Ακολουθώντας την παράδοση των τελευταίων τριών ετών έτσι και φέτος με ιδιαίτερη χαρά και ανυπομονησία επισκέφτηκα την έκθεση. Σε προηγούμενα άρθρα είχα παρουσιάσει σε γενικές γραμμές το τι θα ακολουθούσε στην 4η κατά σειρά craft expo αλλά η εμπειρία δια ζώσης ήταν το κάτι άλλο! Στον ίδιο με πέρσι χώρο, που για τις αυξημένες ανάγκες επεκτάθηκε, μπορούσαμε να απολαύσουμε κάθε λογής επιθυμία των beer lover. Εκτός από τα εκλεκτά εδέσματα που υπήρχαν μπορούσες να βελτιώσεις την γκαρνταρόμπα σου αλλά και το look σου στις ανάλογες υπηρεσίες του χώρου.

Πάμε όμως στο κύριο και σημαντικότερο μέρος της εκδήλωσης που δεν ήταν άλλο από την παράθεση μπύρας. Στην είσοδο, ξεκινώντας ανάποδα, να αναφέρουμε ότι φεύγοντας οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν σχεδόν όποια μπύρα τους κέντρισε το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια του οδοιπορικού τους. Πρώτα περίπτερα ήταν αυτά της ενημέρωσης και πιο συγκεκριμένα το νέο περιοδικό μπύρας Beer & Brunch που κυκλοφορεί ακόμα μαζί με την εφημερίδα Agronews. Απέναντι ο νεοσύστατος Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Ζύθου και δίπλα το ιστορικό Beercatalog. Συνεχίζοντας είχαμε αντικριστά την Ροδίτικη ΒΑΠ και την Νήσος με την νέα ετικέτα ''Θολή'' μια keller με πραγματικά θολή εμφάνιση και κιτρινοπορτοκαλί χρώμα. Διέκρινες το χαρακτηριστικό βυνώδες στοιχείο που γεύεσαι σε όλες τις μπύρες της Κυκλαδίτικης μικροζυθοποιίας. Διαδοχικά είχαμε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία με την παρουσία της μπύρας ''Μάμος'' να αποσπά τους επισκέπτες καθώς η περιορισμένη, μέχρι στιγμής, διανομή της στον νομό Αχαΐας είχε στερήσει στους περισσότερους την δοκιμή της. Ένας από αυτούς ήμουν και εγώ και δεν έχασα ευκαιρία να δοκιμάσω αυτή την κατά τα άλλα ιστορική μπύρα lager. Δεν με απογοήτευσε, δεν με εντυπωσίασε. Δίπλα στα taps του Αθηνέο παρουσιάστηκε η νέα βρασιά ''5 Hops''. Αμέλησα να την δοκιμάσω. Αντίκρυ η Noctua με τις 2 κλασσικές μπύρες της αλλά και την ''Anniversary IPA'' που ακολουθεί την καλή πορεία της Αθηναϊκής μικροζυθοποιίας. Δίπλα η Septem να αναδιπλώνει με υπερηφάνεια το portfolio της και την νέα, που όπως διαφαίνεται, επιτυχία την barleywine ''Dilemma'' που πραγματικά με εντυπωσίασε. Βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα και μια γλύκα σε μύτη και στόμα να σε καθηλώνουν από την πρώτη γουλιά. Την αναμένω και την προτείνω ανεπιφύλακτα. 

