Ως άνθρωποι, είμαστε πολύ οπτικοί. Χρησιμοποιούμε αυτή την αίσθηση για να μας δώσει γρήγορη ανατροφοδότηση σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Οι Ζυθοποιοί έχουν μια ευκαιρία να ορίσουν την πρώτη εντύπωση σε μια μπύρα, όπως χύνεται στο ποτήρι μας. Με βάση το στυλ της μπύρας, το χρώμα είναι το πρώτο σημάδι για το τι περιμένουμε σε μια μπύρα. Άλλοι παράγοντες όπως η διατήρηση, το σώμα, και το χρώμα του αφρού παίζουν σημαντικό ρόλο επίσης. Το χρώμα μιας μπύρας καθορίζεται απ' το χρώμα που έχει το σώμα της. Αν έχουμε μια μπύρα κίτρινου σώματος την λέμε ξανθιά. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν οι καφέ μπύρες, οι ερυθρές και βέβαια οι μαύρες. Το χρώμα του σώματος της μπύρας καθορίζεται απο την ή τις βύνες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Βασική διαδικασία για την παρασκευή της μπύρας είναι η βυνοποίηση των δημητριακών και μετά η ξήρανση τους ή καβούρντισμα. Το πόσο θα καβουρδιστεί μια βύνη εξαρτάται απ' τον βυνοποιό που συνεργάζεται ένας ζυθοποιός.

Μπύρα και χρώματα
Μια ανοιχτόχρωμη βύνη παράγει μια χλωμή, σχεδόν λευκή μπύρα. Μια κλασσική μπύρα παράγεται με λίγο πιο καβουρδισμένη βύνη. Για να επιτευχθεί το σκούρο χρώμα στις μπύρες, εκτός του ότι καβουρδίζονται αρκετά κάποια δημητριακά, χρειάζεται και μια επιλογή. Για παράδειγμα μια Stout που είναι κατάμαυρη, δεν φτιάχνεται από μια μόνο βύνη.Θα χρειαστεί μια ποικιλία στην επιλογή, απ την οποία μπορεί και ένα μικρό ποσοστό να είναι έντονα καβουρδισμένη βύνη. Σίγουρα θα συμμετέχουν και βύνες λιγότερα καβουρδισμένες. Αν χρησιμοποιούσαμε μόνο έντονα καβουρδισμένη βύνη, θα είχαμε την αίσθηση ότι πίνουμε καμένα pop corn ή κρουτόν.

Μπύρα και χρώματα
Η SRM είναι μια κλίμακα για τη μέτρηση της έντασης του χρώματος μιας μπύρας. Εγκρίθηκε από το American Society of Brewing Chemists το 1951. Υπάρχει και μια άλλη, παλαιότερη κλίμακα που ονομάζεται βαθμοί Lovibond (που επινοήθηκε από τον Joseph Williams Lovibond) την οποία η κλίμακα SRM έχει αντικαταστήσει.
Ο προσδιορισμός της τιμής της SRM περιλαμβάνει τη μέτρηση της εξασθένησης του φωτός ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος (430 nm) περνώντας 1cm μέσα από το ζύθο, εκφράζοντας την εξασθένηση ως απορρόφηση και την κλιμάκωση της απορρόφησης από μία σταθερά (12.7 for SRM).

Μπύρα και χρώματα

Το διάγραμμα χρωμάτων και τα χρώματα κάτω είναι μια προσέγγιση των πραγματικών χρωμάτων


Μπύρα και χρώματα
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!