Οι Hefe-Weizen είναι wheat μπύρες που έχουν ίζημα λόγω ζυμών και είναι το πιο διάσημο είδος στην Βαυαρία. Πριν την εφαρμογή του φιλτραρίσματος, όλες οι μπύρες γίνονται με δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι. Αυτό απαιτούσε μεγάλη επιδεξιότητα γιατί έπρεπε να επιβεβαιωθεί πως θα υπήρχαν αρκετές ζύμες ώστε να γίνει η δεύτερη ζύμωση αλλά όχι πολλές ώστε να προκληθεί θραύση του μπουκαλιού από το παραγόμενο CO2. Σήμερα χρησιμοποιούνται πιο επιστημονικές τεχνικές, όπως φυγοκέντριση της μπύρας. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται οι ζύμες και έπειτα προστίθεται ο ακριβής αριθμός των ζυμών που απαιτούνται για τη δεύτερη ζύμωση. Για περαιτέρω παροχή ζαχάρων, γίνεται προσθήκη βυνογλεύκους, ζυθοθογλεύκους ή άλλης μπύρας. 

Ο πραγματικός χαρακτήρας της wheat μπύρας όμως διατηρείται αφήνοντας τις ίδιες ζύμες για την πρώτη και για τη δεύτερη ζύμωση. Άλλοι χρησιμοποιούν βυθοζύμες για τη δεύτερη ζύμωση. Έτσι δημιουργείται ένα πιο σταθερό προϊόν με τις ζύμες να κατακάθονται στον πάτο του μπουκαλιού. Το σερβίρισμα πρέπει να γίνεται με ήρεμο τρόπο για να αποφευχθεί το πέρασμα του ιζήματος στο ποτήρι, ενώ για όσους θέλουν μια μπύρα με τις ζύμες μαζί, μπορούν απλώς να περιστρέψουν το μπουκάλι ελαφρά ώστε το περιεχόμενό του να ανακατευτεί. Ένας άλλος τρόπος παραγωγής αυτής της μπύρας είναι η φυγοκέντριση και η παστερίωση της, έπειτα η προσθήκη μιας δόσης πρωτεϊνικού ιζήματος που έχει κατακαθίσει προηγουμένως στην δεξαμενή ζύμωσης. Το αποτέλεσμα όμως είναι κατώτερο των υπολοίπων, μιας και έχει λιγότερη πολυπλοκότητα.

Οι Hefe-Weizen έχουν κατά μέσο όρο έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4,5% με 6%, χωρίς να αποκλείουμε και λίγες εξαιρέσεις. Το πιο συνηθισμένο χρώμα που έχουν είναι θολό χρυσαφί ή θολό πορτοκαλί (η θολότητα οφείλεται στην παρουσία της μαγιάς μέσα στο μπουκάλι). Ο αφρός (αν η μπύρα μάλιστα σερβιριστεί σωστά) είναι συνήθως λευκός και πολύ πλούσιος. Τα αρώματα και οι γεύσεις που συνήθως συναντάμε είναι μαγιάς, βύνης, σταρένιου ψωμιού, μπανάνας, βανίλιας και πιο σπάνια λεμονιού, κίτρου και μπαχαρικών. Ο λυκίσκος είναι ελάχιστα ώς καθόλου αισθητός γι’ αυτό οι Hefeweizen δεν έχουν σχεδόν καθόλου πικράδα. Συνιστώμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 5 με 8 βαθμοί Κελσίου.



Η φιλτραρισμένη εκδοχή της wheat μπύρας ονομάζεται Kristall Weizen. Αν και αυτός ο τύπος υστερεί στο φρουτώδη χαρακτήρα που προσδίδει η δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι, παρόλα αυτά η απουσία των ζυμών ή των πρωτεϊνών οδηγεί σε μια απαλότερη, καθαρότερη και πιο εκλεπτυσμένη γεύση.

Η σκουρόχρωμη wheat μπύρα ονομάζεται Dunkel Weizen η οποία λόγω της προσθήκης της μαύρης βύνης αποτελεί ένα είδος γεμάτο άρωμα και πολυπλοκότητα. Μια δυνατότερη εκδοχή ως προς τον αλκοολικό βαθμό αποτελεί η Weizenbock.

Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!