Δυο μοναστηριακές του Βελγίου με έμπνευση απο Αγγλία

Η Ζυθοποιία: To 1909 o Βρετανός master ζυθοποιός John Martin αφήνει την γενέτειρα του Αγγλία, για να εγκατασταθεί στην Αμβέρσα στο Βέλγιο και να χτίσει την ιστορία και την πορεία της “finest drinks company”. Ένα ζυθοποιείο που ξεχώρισε και ξεχωρίζει από το 1909 έως το 2016 από τον John Martin μέχρι το Antony Martin με τις special μπύρες που γεννιούνται εκεί και παντρεύουν τις αγγλικές παραδόσεις με τις Βελγικές εμπειρίες. Η ιστορία λέει ότι οι μπύρες Dominus εμπνεύστηκαν όταν ο Ιούλιος Καίσαρας, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί απο την γενναιότητα των Βέλγων, ζήτησε να μάθει ποιο ήταν το μυστικό τους. Προς έκπληξη του δεν ήταν κάποιο μαγικό φίλτρο αλλά ένα ποτό υψηλής ζύμωσης, γνωστό και σαν μπύρα abbey! Αμέσως διέταξε να παρασκευαστεί το ποτό αυτό για την εμψύχωση των στρατευμάτων του, όχι σε αβαείο αλλά σε ένα άγνωστο Μοναστήρι. Με την κωδική λέξη Dominus δημιουργήθηκε η μπύρα που ήλπιζε ο Καίσαρας να του φέρει την κυριαρχία στην Γαλατία. Πράγματι λειτούργησε αποτελεσματικά και σύντομα στους δρόμους της Ρώμης η έκφραση ''in vino veritas'' (πιστεύουμε στο κρασί) άλλαξε σε ''in cervisia veritas'' (πιστεύουμε στη μπύρα). Πολύ αργότερα, οι μοναχοί που ανήκαν στην τάξη των Cistercians, της αυστηρής τήρησης του La Grande Trappe Abbey υιοθέτησαν τη συνταγή για δική τους χρήση. Σήμερα, η Dominus εξακολουθεί να παρασκευάζεται σύμφωνα με την παράδοση, η οποία επέτρεψε στον Καίσαρα να έρθει, να δει και να κατακτήσει τους αντιπάλους του. 

Η Μπύρα: Μια από τις καλύτερες μοναστηριακού τύπου μπύρες, με όλα τα χαρακτηριστικά μιας Double, όπως το βαθύ ρουμπινί χρώμα και τα mix αρώματα του καφέ και του ξύλου, τον πλούσιο αφρό πάνω στο ντελικάτο σώμα της. Είναι η μοναδική καστανή μοναστηριακή μπύρα που παράγεται πάνω από μια εκατονταετία με αυστηρά παραδοσιακές μεθόδους. Έχει χαρακτήρα, βρετανική και αγγλική ψυχή και μας παρασύρει σε ένα κόσμο μεθυστικών αρωμάτων και γεύσεων. Αν είστε μάλιστα λάτρεις του καφέ και της βανίλιας θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια.

ΤύποςAbbey Dubbel
ΧρώμαΚαφεκόκκινο
Αλκοόλ6,5 %
ΖυθοποιίαJohn Martin
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd

Η Μπύρα: Όλη η τεχνογνωσία της μοναστηριακής παράδοσης σ'αυτήν την κυρίως πικρή Triple μπύρα έρχεται μαζί με μια εξωτική απαλότητα που θυμίζει την γλύκα των λευκών σταφυλιών. Χρώμα έντονο σκουρόξανθο με αρώματα ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών, σώμα ρωμαλέο με πυκνό αφρό και έντονη γλυκόπικρη επίγευση.


ΤύποςAbbey Tripel
ΧρώμαΒαθύ ξανθό
Αλκοόλ8 %
ΖυθοποιίαJohn Martin
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!