Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικής Ζυθοποίησης με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΖΑΜΑΪΚΑ». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2017 και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουνίου. Τα επιλεχθέντα στυλ μπύρας στα οποία θα διαγωνιστούν οι ερασιτέχνες ζυθοποιοί θα είναι τα ENGLISH IPA και TROPICAL STOUT κατά το BJCP 2015 GUIDELINES. Οι ερασιτέχνες μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό φτιάχνοντας μπύρα, είτε με τη μέθοδο ALL GRAIN/BIAB είτε με EXTRACT. Λεπτομέρειες για τη συμμετοχή θα αναρτώνται διαρκώς στην σελίδα του επίσημου ιστοτόπου.

Γενικοί Κανόνες
Στο διαγωνισμό αυτό μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ερασιτέχνης oikoζυθοποιός αρκεί να μην έχει χρησιμοποιήσει επαγγελματικό εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος σε κάποιο ζυθοποιείο. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να παρασκευάσει μπύρα με όποια μέθοδο θελήσει και σε όποιο στυλ θελήσει. Αν θελήσει να παρασκευάσει και τα δύο στυλ μπύρας και με τις δύο μεθόδους έχει το δικαίωμα να το κάνει. Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει με μέχρι τέσσερις συμμετοχές είτε αφορούν τον ίδιο τύπο είτε διαφορετικό. Οι συμμετοχές θα εμφιαλώνονται σε φιάλες των 330 ml και χρώματος καφέ, χωρίς κανένα άλλο χαρακτηριστικό επάνω τους. Ετικέτες και πώματα χαρακτηριστικά απαγορεύονται. Τα πώματα πρέπει να είναι μονόχρωμα σε όποιο χρώμα θελήσετε, αρκεί κάθε συμμετοχή να έχει το ίδιο χρώμα. Οι ετικέτες που θα συνοδεύουν κάθε φιάλη θα είναι κολλημένες πάνω σε αυτήν με σελοτέιπ ή με κόλλα η οποία δε θα αφήνει κατάλοιπα. Για την αποστολή των συμμετοχών, οι φιάλες πρέπει να συσκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη σπάσουν κατά τη μεταφορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί οντουλέ ή πλαστικό ρολό με φυσαλίδες αέρα ή όποιο άλλο τρόπο θεωρείτε ασφαλή για να αποστείλετε τις συμμετοχές σας στον τόπο παράδοσης.

Ο τρόπος αποστολής μπορεί να γίνει ή με ταχυδρομείο ή με κούριερ ή με δικό σας μέσον. Αρκεί να φροντίσετε για την έγκαιρη παράδοση τους σύμφωνα με τις προθεσμίες. Για κάθε ξεχωριστή συμμετοχή ο διαγωνιζόμενος πρέπει να αποστείλει 3 φιάλες. Δηλαδή αν κάποιος διαγωνιζόμενος αποφασίσει να φτιάξει τέσσερα διαφορετικά είδη μπύρας που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό τότε πρέπει να στείλει 4 είδη Χ 3 φιάλες από κάθε είδος = 12 φιάλες συνολικά.

Για να δηλώσει τη συμμετοχή του, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα που βρίσκεται στη σχετική σελίδα www.hellenichomebrewers.gr και μαζί με την αποστολή των διαγωνιζόμενων δειγμάτων να συμπληρώσει απαραίτητα μια φόρμα η οποία θα περιλαμβάνει τη συνταγή της μπύρας. Για παράδειγμα αν κάποιος συμμετάσχει με 3 είδη μπύρας θα πρέπει να συμπληρώσει 3 φόρμες εγγραφής. Προετοιμάστε τις μαρμίτες σας και μπείτε στο ''παιχνίδι''.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα γευστικά προφίλ και των 2 ειδών.

