Beer and Food Pairing
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η μπύρα ανατέλλει δυναμικά στο καινούριο σκηνικό σαν αντικείμενο γαστρονομικού πόθου που αξίζει όλες τις τιμές μιας σύγχρονης γευσιγνωστικής τελετουργίας. Έχοντας στο portfolio της εκλεκτούς ζύθους που μπορούν να σταθούν ως ίσος προς ίσο με ωραία κρασιά, αντιμετωπίζονται πλέον από τους ανοιχτόμυαλους sommelier φημισμένων εστιατορίων του πλανήτη σαν καινούριες γαστρονομικές συγκινήσεις.


ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑΣ

1. Οι μπύρες που είναι πολύ υψηλόβαθμες σε αλκοόλ, γευστικά εύσωμες και με υπερβολικά έντονα χαρακτηριστικά δεν κάνουν για συνοδεία φαγητού. Αποστολή τους είναι να συνοδεύουν τις after-dinner στιγμές.
2. Για να μπορεί μία μπύρα να ταιριάσει με ένα φαγητό, θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο αρμονία η αλληλοσυμπλήρωση η ακόμα και δημιουργική κόντρα αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών.
Beer and Food Pairing3. Καθώς η πικράδα ανοίγει την όρεξη, οι πολύ πικρές Pils είναι εξαιρετικές στο ρόλο του aperitif η του συνοδού των πρώτων πιάτων και ορεκτικών.
4. Ένα πολύ πλούσιο, βαρύ και λιπαρό φαγητό ταιριάζει με μπύρες έντονα φρουτώδεις και με υψηλή οξύτητα, που φέρνει στα συγκαλά της τη λιπαρότητα του πιάτου και επιτυγχάνει γευστική εξισορρόπηση.
5. Μερικά συνοδευτικά στοιχεία η ακόμα και η γαρνιτούρα ενός πιάτου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αρμονία με τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία μιας μπύρας μερικές φορές πολύ σημαντικότερο απ ’ότι το κύριο υλικό του πιάτου.
6. Το θολό χρώμα μίας μπύρας είναι ένδειξη υψηλής ποιότητας και μεγάλου γευστικού ενδιαφέροντος. Σημαίνει ότι η μπύρα δεν έχει φιλτραριστεί, ώστε να διατηρήσει ακέραιο τον αρωματικό και γευστικό της πλούτο.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΠΥΡΑ.

Beer and Food PairingΩχρές μπύρες ale (pale ale) με ψηλό περιεχόμενο λυκίσκου συνδυάζονται τέλεια με ολοπαθή τυριά ή άλλα πλούσια λιπαρά φαγητά. Η καστανόχρωμη μπύρα ale (brown ale) συμπληρώνει τέλεια πιάτα με ψάρι ή κοτόπουλο. Μπύρες με βύνη ψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ και με γλυκιά γεύση,  ταιριάζουν θαυμάσια με πικάντικα φαγητά ή ακόμα με sushi. Γενικά τα γλυκά επιδόρπια ταιριάζουν θαυμάσια με μια πιο γλυκιά μπύρα. Πλούσια επιδόρπια με γεύση σοκολάτας ή καφέ συνδυάζονται νοστιμότατα με μπύρα stout από βρώμη με βαθιά γεύση σοκολάτας. Οι βρετανικές μπύρες ale ταιριάζουν περίφημα με τα πλείστα φαγητά από κόκκινο κρέας. Η ιρλανδική μπύρα stout παραδοσιακά συνοδεύει τα στρείδια και συνδυάζεται με μια μεγάλη γκάμα από θαλασσινά φαγητά. Οι ανατολίτικες λάγκερ ή οι παραδοσιακές καστανόχρωμες μπύρες ale (brown ale) είναι φανταστικές με Ταϋλανδέζικη κουζίνα.

ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ

Σαλάτα
Αμερικάνικη ωχρή μπύρα Ale, Pilsner, Μπύρα σιταριού, Amber Ale
Σούπα
Porter, Brown ale, Pale ale, Pilsner lager
Αλλαντικά
Γερμανική Oktoberfest
Θαλασσινά και Οστρακοειδή
Ξηρή porter, Stout, Wheat beer, Bitter, Γερμανική pilsner
Sushi, τουρσί και καπνιστά ψάρια
Μπήρα μηλίτη (Cider beer)
Ψάρι
Αμερικάνικη Wheat beer, Pilsner, Golden ale
Φαγητά με αυγό
Πικρή μπύρα stout, Wheat beer
Ζυμαρικά και Πίτσα
Βιεννέζικη lager, Αμερικάνικη pale ale, μπύρα μηλίτη
Καυτερό Μεξικάνικο φαγητό
Βιεννέζικη lager, hoppy pilsner, Golden ale, Wheat beer
Πουλερικά
Malty lager, Πικρή ale, Brown ale
Χοιρινό
Βιεννέζικη lager, Marzen, Oktoberfest
Κόκκινο κρέας
Φρουτωδες ale, Ινδική pale ale, Βρετανική brown ale, Porter, Bock
Τυριά
Αγγλική παραδοσιακή ale, Βελγικές μπύρες, Bitter, Dry stout, Wheat ale, Γερμανική pilsner, Pale ale, Βρετανική brown ale
Επιδόρπια
Βελγική δυνατή μπύρα ale, Wheat beer, Imperial stout, Ιρλανδέζικη Guinness, Dark malty beer 



Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!