζυμώνει στο μπουκάλι και έχει 36 μήνες ζωής. Τα αρώματά της προκαλούν εκρήξεις και ευχαρίστηση. Μερικά από τα αρώματα που κάνουν αυτή την υπέροχη αρωματική παρέλαση είναι το λεμόνι, τα κίτρο, η μπανάνα, το πορτοκάλι, το ginger, το νεράντζι, το πιπέρι και το καβουρδισμένο ψωμί. Στο στόμα είναι το ίδιο σύνθετο και λιπαρό. Πήρε το όνομά της λόγω της δυνατής γεύσης της από τη λέξη “duvel” που στα φλαμανδικά σημαίνει διάβολος!

Γεύση ξηρή με γεμάτη κρεμώδη επίγευση και ρωμαλέο άρωμα. Η μεγάλη σχολή του Βελγίου από το παραδοσιακό ζυθοποιείο Het Anker. Χρώμα ξανθό με έντονες ανταύγειες, άρωμα κίτρινων φρούτων με νότες ανανά και βανίλιας. Η Lucifer είναι μια μπύρα που μας έρχεται από το Βέλγιο και την ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία… Ξανθιά special beer με 8% αλκοόλ. Στην αγορά μπήκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και την παραγωγή της είχε αναλάβει η ζυθοποιεία Liefmans. Όταν έκλεισε η εν λόγω ζυθοποιεία, η ετικέτα Lucifer περιήλθε στα χέρια της ζυθοποιίας Duvel Moortgat. Η προσοχή όμως της Duvel είχε στραφεί στις φρουτώδεις μπύρες της Liefmans οπότε ο “θάνατος” για την μπύρα Lucifer πλησίαζε απειλητικά! Την σωτηρία της Lucifer ανέλαβε η ζυθοποιεία Het Anker, η οποία πήρε τα δικαιώματα παραγωγής και διανομής της. Και έδωσε όρκο ζωής και θανάτου εάν η διαβολική…αυτή μπύρα δεν κατάφερνε να επιζήσει.

Υπεύθυνο ζυθοποιείο για αυτή τη ξανθιά αμαρτία είναι το Gayant το δεύτερο ανεξάρτητο Γαλλικό ζυθοποιείο. Η πορεία του στην περιοχή Douai κάνει τα πρώτα βήματα το 1919. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ένα οικογενειακά παραδοσιακό ζυθοποιείο. Εμπνευστής του είναι ο Patrick d’Aubreby και το όραμά του αναπτύχθηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα ζυθοποιεία με 7 special μπύρες. Ξανθιά, διαυγής με χρυσό περιτύλιγμα. Μόλις τη σερβίρουμε εξελίσσεται στο στόμα μας η ζεστασιά που προέρχεται από τους 12 βαθμούς. Πέρα από την αλκοόλη δεν είναι μια συνηθισμένη ξανθιά αλλά μια σπάνια Γαλλίδα που ζυμώνεται για 15 ημέρες και χρησιμοποιεί περισσότερη ποσότητα βύνης από τις κλασικές μπύρες. Μόλις την δοκιμάσουμε θα ξεπροβάλουν γλυκά αρώματα μελιού, καραμέλας, βύνης και φρούτων.



Η πιο δυνατή μπύρα lager στον κόσμο! Μια extra strong Ale Γαλλικής καταγωγής που προκαλεί τόσο με το όνομα, όσο και με τη γεύση της. Η Belzebuth διακρίνεται για το έντονο και πολύπλοκο άρωμά της, που προκύπτει από τα στελέχη των ζυμών, αλλά και από τρεις διαφορετικές ποικιλίες βύνης που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την παρασκευή της, δεν προστίθεται αλκοόλ, ούτε αφαιρείται νερό, και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό. Έχοντας 13% αλκοόλ, απευθύνεται στους τολμηρούς λάτρεις της μπύρας και σε όσους αναζητούν μια πραγματικά δυνατή και γεμάτη γεύση, με έντονη την αίσθηση του αλκοόλ μέχρι το τέλος.

Είναι μια χρυσοκίτρινη μπύρα, με επίμονο λευκό αφρό, υψηλής ζύμωσης, καλό σώμα και άρωμα και διακριτική γλυκόπικρη, με 8% αλκοόλη. Αυτή η γλυκόπικρη γεύση που είναι αισθητή στο στόμα, σταδιακά αρχίζει να μετριάζεται και θα αντικαταστατά από μια ήπια πικρή, έντονη και μεγάλη για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη που περιέχει. Η επίγευση της είναι ελαφρώς πικρή και διαρκής.






Επίσης μπορείτε να τολμήσετε και με τις παρακάτω...

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!