16C. Tropical Stout
Άρωμα Εμφάνιση Γεύση Αίσθηση στο στόμα Επίγευση Χαρακτηριστικά
Μέτρια ως υψηλή γλυκύτητα με αρώματα ψημένων δημητριακών, καφέ και σοκολάτας. Επίσης σε υψηλά επίπεδα ο φρουτώδες χαρακτήρας θυμίζοντας μελάσα, γλυκόριζα και αποξηραμένα φρούτα. Στις ισχυρότερες εκδοχές το αλκοόλ ξεχωρίζει ενώ απουσιάζουν και τα αρώματα λυκίσκου και διακετύλιου.
Πολύ βαθύ καφέ προς μαύρο χρώμα. Αφρός διαρκείας με βαθύ καφέ στρώμα.
Αρκετά γλυκιά με νότες σκούρων ψημένων δημητριακών και συγκρατημένης πικράδας. Βυνώδες χαρακτήρας με παρουσίες ψημένου καφέ και σοκολάτας. Μέτριες με υψηλές οι φρουτώδης εστέρες και μπορεί να θυμίζει σκούρο ρούμι. Απουσιάζουν οι γεύσεις λυκίσκου.
Στο στόμα αισθανόμαστε ένα μέτρια ελαφρύ προς μέτρια γεμάτο σώμα με κρεμώδη χαρακτήρα. Η ενανθράκωση εμφανίζεται μέτρια ως μέτρια-υψηλή και το ενίοτε υψηλό αλκοόλ δίνει έναν ζεστό και πλούσιο χαρακτήρα.
Παρόμοιο είδος με την sweet stout αλλά με περισσότερη πυκνότητα. Βύνη βάσης pale και σκούρες βύνες για πιο ειδικό αποτέλεσμα. Λυκίσκοι κυρίως πικρικοί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα σάκχαρα για να ”ανεβάσουν” την πυκνότητα. Μαγιά Lager αν και διφορούμενο καθώς έχει εφαρμοστεί και Ale με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα.
ABV: 5.5 – 8.0% IBUs: 30 – 50 SRM: 30 – 40 OG: 1.056 – 1.075 FG: 1.010 – 1.018

12C. English IPA
Άρωμα Εμφάνιση Γεύση Αίσθηση στο στόμα Επίγευση Χαρακτηριστικά
Στη μύτη συναντούμε μια IPA μέτρια έως μέτρια-υψηλή σε τυπικά αρώματα λυκίσκου όπως εσπεριδοειδή, λουλουδιών και πικάντικο πιπέρι. Επίσης ένα διακριτικό άρωμα ”γρασιδίλας” είναι αποδεκτό αλλά δεν συνιστάται. Προαιρετική και η παρουσία μέτριας έως χαμηλής καραμελωμένης βύνης. Τέλος μια χαμηλή έως μέτρια φρουτώδης γεύση είναι αποδεκτή.
Η εμφάνιση κυμαίνεται από χρυσό σε βαθύ πορτοκαλί και αρκετά pale (χλωμή). Πρέπει να είναι αρκετά διαυγής αν και κάποιες αφιλτράριστες dry-hopped εκδόσεις επιτρέπουν μια σχετική θολούρα. Μέτριος με διάρκεια και υπόλευκος ο επιθυμητός αφρός της.
Στην γεύση διακρίνουμε μια μέτρια ως υψηλή παρουσία λυκίσκου με ταυτόχρονη μέτρια πικράδα. Θα πρέπει να συμβαδίζει με το άρωμα. Η βύνη να παρουσιάζει μέτρια με χαμηλή επιρροή θυμίζοντας λίγο ψωμί ή μπισκότο. Γενικά θα πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή η φρουτώδες παρουσία. Η επίγευση είναι μέτρια έως αρκετά ξηρή με μια καθυστερημένη πικρία στο τέλος. Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στους λυκίσκους και η βύνη να διακρίνεται υποστηρικτικά. Σε δυνατότερες εκδόσεις το αλκοόλ κάνει ξεκάθαρη την παρουσία του. Τέλος τα ξύλα δρυός θεωρούνται ακατάλληλη προσθήκη στο είδος.
Στο στόμα αισθανόμαστε ένα μέτρια ελαφρύ προς μέτρια γεμάτο σώμα χωρίς έντονη στιφάδα απο τον λυκίσκο. Η ενανθράκωση εμφανίζεται μέτρια ως μέτρια-υψηλή δίνει μια συνολικά ξηρή εικόνα παρά την υποστηρικτική παρουσία της βύνης.
Βύνη βάσης pale ale. Λυκίσκοι ως επί το πλείστον Αγγλικοί ιδίως στο τελείωμα ή σε dry hopping. Αγγλική μαγιά.
ABV: 5.0 – 7.5% IBUs: 40 – 60 SRM: 6 – 14 OG: 1.050 – 1.075 FG: 1.010 – 1.018
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!