Πως μπορούμε να καταναλώνουμε ιδανικά την μπύρα μας.

Πολύς ο λόγος για το πώς πρέπει να καταναλώνουμε σωστά την μπύρα μας. Αναφέροντας το θέμα αυτό εννοώ θερμοκρασία, ποτήρι, τρόπος σερβιρίσματος, συσκευασία και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Έχω γράψει ανάλογα άρθρα στο παρελθόν για επιμέρους ζητήματα αλλά εδώ θα εμβαθύνουμε. Καταντάει εμμονικό πολλές φορές αλλά η αλήθεια είναι πως κάποιοι ''κανόνες'' πρέπει να τηρούνται. Μετά απο διαδικτυακή αναζήτηση λοιπόν βρήκα αρκετούς απο αυτούς και θα τους παρουσιάσω εδώ αναλόγως και την περίσταση. Είσαι μπυραρία, κάβα ή απλά σπίτι σου και θες να απολαύσεις την κρύα μπυρίτσα σου; Παρακάτω ακολουθούν κάποια στάνταρ που αν συμβουλευτείς δεν θα χάσεις ποτέ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συνέχεια απευθύνεται αυστηρά σε καταναλωτές ποιοτικής craft μπύρας. Οι υπόλοιποι δεν τα χρειάζονται...

Είσαι Μπυραρία
  • Βαρελίσια μπύρα. Αν έχεις ξαναεπισκεφτεί το μαγαζί, εμπιστεύσου την συγκεκριμένη επιλογή και αυτό αν υπάρχει εναλλασσόμενη πελατία και ξέρεις ότι τα βαρελια έχουν κατανάλωση. Αν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά προτίμησε, ασφαλέστερα το μπουκάλι και ''κόψε'' κίνηση. Ίσως την επόμενη. Γιατί; Επειδή το κουμπωμένο για καιρό βαρέλι θα σου αποδώσει μια άνοστη και τελείως flat μπύρα που θα σου χαλάσει την βραδιά.
  • Μην πίνετε ποτέ απο το στόμιο του μπουκαλιού. Θες λόγους; Χάνεις την όψη, τα αρώματα, τον αφρό, τα χρώματα και άλλους που αν ανέφερα θα γινόμουν αυτομάτως πρόεδρος των Beer Geeks. Τέλος.
  • Αν μας ξενίζει κάτι στην μπύρα μας, όσο αφορά όψη και γεύση, την επιστρέφουμε. Ορισμένα στυλ χαρακτηρίζονται, όπως π.χ. η ευρέως καταναλώσιμη weiss η οποία μας προσφέρει πλούσιο αφρό. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να σερβιριστεί χωρίς την παρουσία του. Κάτι δεν πάει καλά. Αυτό ισχύει και για τις βαρελίσιες φυσικά.
  • Παρατηρήστε τον στεγνωμένο αφρό στα τοιχώματα του ποτηριού. Αν σχηματίζει αυτά τα γνωστά περίεργα σχήματα τότε το ποτήρι έχει πλυθεί επιμελώς. Aν όχι... Τέλος μην επιδιώκετε παγωμένα ποτήρια διότι αλλοιώνουν την γεύση σε αντίθεση με τα ''βρεγμένα'' που δείχνουν γνώση και επαγγελματισμό. Αν το σέρβις μας σερβίρει το αφήνουμε να το κάνει βλέποντας και την εμπειρία στο αντικείμενο. Συνήθως το κάνουν όσοι ξέρουν.  
  • Όσο αφορά κατάλληλα ποτήρια και θερμοκρασίες, τα έχουμε πει σε παλαιότερα άρθρα και δεν επανέρχομαι. Οι μπυραρίες που σέβονται το όνομα και τους πελάτες τους σε αυτά τα θέματα δεν χαρίζονται και αντιπροσωπεύουν το προϊόν επάξια ακόμα και στο σουβέρ! Σε αντίθετη περίπτωση ζητήστε με ευγενικό τρόπο τον ορθό τρόπο σερβιρίσματος. 

