Τα ποτήρια μπύρας παρουσιάζουν μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών με διάφορες ιδιαιτερότητες έχοντας ως σκοπό να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Μερικά είναι μακριά και λεπτά ώστε να αποκαλυφθεί ο αναβρασμός και η σαφήνεια, ενώ άλλα είναι σε σχήμα κούπας για να αναδείξουν το άρωμα και τον χαρακτηριστικό αφρό της. Όταν η μπύρα χύνεται σε ένα ιδανικό ποτήρι, το χρώμα, το άρωμα και η γεύση της τονίζονται για να επιδείξουν όλα αυτά τα στοιχεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν ότι τα ποτήρια είναι απλά ένα τέχνασμα για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά ελπίζω διαβάζοντας τον οδηγό αυτό να γίνει κατανοητό ό,τι για κάθε μπύρα υπάρχει το κατάλληλο ποτήρι, και υπάρχει λόγος!

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ποτηριών, όπως θα δούμε στη συνέχεια αλλά και σημαντικοί λόγοι για την ύπαρξή τους. Οι τρεις από του σημαντικότερους είναι οι εξής:
1. Αντανακλούν εθνικές παραδόσεις.
2. Βοηθούν τα αρώματα και το χρώμα της μπύρας να αποκαλυφθούν.
3. Επηρεάζουν και διατηρούν τον αφρό της μπύρας.

1. The Goblet (ή Chalice)
Επιβλητικά ποτήρια με παχιά τοιχώματα που συνήθως έχουν και μια ασημένια ή χρυσή γραμμή στο χείλος τους. Χρησιμοποιούνται συνήθως από Βελγικά μοναστήρια. Είναι σχεδιασμένα για να κρατούν δύο εκατοστά αφρού και να επαναζημώνουν την μπύρα στο κέντρο του ποτηριού. Αυτό επιτυγχάνετε με ένα τέχνασμα που δημιουργήθηκε απο τους μοναχούς χαράσσοντας τον πυθμένα του ποτηριού με ένα εξάγωνο (το οποίο μας παραπέμπει στο σύμβολο των αυθεντικών Trappist προϊόντων). Αυτά τα ποτήρια παραπέμπουν στα ποτήρια της καθολικής εκκλησίας. Σε κάποιους θυμίζουν και ποτήρια σαμπάνιας που χρησιμοποιούνταν εσφαλμένα ως κατάλληλα κατά το παρελθόν. Βρίσκονται σε διάφορα μεγέθη, ωστόσο τα μικρότερα θεωρούνται καταλληλότερα για πιο δυνατές μπύρες.

2. The Mug (ή Stein)
Ανθεκτικά, μεγάλα, με μια λαβή στο πλάι, τα οποία φαίνονται διασκεδαστικά αλλά και σοβαρά ταυτόχρονα. Βγαίνουν σε πολλά μεγέθη και σχήματα και είναι το μοναδικό ποτήρι που σου δίνει την αίσθηση ότι δεν σπάει εύκολα. Τα stein απο την άλλη, είναι η Γερμανική εκδοχή του mug και είναι τα ποτήρια φτιαγμένα από πέτρα με το παραδοσιακό μεταλλικό καπάκι το οποίο χρονολογείται από το Black Plague και χρησιμοποιούταν για να αποτρέψει τις μύγες να βουτάνε μέσα στην μπύρα.





3. The Pint Glass (ή Tumbler)
Τα πιο διαδεδομένα ποτήρια μπύρας τα οποία βρίσκουμε σε όλες τις μπυραρίες του κόσμου. Δεν έχουν συγκεκριμένη χρήση για συγκεκριμένη μπύρα αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σχεδόν όλες τις μπύρες. Στην Γηραιά Αλβιώνα η μπύρα σερβίρεται αυστηρά σε αυτού του είδους το ποτήρι. 






