Σύμφωνα με το «νόμο» του Άγιου Βενέδικτου, του αρχιτέκτονα της μοναστικής ζωής στο δυτικό πολιτισμό, οι μοναχοί πρέπει να ζουν μια ζωή δουλειάς, προσευχής και αυτοσυντήρησης, απομονωμένοι από τον έξω κόσμο και τους πειρασμούς του. Τον 12ο αιώνα μάλιστα, ο Άγιος Βερνάρδος, έβαλε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, θεωρώντας πως οι μοναχοί πρέπει να ασχολούνται ακόμα περισσότερο με τις χειρωνακτικές εργασίες του μοναστηριού. Οι μοναχοί αυτοί ήταν οι πρώτοι Σιστερσιανοί (Cistercians). Μια ακόμα πιο αυστηρή τάξη μοναχισμού, θα ιδρυθεί το 1664, από τον Armand-Jean Le Bouthillier de Ranc, ένα μορφωμένο ευγενή που ήταν επίτροπος στο Αβαείο La Grande Trappe, στη Νορμανδία. 

Μετά από χρόνια σκανδαλώδους συμπεριφοράς, ο Ranc μετανόησε, μοίρασε τα υπάρχοντά του και κλείστηκε στο μοναστήρι. Εκεί, ασχολήθηκε ενεργά και ως ηγούμενος πια, εισήγαγε νέα ήθη, με βασικότερα την αυστηρή νηστεία, τις μετάνοιες και, πλην των προβλεπόμενων ψαλμωδιών, την απόλυτη σιωπή! Έτσι ιδρύθηκε η Τάξη των Αναμορφωμένων Σιστερσιανών της Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance).

Οι μοναχοί, που στο πλαίσιο της ασκητικής τους ζωής καλλιεργούσαν κριθάρι και στάρι και για να συντηρηθούν στις περιόδους της νηστείας, άρχισαν να φτιάχνουν και μπύρα ως συμπλήρωμα της διατροφής τους. (Οι ολοήμερες νηστείες απόκλειαν το φαγητό αλλά όχι κάποιο διατροφικό ποτό...) Αυτοί οι μοναχοί, λόγω του ονόματος του μοναστηριού τους (La Trappe), ονομάσθηκαν Τραππιστές και ήταν οι πρώτοι που παρήγαγαν μπύρα στο μοναστήρι.

Με την Γαλλική επανάσταση, το 1791 οι μοναχοί έφυγαν κυνηγημένοι απ’ τη Γαλλία και ίδρυσαν μοναστήρια στην Ελβετία και τις άλλες γειτονικές χώρες. Από τα παλιά χρόνια, παράλληλα με τις προσευχές, οι μοναχοί έκαναν διάφορες αγροτικές δουλειές για να ζήσουν. Καλλιεργούσαν τη γη, έβοσκαν τα ζωντανά, έφτιαχναν τυρί αλλά και μπύρα! Το τυροκομείο μάλιστα και το ζυθοποιείο, βρίσκονταν μέσα στο χώρο του μοναστηριού. Η τέχνη της ζυθοποιίας, περνώντας από μοναχό σε μοναχό και χωρίς την ανάγκη εμπορευματοποίησης, έμεινε αγνή μέχρι τις μέρες μας. Οι μπύρες που φτιάχνονται με την παλιά αυτή παράδοση ονομάζονται μοναστηριακές.

Όταν σήμερα μιλάμε για τραπιστική μπύρα, εννοούμε τις λιγοστές εκείνες μπύρες, που φτιάχνονται στο χώρο του μοναστηριού, με διαρκή έλεγχο και ευθύνη των μοναχών. Τα Trappist ζυθοποιεία παράγουν μπύρα κυρίως για να χρηματοδοτήσουν τα έργα τους και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πολλά από τα μοναστήρια και τις ζυθοποιίες Trappist είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και των Παγκοσμίων Πολέμων. Μεταξύ των μοναστηριακών ζυθοποιείων, οι Trappist ήταν σίγουρα οι πιο δραστήριες ζυθοποιίες. Τα τελευταία 300 χρόνια, υπήρχαν τουλάχιστον εννέα Trappist ζυθοποιεία στη Γαλλία, έξι στο Βέλγιο, δύο στην Ολλανδία, ένα στη Γερμανία, ένα στην Αυστρία, ένα στη Βοσνία και, ενδεχομένως, σε άλλες χώρες.


Σήμερα, δέκα Trappist ζυθοποιεία παραμένουν ενεργά, 6 στο Βέλγιο, 2 στην Ολλανδία και 1 σε Αυστρία και Ηνωμένες Πολιτείες. Στον εικοστό αιώνα, η αυξανόμενη δημοτικότητα των Trappist οδήγησε ορισμένους ζυθοποιούς που δεν σχετίζονται με την ετικέτα, να δώσουν στις μπύρες τους την ονομασία "Trappist". Μετά από αποτυχημένες δοκιμές, οι μοναχοί τελικά μήνυσαν μια τέτοια ζυθοποιία το 1962 στη Γάνδη, στο Βέλγιο.

Τραπιστικές θεωρούνται οι μπύρες που φτιάχνονται στα εξής 10 μοναστήρια:


Επισκέψεις στα Trappist μοναστήρια. 
Η ιδέα της επίσκεψης στα Trappist μοναστήρια για να δοκιμάσει κανείς τις μπύρες τους έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της προώθησης από τους λάτρεις του είδους. Γι’ αυτό και τα περισσότερα μοναστήρια-ζυθοποιίες διατηρούν ένα ειδικό κέντρο υποδοχής για τους επισκέπτες, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει και να αγοράσει τις μπύρες τους (μερικές φορές και άλλα μοναστηριακά προϊόντα όπως ψωμί και τυρί). Επισκέψεις στο ίδιο το μοναστήρι δεν είναι συνήθως εφικτές στο ευρύ κοινό.

Υπάρχουν κι άλλες μπύρες, οι οποίες παρασκευάζονται πάνω σε παλιά μοναστηριακή συνταγή, αλλά που η παραγωγή τους δεν ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες, χωρίς αυτό να τις υποβιβάζει όμως σε ποιότητα. Τέτοιες μοναστηριακές μπύρες (λέγονται και abbey beers) είναι οι Αbbaye de Leffe, St. Benedictine, St. Arnoldus, Corsendonk, Dominus, κ.α.) Υπάρχουν συνολικά 174 Τραπιστικά μοναστήρια σε όλο τον κόσμο.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!