Η αρχή έγινε με μια summer ale, μια ξανθιά, σίγουρα αλλιώτικη. Της δώσανε το όνομα «Θέρος» κι αποτέλεσε την πρώτη Ξανθιώτικη μπύρα! Φρέσκια, ελαφριά, φυσικά θολή, με πλούσιο το άρωμα του λυκίσκου Saaz, η «Θέρος» διαφέρει για τη μεστή γεύση της, τη δροσιά της σταρένιας μπύρας που την καθιστά ιδανική για τους πιο ζεστούς μήνες, ενώ παραμένει ευκολόπιοτη και μπορεί να συνοδεύσει ευχάριστα τα γεύματα. Η συνέχεια θα δοθεί πολύ σύντομα με την τσέχικη dunkel, θα έχει το όνομα «Έρεβος», «σκοτεινή και ελαφρώς μυστηριώδης, κρύβει κάτω από την ευχάριστη πικράδα της πυκνά αρώματα κριθαριού και καραμέλας που οφείλονται στις ειδικές βύνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της» δηλώνει ο δημιουργός της, ο κ. Ορέστης Στεφάνου.
Από την παρέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Ένας νέος που έκανε αυτό που αγαπούσε επάγγελμα και απέδειξε πως οι μικρές παρέες καμιά φορά γράφουν υπέροχες ιστορίες. Τι κι αν το οικονομικό κλίμα είναι δύσκολο; Τι κι αν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι ρυθμοί χελώνες στην απορρόφηση των κονδυλίων ποτέ δεν λείπουν; Εκείνος και οι συνεργάτες του έκανε την πρώτη προσπάθεια επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Ξάνθη, στο 3ο km Ξάνθης – Καβάλας, και δημιούργησε το πρώτο ηλιακό μικροζυθοποιείο «Solar Beer». Έτσι τώρα παρασκευάζει με παραδοσιακό τρόπο απαστερίωτες μπύρες με ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις από τη γη της Θράκης.
«Όλες οι μπύρες που παράγουμε στο Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης είναι απαστερίωτες και αφιλτράριστες, γιατί θέλουμε να απολαμβάνετε τη μπύρα φρέσκια, στη φυσική της κατάσταση, με όλα της τα αρώματα και την πραγματική της υφή» δηλώνει ο κος Στεφάνου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής κι εξηγεί ότι αν έκανε κάτι διαφορετικό θα ήταν σαν να υποσχόταν μαρμελάδες με τη συνταγή της γιαγιάς και στο τέλος να έβαζε σ’ αυτές συντηρητικά! Η απαστερίωτη μπύρα δε μπορεί να αποθηκευτεί για πολλούς μήνες. Έτσι, φτιάχνει διαρκώς νέες παρτίδες από φρέσκια μπύρα, η οποία φτάνει στο τραπέζι των κατοίκων της περιοχής πολύ σύντομα, πριν χάσει τη μοναδική γεύση της.
«Παράγουμε μπύρα με οικολογική συνείδηση. Γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας λόγω ηλιακών panels, ενώ παράλληλα στοχεύουμε σε μείωση των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση τους σε άλλες μορφές» δηλώνει με καμάρι ο κος Στεφάνου σπεύδοντας να προσθέσει και κάτι ακόμη πολύ εντυπωσιακό «Προτιμάμε να προμηθευόμαστε τις βασικές πρώτες ύλες μας από τον τόπο μας, γι αυτό και η βύνη, που αποτελεί το κυριότερο συστατικό της μπύρας έρχεται από την περιοχή της Θράκης».
Γιατί Ηλιακό;
Όσον αφορά στην ονομασία του μικροζυθοποιείου ως “Ηλιακό”, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το μικροζυθοποιείο του κ. Στεφάνου έχει το όνομα, έχει και τη χάρη. «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος τόσο για το περιβάλλον, όσο και για μας. Έτσι, χρησιμοποιούμε ηλιακούς συλλέκτες για να εξασφαλίσουμε τη θερμική ενέργεια που χρειάζεται το ζυθοβραστήριο μας, εμφιαλώνουμε μόνο σε επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες – και όχι σε κουτάκι – χρησιμοποιούμε καπάκια χωρίς BPA και μεταφέρουμε τις μπύρες μας σε ξύλινα, επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια» δηλώνει ο καλά διαβασμένος νεαρός ζυθοποιός σπεύδοντας να παραδώσει κι ένα μάθημα οικολογικής συνείδησης «Η πλύση και επαναχρησιμοποίηση μιας επιστρεφόμενης φιάλης απαιτεί μόλις το 1% της ενέργειας που θα χρειαζόταν για την ανακύκλωση της, δηλαδή για το λιώσιμο του γυαλιού και τον επανασχηματισμό του σε μπουκάλι. Φανταστείτε πόσο πιο οικονομικό και οικολογικό είναι να επιστρέφεις τις φιάλες σε σχέση με το να καταλήγουν στα απορρίμματα και να κατασκευάζονται καινούργιες».
Post A Comment:
0 comments:
Αφήστε μας το σχολιο σας!