Απο φέτος στην έκθεση της Ζυθογνωσίας θα μας επισκέφτεται και μια ζυθοποιά του εξωτερικού

Από φέτος στην έκθεση της Ζυθογνωσίας θα μας επισκέφτεται και μια ζυθοποιά του εξωτερικού. Αρχή θα γίνει με την Ολλανδική Bronckhorster που παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον. Μέχρι να απολάυσουμε τις μπύρες που θα μας φέρουν ας μάθουμε μερικά πράγματα γι'αυτους.

1976: Ο Steve Gammage από την Αγγλία και η Yvonne από το Achterhoek της Ολλανδίας γνωρίζονται στην Αγγλία και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί στην Ολλανδία. Ο Στιβ δημιουργεί μία πολύ επιτυχημένη επιχείρηση ελαιοχρωματισμού κατοικιών. Είναι, ωστόσο, ανήσυχος και όχι απόλυτα ευτυχισμένος επαγγελματικά. Εκπλήσσει λοιπόν τους πάντες και δη την οικογένειά του, ανακοινώνοντας την πώληση της εταιρείας του και την απόφασή του να γίνει ζυθοποιός. Γιατί το αγαπημένο του μότο είναι: «οι νικητές δεν παραιτούνται και οι παραιτούμενοι δεν νικούν».

Ο Στιβ επιστρέφει για λίγο στην Αγγλία όπου παρακολουθεί σεμινάρια ζυθοποιίας και στη συνέχεια τα πράγματα κυλούν πολύ γρήγορα: ξεκινά να δομεί τη δική του ζυθοποιία, ενώ ταυτόχρονα πιάνει δουλειά στη γνωστή ζυθοποιία De Molen του Menno Olivier. Το 2010 οι εγκαταστάσεις του Στιβ και της Υβόν είναι έτοιμες και φιλοξενούνται σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο που ήταν παλιά οι στάβλοι της φάρμας Rodenburg που θα δώσει και το όνομά της στη ζυθοποιία. 

Οι μπύρες της ζυθοποιίας Rodenburg απευθύνονται από την πρώτη στιγμή σε μία μεγάλη γκάμα ζυθόφιλων γιατί ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ισορροπία, αφού όλα τα συστατικά τους, νερό, βύνη, λυκίσκος και μαγιά συνταιριάζονται ιδανικά. Άλλωστε, ο κ. Γκάματζ δεν λογαριάζει το χρόνο προκειμένου να δημιουργήσει το απόλυτο ταίριασμα των συστατικών για μία μπύρα, ώστε να θυμίζει μία συμφωνία, όπως την οραματίζεται ένας ταλαντούχος συνθέτης μουσικής. Ειδικά η μαγιά του αποτελεί σήμα-κατατεθέν και καλά κρυμμένο μυστικό του.

Το 2013 η μπύρα Nightporter κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο Brussels Beer Challenge και το 2015 την ύψιστη διάκριση στα World Beer Awards ως η καλύτερη Strong Porter στην κατηγορία Stout & Porter. Οι διακρίσεις αυτές καταξιώνουν τον Στιβ ανάμεσα στους επαγγελματίες του χώρου, ενώ λίγο αργότερα γίνεται γνωστός σε όλη την Ολλανδία χάρη στη δημοφιλή Abdicatie Bier την οποία δημιουργεί σε συνεργασία με τον σομελιέ και συγγραφέα μπύρας Alain Schepers προς τιμήν της Βασίλισσας Βεατρίκης η οποία παραιτείται από το θρόνο προς χάριν του γιου της Willem-Alexander. Η «Μπύρα της Παραίτησης» έχει πορτοκαλί αποχρώσεις και την ημερομηνία 30/4/2013.

Από τη στιγμή αυτή οι μπύρες του Στιβ αρχίζουν να γίνονται ανάρπαστες, αποκτούν διανομή σε όλη τη χώρα και ξεκινούν οι εξαγωγές. Η εκτόξευση των πωλήσεων επιτρέπει στον Στιβ και στην Υβόν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του ζυθοποιείου τους. Η αναπάντεχη, τρόπον τινά, επιτυχία του Στιβ τον οδηγεί το 2016 σε επανασχεδιασμό της εταιρείας του και των προϊόντων της, από τον ιστότοπο, τις ετικέτες και το λογότυπο, μέχρι και αυτό το όνομά της. Έτσι, τη θέση της Ζυθοποιίας Rodenburg παίρνει η Bronckhorster Brewing Company, υιοθετώντας το όνομα της πλησιέστερης μεγάλης πόλης.

Η Bronckhorster Brewing Company είναι πλέον σαφώς προσανατολισμένη στο μέλλον και στην παγκόσμια αγορά. Η δυνατότητα παραγωγής της έχει αυξηθεί, ενώ μία νέα εμφιαλωτική μηχανή, με ταχύτερη ετικετέζα εξασφαλίζει ικανοποιητική αποδοτικότητα. Ο πνευματώδης κουνιάδος του Στιβ, Antoon Wieland, ορίζεται υπεύθυνος για τις ξεναγήσεις και για την επικοινωνία, ενώ η κουνιάδα του Thea Wieland, αναλαμβάνει το κέιτερινγκ. Στα σκαριά βρίσκεται ήδη ένας νέος χώρος γευστικής δοκιμής, εντός της ήδη ζυθοποιίας, με θέα στους χάλκινους βραστήρες.

Εκτός από τις 15 μπύρες μόνιμης παραγωγής, η Bronckhorster Brewing Company παράγει και εποχιακές μπύρες. Εκτός αυτών, ο πάντα ανήσυχος Στιβ δημιουργεί κατά καιρούς και ειδικές μπύρες, με τις οποίες πειραματίζεται, ενώ δεν λείπουν και οι κατά παραγγελία μπύρες για εστιατόρια και καφέ. Μία φορά το χρόνο παράγεται και η λεγόμενη «Collaboration beer» σε συνεργασία με κάποιο άλλο μικροζυθοποιείο. Τέλος, η σειρά BA (Barrel-Aged Βeers) αφορά μπύρες που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, που έχουν χρησιμοποιηθεί για σέρι, ρούμι ή μπέρμπον.




Η παρουσία της Bronckhorster στη Ζυθογνωσία
Καταρχάς ο Στιβ Γκάματζ τιμά τη Ζυθογνωσία και τους επισκέπτες της φέρνοντας στην Ελλάδα ολόκληρη την ομάδα που τρέχει τη ζυθοποιία του. Εκτός από τον ίδιο οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Υvonne, τη Thea και τον Antoon. Οι μπύρες που θα παρουσιάσει είναι από τις καλύτερες της γκάμμας του:

FLAGSHIP BEERS 
Bronckhorster Nightporter, Strong Porter, 8%
Bronckhorster Hoptimist, Farmhouse IPA, 9,5%
Bronckhorster Slimme RHAkker, Light-Pale Ale, 2,5%
Bronckhorster Hop into Winter, Quadruple, 11%
SPECIALS 
Bronckhorster Angus Triple, Jack Daniels barrel-aged, Triple Barrel-Aged, 10,5%
Bronckhorster Terra-Incognita, Sherry Oloroso barrel-aged, Barley Wine Barrel-Aged, 12%
Bronckhorster Symbiose, Champagnebier Pinot Noir, 10,5%
Bronckhorster Symbiose, Champagnebier, Brut Blond, 10,5%



Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!