Τα αρχικά IPA αποτελούν υπενθύμιση του αποικιακού παρελθόντος της Αγγλίας. Στις αρχές του 1700 η Βρετανία είχε ένα πρόβλημα. Στρατεύματα και Βρετανοί πολίτες που ζούσαν στην Ινδία, στο πλαίσιο της αποικιοκρατίας δεν είχαν πρόσβαση σε καλή βρετανική Αle και όλες οι προσπάθειες να μεταφερθεί βρετανική βύνη έπεσε στο κενό αφού το φορτίο σιγά σιγά χαλούσε. Η India Pale Ale, ή IPA, ήταν η λύση. Η ποσότητα λυκίσκου σε αυτό το ρόφημα το προστάτευε από τη θερμότητα. Η IPA θα μπορούσε να έχει περάσει στην ιστορία, όταν η βρετανική κατοχή της Ινδίας έληξε. Αλλά ένα μοιραίο ναυάγιο την καθιέρωσε. Το 1827 ένα πλοίο που φεύγει από το Λονδίνο χτυπήθηκε και μερικά από τα βαρέλια IPA καταστράφηκαν. Τα υπόλοιπα βαρέλια πουλήθηκαν στην Αγγλία και προκάλεσαν μεγάλη επιτυχία. Οι μπύρες που θα μεταφέρονταν με πλοία σε όλο το κόσμο παράγονταν από μεγάλο εκχύλισμα έτσι ώστε να ζυμώνουν αργά κατά την διάρκεια του ταξιδιού, φθάνοντας στην αρίστη κατάσταση όταν κατέληγαν στον προορισμό τους. Ήταν επίσης πολύ βαριά εμπλουτισμένες με λυκίσκο ώστε να μην προσβάλλονται από άγριες ζύμες. Τα ποσοστά του λυκίσκου αποτελούν μια μεγάλη έκπληξη για τον σημερινό ζυθοποιό, μιας και έφταναν τα δύο με τρία κιλά στο βαρέλι, ενώ πρόσθεταν και ένα με δύο κιλά με το χέρι στο βαρέλι (μια τεχνική που ονομάζεται dry hopping). Τη σημερινή εποχή, μισό κιλό ανά βαρέλι θεωρείται υπεραρκετό.


Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι γνωστό αν ο λυκίσκος ήταν φρέσκος ή παλιός ώστε να έχει μειωμένη πικράδα, μιας και ο βασικός σκοπός της προσθήκης του ήταν αντισηπτικός. Οι μπύρες με μεγαλύτερο εκχύλισμα χρειάζονταν περισσότερο λυκίσκο, οι ποικιλίες του λυκίσκου που υπήρχαν τότε δεν ήταν όσο πικρές όσο οι σημερινές ενώ έτσι και αλλιώς οι μπύρες τότε ήταν απλά πιο βαριά εμπλουτισμένες με λυκίσκο. Το στυλ αυτό έγινε πολύ διάσημο στην Μ. Βρετανία, αν και πολύ λίγοι γνωρίζουν τη σημασία των αρχικών γραμμάτων. Κανένας παραγωγός δεν φτιάχνει πλέον το προϊόν με τα standards που υπήρχαν την εποχή της Βικτοριανής Αγγλίας αν και έχουν γίνει προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια.


Η καλή IPA θα έχει χρυσαφί χρώμα ή πορτοκαλί. Θα έχει ένα ευχάριστο άρωμα λυκίσκου. Το άρωμα πρέπει να είναι ισορροπημένο ανάμεσα στην πικρία που προκαλεί ο λυκίσκος και στην γλυκύτητα της βύνης.

Δύσκολα συνδυάζεται με κάποιο φαγητό αφού είναι καλύτερο να κρατήσετε την γεύση του λυκίσκου και να μην την αναμίξετε. Παρ’ όλα αυτά το ψητό κρέας με σάλτσα Barbeque ταιριάζει αρκετά.



Δείτε τις πιο δημοφιλής IPA μπύρες εδώ.

Ελληνικές αντιπροσωπευτικές ετικέτες

Solo Ψακι
Dark Crops IPA
Septem 8 IPA
Contessa IPA
Voreia IPA
ORA IPA
Lithenia
Menace IPA
Ali IPA
Molotov
Crazy Donkey
Pikri
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!