Ο Γ.Α. Αναστασόπουλος στο έργο του "Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας", ως προς την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου ζυθοποιείου στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αναφέρει: "Κατά το τέλος του έτους 1860 ο συγγραφεύς Ritter Friedrich Von Zentner, αξιωματικός του μηχανικού, μέλος επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανικής επιτροπής, εξέδωσε σύγγραμμα περιλαμβάνον πλείστας πληροφορίας περί της βιοτεχνικής και βιομηχανικής προόδου της Ελλάδος με τίτλο "Συγκεντρωθείς σημειώσεις σχετικά με την Βιομηχανία και Αγροτική Οικονομία του Βασιλείου της Ελλάδος". Ο Von Zentner, ως πρώτος διευθυντής του Πολυτεχνείου Αθηνών έζησε επί μία δεκαετία στην Ελλάδα, παρακολούθησε την περίοδο της πρωτογενούς αναπτύξεώς της και περιέγραψε την θέση αυτής από εμπορικής, γεωργικής και βιομηχανικής απόψεως”.
Για τον κλάδο της ζυθοποιίας αναφέρει: "Το 1840 ιδρύεται το πρώτον ζυθοποιείο στην Αθήνα χάρη των Γερμανών που υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό", αργότερα δε πάντοτε κατά τον ίδιον συγγραφέα " ιδρύθηκαν και έτερα δύο". To 1885 σημειώνει “Υπήρχανε 7 ζυθοποιεία που παρήγαν 400 - 600.000 οκ. ζύθου αξίας 250 - 350.000 δρχ. και 3 παγοποιεία, εκ των οποίων τα δύο ατμοκίνητα με παραγωγή συνολικώς 400.000 δρχ. ετησίως".

Τόσο ο Ritter Friedrich von Zentner όσο και οι άλλοι Γερμανοί συγγραφείς - περιηγητές, αλλά και ο Γ.Α. Αναστασόπουλος δεν αναφέρονται στο όνομα του Βαυαρού ζυθοποιού, που το 1840 ίδρυσε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο στην Ελλάδα. Το ρόλο αυτό διεκδικεί ένας εκ των Βαυαρών που παρήγαγαν ζύθο, επαγγελματικά στην Αθήνα, στα χειροκίνητα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία που δημιούργησαν κατά την περίοδο 1840-1850, ήτοι ο Melcher (Μέλχερ), ο Fischer (Φίσερ), ο Waweck (Βάβεκ) και ο Seel (Ζέλ). Και αυτό διότι δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς κάθε ένας από αυτούς ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα. Υπάρχουν δυστυχώς μόνο γενικές αναφορές, ως προς τους εν λόγω, σχετικά με την επαγγελματική τους δραστηριότητα και για ορισμένους το που περίπου ήταν το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο τους. Για τον μοναδικό που υπάρχουν στοιχεία είναι ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ και μετέπειτα Φίξ ο οποίος ασχολήθηκε με την ζυθοποιία αρκετά αργότερα.


Μαζί με τη βασιλεία και τον Όθωνα, η Ελλάδα, ένα κράτος σε νηπιακό στάδιο και ταχέως αναπτυσσόμενο, αποκτά και τους πρώτους μετανάστες της. Πολλοί Βαυαροί -κυρίως αξιωματικοί του στρατού- ακολουθούν τον Όθωνα στην Αθήνα, απολαμβάνοντας, όπως είναι λογικό, ιδιαίτερα προνόμια. Αλλά και δυσκολευόμενοι να εγκλιματιστούν στις παράξενες συνθήκες ενός κράτους που μόλις αρχίζει να οργανώνεται από ένα λαό που πέρασε 400 χρόνια σκλαβιάς. Ειδικότερα ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ, ήρθε στην Ελλάδα το 1850 σε ηλικία 18 ετών προκειμένου να επισκεφθεί τον πατέρα του Γεώργιο Ιωάν. Φίξ ο οποίος ήταν μεταλλειολόγος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα το 1835 βάσει της συνθήκης του 1834 μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύμης και του Λαυρίου.

