Η Ιεροτελεστία του Σερβιρίσματος της μπύρας

Είχατε ποτέ το δίλημμα αν θα πιείτε την μπύρα σας με αφρό ή χωρίς; Σας φαίνεται απλό; Και όμως ο αφρός στην μπύρα έχει την δική του μεγάλη σημασία και δεν είναι σε καμία περίπτωση διακοσμητικός. Όπως και ο τρόπος που θα βάλετε την μπύρα από το μπουκάλι στο ποτήρι. Καταρχήν ο ρόλος του αφρού είναι να προστατεύει την μπύρα από την επαφή της με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η επαφή αυτή θα έχει αποτέλεσμα την αλλοίωση των γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της μπύρας. 

Τώρα από την άλλη και ο αφρός πρέπει να είναι με μέτρο. Μην σερβίρετέ ποτέ την μπύρα κρατώντας το μπουκάλι ή το τενεκεδάκι πολύ ψηλά από το ποτήρι. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφονται τα αρώματα της μπύρας που είναι πολύ ευαίσθητα και είναι διακριτά για μικρό χρονικό διάστημα μετά το σερβίρισμα. Κάποια από αυτά είναι της βύνης και του λυκίσκου, των δημητριακών και του χορταριού, ξύλου, καραμέλας καμένης ζάχαρης και του καβουρδισμένου φουντουκιού. Αυτά είναι μόνο είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα αρώματα που θα συναντήσετε στις μπύρες και δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι αντιληπτά λόγω ακριβώς του λανθασμένου σερβιρίσματος της. 
Σίγουρα εντυπωσιαστήκατε όταν παραγγείλατε μια μπύρα και οι αναλογίες της σε θέμα αφρού και μπύρας ήταν τέλειες σαν να βλέπατε ζωντανά την διαφήμισή της. Ίσως μια weisse σε ψηλό ποτήρι, με ένα αρκετά πυκνό αφρό (3 δάκτυλα περίπου) και μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι να ολοκληρώνει αυτή την θαυμάσια εικόνα. Ή μήπως ένα περίτεχνο δισκοπότηρο μισογεμάτο με βελγική dubbel που ο αφρός να αγκαλιάζει τη μπύρα; Αυτές οι εμπειρίες έρχονται πιο εύκολα στο μυαλό αφού ο σωστός τρόπος σερβιρίσματος και η σωστή παρουσίαση της μπύρας αφήνει πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις!


Η μπύρα είναι πιο απολαυστική όταν σερβίρετέ σε ένα διαυγές καθαρό και σωστό για το είδος της μπύρας ποτήρι. Εννοείτε ότι θα έχετε καλύτερη λάμψη στην μπύρα σας όταν τα ποτήρια είναι πάρα πολύ καλά πλυμένα και σκουπισμένα αφού κάθε ίχνος λίπους, σαπουνιού ή και χνούδι από μια πετσέτα θα περικόψει την απόλαυση της μπύρας. Ένα καθαρό ποτήρι μπύρας είναι αναγκαίο για να αποκτήσει η μπύρα σας τον κατάλληλο αφρό και γεύση. Εάν πλένονται σωστά, δεν θα υπάρχουν φυσαλίδες προσκολλημένες στο εσωτερικό του ποτηριού καθώς η στάθμη της μπύρας κατεβαίνει. Δηλαδή ο αφρός δεν θα προσκολληθεί στο εσωτερικό του γυαλιού σχηματίζοντας έτσι τον γνωστό δακτύλιο που βλέπουμε συχνά. Ιδανικό επίσης είναι να βυθίζετε τα καθαρά ποτήρια σε κρύο νερό πριν από το σερβίρισμα.

Σωστή Διαδικασία (Μπουκάλι)
Πριν ανοίξετε το μπουκάλι, σηκώστε το στο φως και δείτε αν γύρω στο λαιμό του σχηματίζονται μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Αν ναι, σημαίνει ότι έχει πρόσφατα ταρακουνηθεί και πρέπει να περιμένετε να ησυχάσει.
Αφήστε να τρέξει η μπύρα στο ποτήρι από ύψος 5 - 7 cm κρατώντας το σε γωνία 45o περίπου, για να δημιουργηθεί ο επιθυμητός αφρός, χωρίς το χείλος της φιάλης να ακουμπήσει το ποτήρι και τον αφρό. Φέρτε το ποτήρι σε κατακόρυφη θέση και ανυψώστε την φιάλη 3 - 5 cm επιπλέον. Ο αφρός πρέπει να ξεχειλίσει ελάχιστα του ποτηριού.
Τα χαρακτηριστικά του αφρού είναι το υπόλευκο χρώμα (ανάλογα με το χρώμα της μπύρας), η πυκνότητα, η κρεμώδης ή αφρώδης υφή (πάλι ανάλογα με τη μπύρα), η διάρκειά του. Για να διαπιστώσετε όλα αυτά μετά το σερβίρισμα περιμένετε ένα λεπτό. Σε μια καλής ποιότητας μπύρα, ο αφρός θα έχει μειωθεί το πολύ κατά το ήμισυ. Μέχρι δε να αδειάσει το ποτήρι, πρέπει στα τοιχώματα να μένουν κάθετα ίχνη του. 

Το σερβίρισμα της βαρελίσιας μπύρας είναι μία ξεχωριστή διαδικασία γιατί αφενός δεν συμμετέχει ο καταναλωτής και αφ' ετέρου το σερβίρισμα είναι συνδυασμός χρήσης υλικών και μηχανημάτων.
Για το ποτήρι ισχύουν βέβαια τα ίδια που αναφέρθηκαν προηγουμένως και στο σερβίρισμα από φιάλη. Η ροή της μπύρας μέσα από το δίκτυο πρέπει να είναι γραμμική και όχι τυρβώδης, για να αποφεύγονται ανεπιθύμητοι αφρισμοί. Επίσης τόσο το βαρέλι που είναι συνδεδεμένο με τον ψύκτη, όσο και τα αποθηκευμένα βαρέλια, πρέπει να είναι σε χώρο σταθερής θερμοκρασίας, όχι πάνω από 20οC, για να εξασφαλίζεται σταθερή θερμοκρασία μπύρας στην έξοδο του ψύκτη. Η ζεστή μπύρα γεμίζει το ποτήρι μόνο με αφρό, ενώ η πολύ κρύα δεν δημιουργεί αφρό.

Το σερβίρισμα στο ποτήρι γίνεται σε δύο στάδια.
Στο πρώτο στάδιο γεμίζει το ποτήρι με μπύρα και αφρό. Κατόπιν αφήνεται για λίγο, μέχρι να ηρεμήσει το περιεχόμενο και να κατακαθίσει λίγο ο αφρός. Στο δεύτερο στάδιο προστίθεται η μπύρα μέχρι την στάθμη του περιεχομένου του ποτηριού και το υπόλοιπο γεμίζει με τον λεπτό αφρό που βγάζει η βρύση, αν τοποθετηθεί στην ειδική συσκευή που είναι προσαρμοσμένη στον ψύκτη. Η καθαριότητα του δικτύου από άλατα και μικροβιολογικές φορτίσεις καθώς και η τήρηση όλων των παραμέτρων λειτουργίας του ψύκτη, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα σωστό σερβίρισμα βαρελίσιας μπύρας.

Πιθανά προβλήματα Draught Μπύρας
Ιδανικό σερβίρισμα Weiss

Ιδανικό σερβίρισμα Lager, Pils, Stout και άλλων... 



Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!