Στο επόμενο σαλόνι αριστερά συναντούσες 2 απο τα πιο τουριστικά μας νησιά την Μύκονο και την Σαντορίνη με τις μικροζυθοποιίες τους Mykonos Brewing Company και Santorini Brewery Company αντίστοιχα. Στα τρελά γαϊδουράκια δεν θα αναφερθούμε διότι το οπλοστάσιο τους παρέμεινε σταθερό αλλά όπως πάντα εντυπωσιακό. Στα της Μυκόνου τώρα που είναι και νεοσύστατη να πούμε ότι με το δυναμικό marketing της έχει ταράξει τους ζυθόφιλους. Εκτός απο τις 2 εμπορικές μπύρες της μας έφερε μια ''Belgian Ale'' και ένα συνονθύλευμα απο ζύθο και οίνο καθώς παρουσίασε 2 ''Βελγίδες'' μες στον μούστο, μια με Αγιορείτικο και μια με Chardonnay. Να τονίσω ότι εκατέρωθεν ήταν ενδιαφέρουσες όπως μην αμελήσω να αναφέρω και μια ''DryHopped'' που δυστυχώς δεν πρόλαβα να δοκιμάσω. Πίσω μου η Μικροζυθοποιία Έλιξη που εκτός των κλασσικών πλέον ετικετών της μας ''βομβάρδισε'' με την πρώτη επίσημη ελληνική triple, την ''Marea Triple'' που ήταν εξαίρετη. Γλυκύτητα στο άρωμα και την γεύση με σπιρτόζικο αλκοόλ και εμφάνιση που αρμόζει στο στυλ. Μαζί με την προαναφερθείσα είχες την ευκαιρία να δοκιμάσεις και την νέα ''Delphi Dark Ale'' που για μένα ίσως να ήθελα περισσότερο σώμα. Καβουρντισμένο άρωμα και μακρά πικρή επίγευση. Απέναντι ήταν η αρμάδα της Deals που προσέφερε την δυνατότητα δοκιμής σε μπύρες, κολοσσούς, εισαγωγής αλλά και την Μικροζυθοποιία Siris των Σερρών που κατέβασε την βασική 5άδα της. Άλλωστε ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, λένε. Δίπλα η Λακωνική Μικροζυθοποιία του Γυθείου με τις 2 γνωστές Σπαρτιατικές μπύρες. Κολλητά είχαμε την Ηλειακή Μικροζυθοποιία που εμπλούτισε το οπλοστάσιο της με μια χαλαρή και ψιλοκοινότυπη lager την ''Ήλιδα'' αλλά και την πολλά υποσχόμενη ''Olympica Magna Porter'' που δοκίμασα και μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Εκεί μαζί ήταν και η ''Μπύρα του Περιστερίου'' που ακολουθεί την πεπατημένη στις ελληνικές lager. Κλασσική γεύση, σίγουρα αρεστή για πολλούς.
Στην αντίπερα όχθη βρισκόταν η Ολλανδική ζυθοποιία Bronckhorster με πραγματικά εκπληκτικές μπύρες. Είχα μια σύντομη και ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον αρχιζυθοποιό. Το ιδιαίτερο ήταν ότι όλες οι μπύρες τους ''έπαιζαν'' σε αλκοόλ κοντά στο 10% λόγο του κρύου, όπως μου είπε! Δίπλα η Κρητική Ζυθοποιία με νέες προσθήκες και πιο συγκεκριμένη την ''Χάρμα Weiss'' στα 4.8% αρκετά ελαφριά και δροσιστική μια ''Χάρμα Belgian Light Ale'' στο 5.5% επίσης χαλαρή και ένα ''White Barleywine'' στο 9%, μια μπύρα σαμπάνια θα τολμήσω να πω. Τέλος το ''Grapes & Barley'' αποτέλεσε μια μίξη απο γλεύκος, λυκίσκους και μαλαγουζία απο γειτονικό αμπελώνα. Δίπλα η εισαγωγική Μασοκώστας με διάφορες μπύρες εισαγωγής αλλά και ένα ελληνικό combo με Κερκυραική Μικροζυθοποιία, Πατραική Μικροζυθοποιία, Μικροζυθοποιία Χίου και την Ροδίτικη Magnus να προσφέρει γεύσεις απο όλη την χώρα μας. Κλείνοντας αυτό το χώρο στην τέρμα αριστερά γωνία υπήρχαν 2 πολύ δυνατά beer spot. Το ένα της Cava di Patsi που και φέτος εντυπωσίασε με τις μπύρες εισαγωγής αλλά και την υποστήριξη στα ελληνικά μικροζυθοποιία και τους gypsy brewers. Είχαμε νέα ''Dark Crops Stout'', δίπλα νέα ''Flaros IPA'' και ''Uncle's Tales DIPA'' απο Strange Brew. Όλες ήταν εξαιρετικές και θα τις ξαναπιώ. Ακριβώς δεξιά βρίσκαμε την Κρητική Σόλο που για ακόμα μια φορά εξέπληξε με 6 πειραματικά taps που τροφοδοτούσαν τους μπυρόφιλους με εκλεκτές ποικιλίες. Απόλαυσα μια ''Imperial Wit'', πολύ έξυπνο και πολύ καλό εγχείρημα. Ακόμα μια ''Dubbel'' και μια ''Tripel'' με δυναμικό χαρακτήρα, μια φοβερή ''Belgian Stout'', μια ''Belgian IPA'' και τέλος μια ''Dark Saison''. Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα της μικροζυθοποιίας και να ψηφίσετε τις 6 μπύρες ώστε να λάβουν ένα αξιόπιστο feedback για τις μελλοντικές δημιουργίες τους. Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι με όποιο στυλ και να πιαστούν στην Σόλο το απογειώνουν σε αλκοόλ και γεύση.

Στον τελευταίο χώρο εκτός απο την αίθουσα των πολύ ενδιαφέρον σεμιναρίων που έλαβαν χώρα δεξιά υπήρχε το ΤΕΙ Αθήνας με το δημιουργικό τμήμα Οινολογίας που παρουσίασε 3 ''σχολικές'' να το πω, μπύρες. Πολύ ευχάριστες και ιδιαίτερες γεύσεις. Μπράβο στους πιθανούς αυριανούς ζυθοποιούς. Αμέσως μετά ο ΣΕΖΕ που για 3η συνεχή χρονιά κερνούσε σπιτικά αριστουργήματα των μελών του. Εκεί ήμουν και εγώ με κάποια μπουκάλια Tropical Stout απο τον καλοκαιρινό διαγωνισμό που ορισμένοι πρόλαβαν να δοκιμάσουν. Στην άλλη μεριά του hall υπήρχαν 2 νέες μικροζυθοποιίες, αυτή της Ζακύνθου, η Levante Brewing Company με 4 μπύρες που ακολουθούν κλασσικές γερμανικές συνταγές και η Asylum Brewing Co. του γνωστού Πολ Εμμανουηλίδη με την επική ''Asylum Saison''. Φυσικά ήταν και το κατάστημα του, Beer & Deli.

Σαν επίλογο σε αυτή την μοναδική και άρτια οργανωμένη έκθεση αξίζει να αναφέρουμε ότι χρόνο με το χρόνο εκτός του ότι εδραιώνεται δυναμικά στις καρδιές του καταναλωτικού κοινού, καταβάλει σοβαρές προσπάθειες να κρατά το ενδιαφέρον συνεχή και αμείωτο. Είδαμε χαρακτηριστικά τις φετινές πολύπλευρες καινοτομίες. Μέχρι του χρόνου λοιπόν αναμένουμε για να δούμε τι καινούργιο θα μας επιφυλάσσει η Ζυθογνωσία 2018.


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!