Ο Ιωάννης Φιξ ταξιδεύει στην Ελλάδα για να βρει τον πατέρα του, αλλά δεν προλαβαίνει. Στη Μαγκουφάνα, την σημερινή Πεύκη, σε ένα επεισόδιο, ο Βαυαρός αξιωματικός-πατέρας του Ιωάννη θα πέσει νεκρός από δυο πιστολιές. Ο Ιωάννης, παραδόξως, αποφασίζει να μείνει σ' αυτήν την άγνωστη χώρα. Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόμος του οίκου και συντηρητής των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα (υπάλληλος στον ανακτορικό κήπο του βασιλέως). Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, το 1862, ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μέλχερ (Melcher). Στο ζυθοποιείο αυτό έμαθε την τέχνη της ζυθοποιίας. Το 1866 μετά τον θάνατο του Mέλχερ αγόρασε το ζυθοποιείο του από τους κληρονόμους του. Στο μεταξύ, κατά την εποχή εκείνη, εκτός αυτού του ζυθοποιείου υπήρχαν και άλλα γερμανικά ζυθοποιία στην Αθήνα, όπως του Φίσερ (Fischer) στα Πατήσια, του Όσκαρ Κλάιν (Oskar Klein) παρά την στάση Λεβείδου πλησίον του Αγίου Λουκά, του Βάβεκ (Waweck) και του Ζέλ (Seel) όπως ήδη έχουμε αναφέρει.

Αυτούς αργότερα μιμήθηκαν διάφοροι Έλληνες όπως καταρχήν ο Ζακυνθινός Λορέντζος Μάμος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο στην Ελλάδα (Πάτρα) το 1876. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία των Κωστή και Δαμιανού, στην Αθήνα. Τα δύο αυτά ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία ευρίσκοντο κοντά στην πλατεία του Κολωνακίου. Στο Νέο Φάληρο/Πειραιά είχε το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος.

Αργότερα το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο Δαμιανού - Μπάχαουερ συνέχισε την λειτουργία του με την επωνυμία Ρουφογάλη - Μπάχαουερ, ενώ το 1901 ο εξοπλισμός του ζυθοποιείου αυτού εξαγοράσθηκε από τον Λορέντζο Μάμο και χρησιμοποιήθηκε από αυτόν μαζί με άλλο εξοπλισμό που εισήγαγε από την Γερμανία, στο ζυθοποιείο που δημιούργησε το 1901 στους Αμπελοκήπους. Με όλα αυτά ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ σκέφτεται επιχειρηματικά και στήνει ένα μικρό ζυθοποιείο στο Ηράκλειο Αττικής το 1866Όπως ήταν λογικό, το προϊόν του είχε τεράστια απήχηση στους Βαυαρούς, ενώ άρχισαν να το απολαμβάνουν και οι Έλληνες. Η επιτυχία είναι τεράστια.

Ιστορία της FIX HELLAS
Το 1893 ο Ιωάννης Φιξ ανοίγει το νέο του μαγαζί στην περιοχή του Συγγρού και από μικρό ζυθοποιείο το μετατρέπει σταδιακά σε μεγάλο, ατμοκίνητο εργοστάσιο. Φέρνει τα πιο προηγμένα μηχανήματα από την πατρίδα του και η μπύρα Fix γίνεται όλο και καλύτερη. Η επόμενη γενιά της οικογένειας Φιξ είναι ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη, Κάρολος, και οι δύο γιοι εκείνου, Γιάννης και Αντώνης, που στα επόμενα χρόνια και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε μια εντυπωσιακή, ακόμη και για τα δεδομένα της αναπτυσσόμενης Ελλάδας, εξέλιξη. Οι καινοτομίες δεν σταματούν ποτέ, μαζί τους έρχονται και τα βραβεία.

