Πάει λίγος καιρός που η ολοκαίνουργια Αθηναϊκή Μικροζυθοποιία Noctua μας συστήθηκε μέσα απο τα κοινωνικά δίκτυα. Το beeroskopio προσπαθώντας πάντα να στηρίξει τις νέες προσπάθειες ανθρώπων που αγαπούν την ποιοτική μπύρα επικοινώνησε με τους ιδρυτές-εμπνευστές-ζυθοποιούς της και κανόνισε μια συνάντηση που εξελίχθηκε σε συνέντευξη. Σε πολύ χαλαρό κλίμα συζητήσαμε για πολλά απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις 2 πρώτες ολόφρεσκες δουλειές τους. Παρακάτω θα πάρετε γεύση απο την συζήτηση που είχα με τους φιλόδοξους και πολλά υποσχόμενους downtown (home)brewers που είμαι σίγουρος ότι θα ταράξουν κάποιες απο τις αισθήσεις μας...

1. Συστηθείτε μας εν συντομία και πείτε μας την σχέση σας με την μπύρα ως τώρα.
Είμαστε τέσσερις φίλοι, ο Ορφέας, ο Ιάσονας, ο Χρήστος και ο Δημήτρης που μετά απο πολλές συζητήσεις, σχέδια, όνειρα και homewbrews αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα ζυθοποιείο στην Αθήνα έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό την αγάπη μας και τον ενθουσιασμό για τις craft μπύρες. Από τη πρώτη μπύρα που ήπιαμε σε μια πλατεία στην Αθήνα μέχρι τις άγνωστες τότε ales σε pubs κ bars του εξωτερικού. Παρατήσαμε λοιπόν ότι δουλειές είχαμε και αφοσιωθήκαμε στο να στήσουμε το ζυθοποιείο στο κέντρο της Αθήνας και να φτιάξουμε ωραίες μπύρες με χαρακτήρα.

2. Πως αποφασίσατε 4 φίλοι να συνεργαστείτε επιχειρηματικά αυτή την εποχή? Ήταν θέμα timing ή επηρεαστήκατε απο την τάση στην μικροζυθοποίηση στην χώρα μας?
Ξεκινήσαμε να συζητάμε το project πριν απο αρκετό καιρό και κατά τη διάρκεια αυτής της κουβέντας γύρω απο τη craft μπύρα, ζυθοποιεία, τις δυνατότητες κ.α. προστέθηκε σιγά σιγά και ένας τη φορά στην ομάδα. Φτάσαμε στη σύνταξη ενός business plan, διαπιστώσαμε πως μπορούμε να το βγάλουμε εις πέρας και πήραμε την απόφαση. Η αλήθεια είναι πως ήταν περισσότερο θέμα timing μεταξύ των μελών της ομάδας και όχι τόσο αναφορικά με την τάση στην Ελλάδα. Αντιθέτως κοιτούσαμε την άνοδο της craft μπύρας στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Σκανδιναβία και βλέπαμε πως στην Ελλάδα είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Έτσι θεωρήσαμε πως υπάρχει χώρος και για μας και αυτό βοήθησε στην απόφαση μας.

3. Πως εμπνευστήκατε το όνομα και το λογότυπο της μικροζυθοποιίας?
Το όνομα του ζυθοποιείου ήταν κάτι που μας ταλαιπώρησε πολύ καιρό. Μόλις καταλήγαμε σε κάτι είτε δεν άρεσε σε κάποιον απο την ομάδα ή υπήρχε κάποιο πολύ γνωστό ζυθοποιείο στις ΗΠΑ με το ίδιο όνομα. Θέλαμε κάτι που να εκφράζει και τους τέσσερις και να καλύπτει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητη, τοπική, σπιρτόζα, νυχτόβια, ανατρεπτική. Το συζητάγαμε με τον designer μας Andy Παπαδάκη (www.symbolic.gr) και λίγο πριν καταλήξουμε σε ένα άλλο όνομα του αναφέραμε το Noctua το οποίο είχαμε συναντήσει στο παρελθόν αλλά για κάποιο λόγο δεν το προχωρήσαμε. Τότε ο Andy μας είπε: “αυτό είναι, η κουκουβάγια της Αθήνας η νυχτόβια”. Λίγες μέρες μετά μας παρουσίασε το λογότυπο και αμέσως είπαμε ναι. Τα υπόλοιπα απεικονίζονται στις ετικέτες μας!

4. Ο χώρος που στεγάζεται η Noctua ήταν ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων στο Γκάζι. Έπαιζε ρόλο για εσάς το σημείο και άλλα σχέδια έχετε για το εσωτερικό?
Εμπνευσμένοι απο τα αμερικάνικα ζυθοποιεία που ξεπηδούν μέσα στις γειτονιές των πόλεων θέλαμε και εμείς να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Να φτιάξουμε δηλαδή ένα χώρο που θα είναι άμεσα προσβάσιμος σε όλους όσους αγαπούν ή θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη μπύρα και θα μπορεί να δεθεί άμεσα με τις τοπικές γειτονιές. Να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις, συναυλίες και παράλληλα να φτιάξουμε ένα tasting room ώστε κάποιος να έρχεται να δοκιμάζει και να αγοράζει απευθείας απο τη πηγή τη μπύρα. Δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε το κατάλληλο χώρο αλλά το παλιό garage -μετά απο βαριά χειρωνακτική δουλειά- μετατράπηκε σε ένα τέλειο ζυθοποιείο. Σύντομα θα ανοίξουμε τις πόρτες μας οπότε μείνετε συντονισμένοι.

5. Πόσο εντυπωσιακή είναι η μεταπήδηση απο το homebrew στα τεράστια μηχανήματα ζυθοποίησης? Σας δυσκόλεψε?
Αντιθέτως θεωρώ πως ήταν πιο εύκολο απο ότι περιμέναμε. Στο homebrew “ιδρώνεις πιο πολύ τη φανέλα”, παλεύεις να κρατήσεις θερμοκρασίες, περιμένεις να κρυώσεις τη μπύρα κτλ ενώ στα κανονικά μηχανήματα ζυθοποίησης υπάρχουν αυτοματισμοί που σου κάνουν τη ζωή πανεύκολη- μέχρι να τα μάθεις και όσο δεν συμβεί κάποιο τραγικό λάθος βέβαια. Ωστόσο αν δεν είχαμε μαζί μας τον ζυθοποιό Νίκο Χατζάκη που μας πήρε απο το χέρι, έστησε τη συνταγή στην pale ale, μας έδειξε πως λειτουργούν τα μηχανήματα, μας έδωσε συμβουλές, μας έλυσε απορίες και γενικά μας καθοδήγησε σε αυτή την πορεία, δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

6. Είστε η μόνη μικροζυθοποιία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αισθάνεστε ότι λείπει κάτι απο το Αθηναϊκό καταναλωτικό κοινό που θα συμπληρώσετε?
Έλειπε μια craft μικροζυθοποιία. Λείπει η τριβή των Αθηναίων με τη craft μπύρα. τη στιγμή που στην επαρχία ξεπηδούν μικρά ζυθοποιεία, στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας επικρατούν οι μεγάλες πολυεθνικές ζυθοποιίες με ότι και αν σημαίνει αυτό. Ελπίζουμε να αλλάξει.

7. Πως θα μας περιγράφατε τις 2 μέχρι τώρα μπύρες σας, που ωριμάζουν, γευσιγνωστικά?
Ουσιαστικά πρόκειται για την Head Twister, μία pale ale στο 5,2% αλκοόλ, με ισορροπημένο σώμα και γεύση και υπέροχη επίγευση. Έντονη πικράδα και αμερικάνικους λυκίσκους στη μύτη. Στη συνέχεια έχουμε την Night Vision, μια Black Ipa στο 7,2% αλκοόλ. Ένα δύσκολο αλλά πολύ εντυπωσιακό είδος στο οποίο πρέπει να ισορροπήσουν οι έντονοι λυκίσκοι με τη σοκολάτα και τις μυρωδιές του καφέ που προσδίδουν οι μαύρες βύνες. Νομίζουμε τα καταφέραμε.

8. Με ποιο γνώμονα επιλέχθηκαν οι πρώτες ύλες? Συνταγή ή σας επηρέασαν το κόστος και η παράδοση στον χώρο?
Το κόστος εις βάρος της ποιότητας δεν ήταν καμία στιγμή θέμα προς συζήτηση στην ομάδα. Επιλέξαμε τις καλύτερες γερμανικές βύνες που θα μπορούσαμε να βρούμε στην αγορά. Για τους λυκίσκους δώσαμε μάχη μέχρι και τη τελευταία στιγμή ώστε να εντοπίσουμε απευθείας απο τις ΗΠΑ τις συγκεκριμένες ποικιλίες που θέλαμε να βάλουμε στη συνταγή καθώς υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη λόγω της αύξησης των μικροζυθοποιείων. Για τον ίδιο λόγο αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε στη συνταγή λυκίσκους που είχαμε χρησιμοποιήσει στα homebrews καθώς δεν μπορούσαμε να τους βρούμε στις ποσότητες που χρειαζόμασταν.

9. Να περιμένουμε νέες συνταγές για την σεζόν 2016-17 ή θα περιμένετε την απήχηση των ήδη υπάρχον.
Ένας υπέροχος στόχος που έχει βάλει η Noctua για αυτή τη σεζόν είναι να καταφέρει να παρουσιάσει 4 ή 5 διαφορετικές συνταγές. Θέλουμε να φτιάξουμε μια IPA και να πειραματιστούμε σε αμερικάνικου τύπου έντονες hoppy vienna lager συνταγές. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουμε γιατί η παρουσίαση νέων συνταγών και προτάσεων είναι ένα απο τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μικροζυθοποιείου όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

10. Γιατί πιστεύετε ένας φίλος της μπύρας πρέπει να δοκιμάσει τις μπύρες σας?
Στόχος μας είναι μέσω της μπύρας μας να φέρουμε όσο περισσότερους ανθρώπους πιο κοντά στις craft μπύρες ώστε να απεγκλωβιστούν απο τις άοσμες μπύρες του εμπορίου. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η μπύρα, αλλά δεν έχουν βρει τη μπύρα που τους συγκινεί. Θεωρούμε πως οι μπύρες μας μπορούν να αποτελέσουν ένα όχημα γνωριμίας σε αυτό το κόσμο που εμάς μας συγκινεί καθημερινά. Σε έντονες, γευστικές και μυρωδάτες μπύρες με χαρακτήρα.

11. Ποια τα σχέδιά σας για την προώθηση της δουλειάς? Έχετε συμφωνήσει με μπυραρίες-κάβες, θα συμμετάσχετε σε κάποιο event?
Έχουμε κάνει συμφωνίες με κάποιες κάβες και διανομείς στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε πιο συγκεκριμένα σύντομα. Πιθανότατα θα συμμετάσχουμε στην φετινή Ζυθογνωσία. Ταυτόχρονα με το που θα βγουν στην αγορά οι δύο μπύρες μας θα πραγματοποιήσουμε event παρουσίασης σε κάβες ή παμπ. Το μόνο που αυτή τη στιγμή είναι κλεισμένο είναι στην Local Pub κάπου στο τέλος του Σεπτέμβρη ή στις αρχές του Οκτώβρη.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου ανοίξατε την πόρτα, μου προσφέρατε να γευτώ τις πρώτες σας δουλειές και απαντήσατε στις ερωτήσεις μου. Σας εύχομαι καλή αρχή και ακόμα καλύτερη συνέχεια.
Ευχαριστούμε πολύ για τη παρουσίαση και για τη πολύ καλή δουλειά που κάνεις προσπαθώντας να προωθήσεις τη ποιοτική craft μπύρα στην Ελλάδα.


Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!