4. The Weizen
Ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να πιείτε μια αληθινή Weizenbier (Wheat Beer) είναι σε ένα αυθεντικό και παραδοσιακό βαυαρικό Weizen ποτήρι. Είναι ψηλό με λεπτό γυαλί, το οποίο βοηθά στο να αναδειχτεί το όμορφο μουντό χρώμα και άρωμα της συγκεκριμένης κατηγορίας μπύρας. Το μεγάλο άνοιγμα στην κορυφή του ποτηριού βοηθά στο να κρατηθεί και να παραμείνει ο αφρός που έχει μία καλή μπύρα του είδους. Η καμπύλη που υπάρχει κατά μήκος του ποτηριού βοηθά ώστε σε κάθε γουλιά να γίνεται επαναζύμωση του ιζήματος  που κατακάθεται στο πυθμένα του. Η κίνηση που πραγματοποιούμε για να πιούμε κάνει στο εσωτερικό έναν στροβιλισμό που ωθεί τη μπύρα που βρίσκεται στον πάτο προς την επιφάνεια και μαζί της ότι γεύσεις μας χαρίζει η μαγιά. Συνήθως κυκλοφορούν σε μέγεθος 0,5 λίτρου.



5. The Pilsner (ή Pokal)
Ψηλό, λεπτό και κωνικό ποτήρι σε σχήμα τρομπέτας, το οποίο αιχμαλωτίζει τις φυσαλίδες και τα χρώματα μιας Pils διατηρώντας τον αφρό της. Το συγκεκριμένο ποτήρι έχει ως σκοπό να αναδείξει το έντονο και απόλυτα διαυγές χρώμα μιας ξανθιάς Pilsner μπύρας δίνοντας την δυνατότητα στο ανθρακικό να ταξιδέψει απ’ τον πάτο στην επιφάνεια του μακρόστενου σχήματος που διαθέτει. Το ποτήρι της Pilsner, υπάρχει απ’ τα Μεσαιωνικά χρόνια. Κέρδισε όμως πολλούς πόντους στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όπου και αναγνωρίστηκε ως το αυθεντικό ποτήρι της Τσέχικης Pilsner.






6. The Snifter
Ποτήρι που χρησιμοποιείται κυρίως για το κονιάκ αλλά και για την καλή και ποιοτική μπύρα. Είναι το τέλειο ποτήρι για τη λήψη των αρωμάτων των δυνατών μπυρών αφού προσφέρεται για αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το Sniffer είναι ένα ποτήρι που έγινε γνωστό τον 20ο αιώνα για την δοκιμή brandy. Με την κατάλληλη ανάδευση πριν την πόση τα αρώματα ''σκάνε'' στην μύτη μας.



7. The Tulip
Οι «Τουλίπες» έχουν ποδαράκι για να πιάνουμε το ποτήρι και να μην ζεσταίνουμε την μπύρα μας, ενώ το σχέδιο τους συγκρατεί τα αρώματα και διατηρεί τον αφρό. Εξυπηρετούν κατά την κατανάλωση στο να μπορούμε να γευόμαστε μπύρα με αφρό και όχι μόνο αφρό, όπως σε άλλα ποτήρια μέχρι αυτός να εξαφανιστεί. Στροβιλίζοντας την μπύρα προτού την πιούμε και φέρνοντας το ποτήρι κοντά στο στόμα μας όλα τα αρώματα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στην φούσκα που υπάρχει εκτινάσσονται στην μύτη μας προσφέροντας μας μια πλούσια εμπειρία. Εμφανίστηκαν προς τα τέλη του 19ου αιώνα.








Σίγουρα, αν το ψάξουμε καλύτερα, θα βρούμε και άλλα ποτήρια στα οποία πίνουμε μπύρα. Τα ποτήρια αυτά στηρίζονται στα παραπάνω στυλ αλλά και όλα τα γνωστά που έχουμε ως τώρα αναφέρει. Υπάρχουν κάποια σπέσιαλ ποτήρια όπως οι Μπότες ή το ποτήρι της Kwak, τα οποία αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια. Με αυτά ολοκληρώνεται ο οδηγός για τα βασικά ποτήρια της μπύρας. Σίγουρα τώρα, αν έχουμε στο μυαλό μας την κατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης και σερβιρίσματος για κάθε μπύρα και επιλέξουμε και το σωστό ποτήρι έχουμε το 90% μιας μοναδικής γευστικής εμπειρίας. Το υπόλοιπο 10% είναι ο τρόπος σερβιρίσματος καθώς το λάθος σερβίρισμα μπορεί να καταστρέψει κάθε ταξίδι στον υπέροχο προορισμό μας.

Δείτε αναλυτικά πιο ποτήρι ταιριάζει τέλεια σε κάθε είδος μπύρας!





Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!