Το 1900 η Fix είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που δημιουργεί τεχνητό πάγο (ο Κάρολος Φιξ έφερε ψυκτικά μηχανήματα με το που πληροφορήθηκε την ύπαρξή τους!), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει και βυνοποιείο της εταιρείας Μ.&Ε. Κλωναρίδης, για να εκμεταλλεύεται την ελληνική παραγωγή κριθαριού και να μη φέρνει έτοιμη βύνη από έξω, αλλά και υπερσύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Όσο η επικοινωνία εξελίσσεται, γίνεται και μια από τις πρώτες και πιο ενεργές επιχειρήσεις στον τομέα της διαφήμισης. Παρ' ότι μονοπώλιο, το brand της υπάρχει παντού! Ακόμη πιο δυνατό σύμβολο για τη μάρκα είναι το νέο της εργοστάσιο ή μάλλον η ανακαίνιση του ιστορικού της εργοστασίου στην Συγγρού. Ο Τάκης Ζενέτος, σπουδαίος αρχιτέκτονας της εποχής, αναλαμβάνει τον επανασχεδιάσμό του το 1957. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Αθήνα υποδέχεται ένα κτήριο - έμβλημα του μοντέρνου design!

Ιστορικές Ανακρίβιες – Διαστρεβλώσεις ή Μεγάλες Αλήθειες?
Ο Όθωνας εκθρονίσθηκε - εκδιώχθηκε από τον Ελληνικό λαό το 1862. Παρόλα αυτά εμφανίζεται από τους διαστρεβλωτές της ιστορικής πραγματικότητας να εκχωρεί - μοιράζει μονοπωλιακά δικαιώματα το 1864, στην Ελλάδα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι ιστορικό ψέμα ότι ο Βασιλιάς Όθωνας έδωσε στον Ιωάννη Γεωργ. Φούξ (Johann Georg Fuchs), (αλλά ούτε και σε οποιονδήποτε άλλον) το δικαίωμα της αποκλειστικής παραγωγής ζύθου στην Ελληνική επικράτεια για 100 χρόνια, δικαίωμα του οποίου η ισχύς έληξε το 1963Σαν απόδειξη αυτής της πραγματικότητάς, μετά τον Ιωάννη Γεωργ. Φούξ (Johann Georg Fuchs), ίδρυσαν ζυθοποιεία στην Ελληνική επικράτεια όπως προαναφέραμε, εκτός των Γερμανών και πολλοί Έλληνες, όπως ο Λορέντζος Μάμος κατ΄ αρχήν στην Πάτρα (1876) και στην συνέχεια στην Αθήνα, ο Κ. Λάμπρος, ο Κωστής, ο Δαμιανός ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος, οι Αδελφοί Μ.&Ε. Κλωναρίδης στα Πατήσια, οι Μαγγιόλος - Καραμπέτσος στην Πάτρα, ο Πέτρος Μάμος στην Πάτρα. Κατόπιν των παραπάνω και με βάση τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία - γεγονότα από διάφορες πηγές τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, τεκμηριώνεται ότι:
- Ο ζύθος - μπύρα Φίξ δεν ήταν ο πρώτος ζύθος - μπύρα που παράχθηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Δεν ήταν ο ζύθος - μπύρα που πρώτο ήπιαν οι Έλληνες και επομένως κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι ψέμα.
- Ο Βασιλιάς Όθωνας δεν έδωσε στον Ιωάννη Φίξ το αποκλειστικό δικαίωμα της παραγωγής ζύθου - μπύρας (μονοπώλιο) για 100 χρόνια.
Τα συμπεράσματα δικά σας….
Next
Νεότερη ανάρτηση
Previous
Διάβαζετε το πρώτο μας άρθρο.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

1 comments:

  1. Η σημερινή ΦΙΞ έχει απλά το brand και δεν έχει σχέση με την αρχική μπύρα, έτσι δεν είναι;
    Εξαιρετικό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας το σχολιο σας!