Η Ζυθοποιία: Το αββαείο Notre Dame de Leffe, ιδρύθηκε το 1152 στην επαρχία Namur του νότιου Βελγίου. Οι Νορμπερτίνοι μοναχοί όπως συνηθιζόταν εκείνα τα παλιά χρόνια, είχαν ένα μικρό ζυθοποιείο μέσα στο μοναστήρι και παρασκεύαζαν μπύρα, τόσο για τις δικές τους ανάγκες όσο και για τους επισκέπτες του μοναστηριού. H συνταγή της μπύρας που έφτιαχναν ήταν παλιά και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν όλα αγνά και μαζεμένα από τους γύρω αγρούς και δάση. Η ζυθοποιία του Leffe μνημονεύεται σε αρχεία απ’ το 1200. Μετά το 1460, το μοναστήρι πέρασε άσχημες μέρες, με καταστροφές από φωτιές και πλημμύρες, αρρώστιες και επιδρομείς, μέχρι το 1794, στην Γαλλική Επανάσταση, όπου οι μοναχοί το εγκατέλειψαν, όπως τόσα άλλα μοναστήρια. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι μοναχοί επέστρεψαν και το 1952, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες αναστυλώσεων αλλά και λειτουργικές ανάγκες του μοναστηριού, έκαναν μια συμφωνία με την ζυθοποιία του Albert Lootvoet, να παρασκευάσει μπύρα, βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή και με το όνομα του μοναστηριού, απ’ τις πωλήσεις της οποίας θα είχαν κάποια μικρά ποσοστά. Η πρώτη μπύρα ήταν μια Leffe Brune και είχε μεγάλη επιτυχία, στην τοπική αγορά. Η συμφωνία αυτή μοναστηριού με ιδιωτική ζυθοποιία ήταν και η πρώτη του είδους, που οδήγησε αργότερα στις λεγόμενες μοναστηριακές μπύρες (abbey beers).

Η Μπύρα: Η πανάρχαια τεχνογνωσία και ο συνδυασμός της χλωμής βύνης, νερού, λυκίσκου και μαγιάς δανείζουν στην Leffe Blond λεπτή γεύση και χρυσό χρώμα, το οποίο καταφέρνει να αντανακλά στο φως. Η βανίλια και το γαρίφαλο εμποτίζουν την μπύρα με μια ακόμα πιο ομαλή γεύση, η οποία εκφράζεται καλύτερα σε ένα δισκοπότηρο Leffe. Ταυτόχρονα επιτρέπει την απαλή, φρέσκια ουσία της για να αποκαλύψει την αληθινή κομψότητα της. Η Leffe είναι μία μπύρα με ιστορία και παράδοση 800 χρόνων. Απόδειξη αυτού είναι τα βραβεία «Μοναδικής Ποιότητας» (Exceptional products – ITQI) που κερδίζει από το 2005 μέχρι σήμερα. Παράγεται στο Βέλγιο ακολουθώντας την ίδια συνταγή και διαδικασία παραγωγής 800 χρόνια τώρα. Ανήκει στην κατηγορία των super premium ζύθων.

ΤύποςBelgian Ale
ΧρώμαΞανθό σκούρο
Αλκοόλ6,6 %
ΖυθοποιίαAbbaye de Leffe
ΠροέλευσηΒέλγιο
Reviewsratebeeruntappd


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!