Είσαι Κάβα/Super Market
  • Αναλόγως το πότε θα καταναλώσουμε ισχύουν και διαφορετικά πράγματα. Ας υποθέσουμε ότι θα πιούμε μπύρες άμεσα ή σε λίγες ώρες (π.χ. για αγώνα/γιορτή κτλ). Θα προτιμήσουμε μπύρες του ψυγείου και κατά προτίμηση αυτές που βρίσκονται στο βάθος και έχουν πιο κρύα θερμοκρασία απο την μεγαλύτερη παραμονή. Καλή επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τα κουτάκια. 
  • Ιδανικά αν έχουμε ισοθερμική σακούλα τις τοποθετούμε εκεί μέσα και ποτέ με ζεστά εδέσματα π.χ. μαγειρεμένο φαγητό. Προσπαθούμε ώστε να παραμένουν σε όρθια θέση κατά την κίνηση.
  • Σε κάθε περίπτωση τις βάζουμε στο πορτμπαγκάζ ή σε προστατευμένο χώρο, σε όρθια θέση. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένες απ' τον ήλιο και την ζέστη (οπότε μακριά από αεραγωγούς καλοριφέρ) και σταθερές, ώστε να μην κουνιούνται.
  • Προσοχή πάντα στις ημερομηνίες λήξης όπου αναγράφονται και σε πιθανές ατέλειες του μπουκαλιού/κουτιού όπως ρωγμές, χτυπήματα κ.α. Να θυμάστε ότι δεν έχουμε εικόνα για το πώς έφτασε το προϊόν στο ράφι και οφείλουμε απο την στιγμή που κατάσταση περνάει στα χέρια μας να του συμπεριφερθούμε όπως αρμόζει. 
  • Χρειάζεται να πω ότι δεν προτιμούμε μπύρες σε φιάλες που δεν είναι σκούρες???
Έφτασες σπίτι
  • Αφού φτάσουμε σπίτι, βγάζουμε προσεκτικά τις μπύρες και τις τοποθετούμε όρθιες στο ψυγείο, που βρίσκεται σε θερμοκρασία, περίπου, 5ο C. Δεν τις βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσουν! Αν τις θέλαμε κρύες, αγοράζουμε από τα ψυγεία και όχι από τα ράφια. Ειδικά αν έχουν υπολείμματα μαγιάς (Weiss-πάλι!), τις τοποθετούμε όρθιες στο ψυγείο, ώστε να εμποδίσουμε την μαγιά να κινηθεί προς το στόμιο. 
  • Αν δεν τις προορίζουμε για άμεση κατανάλωση ή δεν χωρούν στην συντήρηση του ψυγείου μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε ράφια ή ντουλάπια της κουζίνας ή της αποθήκης. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή, χωρίς πολλές μεταβολές, min 10-12 βαθμούς και max 18. Γενικότερα να προστατεύονται απο ηλιακές ακτίνες, έντονους φωτισμούς και συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Προσέχουμε να βρίσκονται σε σταθερό μέρος και να μην κινούνται απότομα με την προσθήκη ή αφαίρεση άλλων αγαθών.
  • Τις μπύρες που περιέχουν μαγιά είναι καλύτερα να τις τοποθετούμε όρθιες στο ψυγείο κάποιες ώρες προτού τις καταναλώσουμε. Έτσι θα διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση και επίγευσή τους σχεδόν ανέπαφα. Και αυτό γιατί στις παγωμένες μπύρες η μαγιά παγώνει και αργοπορεί την ζύμωση.
  • Αποφεύγουμε τις συνεχείς εναλλαγές στις θερμοκρασίες: μια στο ψυγείο, μια έξω για μέρες και μετά πάλι στο ψυγείο. Αυτό δημιουργεί ένα θερμοκρασιακό σοκ για τη ζύμη και είναι εις βάρος της γεύσης.
  • Αντίθετα τις φρέσκες μπύρες που χαρακτηρίζονται απο τα αρώματα του λυκίσκου (IPA κτλ) τις διατηρούμε στο ψυγείο εξαρχής και φροντίζουμε να καταναλωθούν σε πρώτη φάση. Μπορείτε να αποθηκεύσετε για μακροχρόνια απόλαυση είδη όπως Barleywine, Abbey, Trappist, Barrel aged τα οποία παρεμπιπτόντως δεν χρειάζονται και έντονη ψύξη. 
  • Καμία μπύρα δεν την πίνουμε απευθείας όταν την βγάζουμε από το ψυγείο. Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και το είδος, τις αφήνουμε κάποια λεπτά εκτός ψυγείου πριν τις ανοίξουμε. Για παράδειγμα σε μια lager φαγητού αρκούν 2 με 5 λεπτά, ανάλογα με την εποχή, ενώ μια special ale μπορεί να την αφήσουμε και 20 με 25 λεπτά εκτός ψυγείου πριν την ανοίξουμε.
  • Μεγάλα μπουκάλια (750 ml) με φελλό τα τοποθετούμε ΠΑΝΤΟΤΕ σε ξαπλωτή θέση και αυτό διότι πρέπει να διατηρούμε τον φελλό υγρό για να κρατάει την διαστολή του. Σε περίπτωση συστολής θα εισέλθει οξυγόνο εντός του μπουκαλιού και θα προκαλέσει πιθανή μόλυνση ή αλλοίωση της γεύσης.
  • Ποτέ μα ποτέ δεν βάζουμε μπύρες ή ποτήρι μπύρας στην κατάψυξη. Αν βιάζεστε ας προσέχατε!!!
Αυτά για την σωστή, καλύτερα ιδανική, κατανάλωση της αγαπημένης μας μπύρας. Τηρώντας όλα ή μέρος των παραπάνω θα απολαύσουμε το προϊόν όπως πρέπει και όχι κατ' ανάγκη. Να θυμάστε πως όλα αυτά αποτελούν ιδανικά και αν παρεκκλίνουμε κάπου δεν χάθηκε ο κόσμος.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment: