Οι 14 δημοφιλέστερες Ζυθοποιίες που έχουν εντυπωσιάσει με τα λογότυπα τους!

Καθώς η βιομηχανία της μπύρας χρόνο με τον χρόνο πηγαίνει όλο και καλύτερα, υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να ξεχωρίσουν με το “περιτύλιγμα” της. Και ενώ μπορεί να συναντήσεις ανά το κόσμο ζυθοποιίες με πολύ ιδιαίτερα λογότυπα στα μπουκάλια, μόνο 14 είναι αυτές που σύμφωνα με έρευνες θα σε κάνουν να σταματήσεις για να κοιτάξεις το λογότυπο και τελικά ίσως σε κάνουν να αγοράσεις και την μπύρα! Ασφαλώς υπάρχουν ή έχουν εμφανιστεί και εξίσου ισοδύναμα λογότυπα σε εντυπωσιασμό αν και παραμένει υποκειμενικό για το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την εξωτερική εμφάνιση! Σύμφωνα με τους ειδικούς, Harvey Shepard (που έγραψε το βιβλίο “Oh Beautiful Beer”) και τον Craig Gunderson (από το site “Η τέχνη των λογότυπων της μπύρας”) οι καλύτερες ετικέτες μπύρας είναι οι εξής:

21st Amendment Brewery
Για αρχή έχουμε την μπύρα “21st Amendment Brewery”. Το λογότυπο της ξεχωρίζει σίγουρα από πολλά καθώς η εταιρία αποφάσισε να βγάλει στην αγορά διάφορα μπουκάλια που το καθένα περιγράφει μια αστεία ιστορία σε μορφή εικονογραφημένης τέχνης. Για παράδειγμα το Άγαλμα της Ελευθερίας που κάθεται στη γέφυρα Golden Gate, ή μιας καημένης μαϊμού η οποία φαίνεται να είναι χαμένη στο διάστημα. Η συγκεκριμένη εταιρία, πέρα από τις αστείες αυτές ιστορίες φροντίζει και για τη συσκευασία, η οποία είναι χάρτινη και εξυπηρετεί σαν μικρό ορθογώνιο κάδρο όπου μπορείς να το φυλάξεις σαν διακοσμητικό. Έτσι η εικονογραφημένη τέχνη μπορεί να μείνει για πάντα σε μια γωνιά του σπιτιού σου!


Pipeworks Brewing Company
Οι ετικέτες εδώ θυμίζουν κάτι απο μπερδεμένα κόμικ καθώς στα σχέδια των Jeff Kuhnie, Ink & Lead Designs και Peter Wano θα δούμε μάχες μεταξύ ninja και μονόκερων, ζόμπι πολεμιστές πάνω σε μονόκερους, ξεκοιλιασμένους εξωγήινους αλλά και πολλά άλλα περίεργα. Με μοναδικό σύμβουλο τη φαντασία τους η “Pipeworks” έχει αποκτήσει χιλιάδες θαυμαστές κάνοντας τη μπύρα τους μοναδική!


Anchor Brewing
Για περίπου 40 χρόνια ο καλλιτέχνης Jim Stitt ζωγράφιζε το δέντρο της ζυθοποιίας της περιοχής Bay. Οι υπολογιστές δεν είναι απαραίτητοι από τη στιγμή που το χέρι έχει την ικανότητά του να ζωγραφίζει. Και για όσους είναι εθισμένοι στη τεχνολογία πρέπει να γνωρίζουν πως το χέρι είναι εκείνο που μπορεί να δημιουργήσει κάτι ανά πάσα στιγμή, σε αντίθεση με έναν υπολογιστή που οποτεδήποτε μπορεί να χαλάσει. Έτσι ένα νέο δέντρο κάνει το ντεμπούτο του κάθε χρόνο στην ετικέτα της εταιρίας. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός του ότι ο Jim ακόμη και σήμερα βοηθάει στο σχεδιασμό πολλών ετικετών της ζυθοποιίας. Το πρώτο του σχέδιο εμφανίστηκε στο Anchor Porter το 1974, αποσπάζοντας πολύ θετικά σχόλια. Όπως λένε για εκείνον είναι εκπληκτικό να τον βλέπεις στη πράξη να σχεδιάζει, πράγμα που εκτιμάς ειδικά στη σήμερον ημέρα όπου η χειροποίητη τέχνη γίνεται όλο και πιο σπάνια.


Flying Dog Brewery
Σίγουρα η “Flying Dog” αξίζει να αναγνωριστεί ότι έχει καταφέρει να έχει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ετικέτες. Όλα αυτά φυσικά χάρις τον Ralph Steadman, του οποίου η φήμη προήλθε από την εικονογράφηση των εξώφυλλων των βιβλίων και των άρθρων του Hunter S. Thompson. Έτσι, συστήθηκε από τον Thompson στον ιδιοκτήτη George Stranahan, καθώς ήτανε φίλοι από παλιά και ξεκίνησε να δουλεύει για την Flying Dog το 1995 με τα σχέδια του να ξεχωρίζουν με διαφορά!


Gigantic Brewing Company
Η εταιρία ξεκίνησε να γίνεται γνωστή από το 2012 που βγήκε στην αγορά και έγινε αμέσως αγαπητή από τους καταναλωτές. Αυτό είναι κάτι που το οφείλει όχι σε έναν αλλά σε πολλούς καλλιτέχνες, καθώς κάθε χρόνο συνεργάζεται και με έναν διαφορετικό για τη δημιουργία της ετικέτας. Οι ετικέτες της περιλαμβάνουν τεράστια ρομπότ, τερατώδη εξωγήινους, κρανία και διάφορα άλλα σχετικά τρομαχτικά σχέδια που η αλήθεια είναι ότι δεν κρεμιούνται εύκολα στον τοίχο σας!


Clown Shoes
Η ονομασία της μπύρας “Undead Party Crasher” έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αρκετά αστεία και “ακαταλαβίστικη”, γι’ αυτό και η ετικέτα της δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο (Clown Shoes = Παπούτσια για κλόουν). Ο καλλιτέχνης πίσω από αυτές τις ετικέτες ονομάζεται Michael Axt και ουσιαστικά απεικονίζει σχέδια σε στυλ κόμικ, τα οποία περιγράφουν τη σύγκρουση μεταξύ τεράτων δικηγόρων και κυνηγών βαμπίρ. Στην αρχή η εταιρία απειλήθηκε με μήνυση επειδή ήθελε να ονομάσουνε τη μπύρα “Vampire Slayer”(=ο Φονιάς των βαμπίρ). Πέρα όμως από αυτό η δουλεία του Michael Axt είναι αρκετά εντυπωσιακή καθώς καταφέρνει να σου δώσει την αίσθηση ενός κόμικ αντίστοιχο με σούπερ ηρώων. Χαρακτηριστικό των σχεδίων του είναι ότι όλοι οι χαρακτήρες φορούν παπούτσια κλόουν!


Great Lakes Brewing
Οι ετικέτες της “Great Lakes Brewing” οφείλονται στον καλλιτέχνη Darren Booth ο οποίος είχε την ιδέα να κάνει ένα remake από ετικέτες που υπήρχαν ήδη. Είναι ουσιαστικά πίνακες ζωγραφικής στους οποίους έχει προστεθεί από κάτι όπως ένα όπλο ή φλόγες που αμέσως δίνουν μια διαφορετική αίσθηση και μαζεύουν τα βλέμματα πάνω τους!


Grimm Brothers Brewhouse
Τα αδέρφια Grimm ήταν Γερμανοί της δεκαετίας του 1800, αλλά δεν ήταν παραγωγοί μπύρας στο βόρειο Κολοράντο. Παρόλα αυτά το όνομα τους και την ιστορία τους χρησιμοποίησαν δυο επαγγελματίες ζυθοποιοί για να χαρακτηρίσουν τη γερμανικής καταγωγής μπύρα τους. Κάθε μπύρα έχει ένα όνομα, το οποίο και βασίζεται σε κάποιο παραμύθι που είχαν δημιουργήσει τα αδέρφια (οι πραγματικές ιστορίες είναι πολύ τρομαχτικές και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που μας παρουσίασε η εταιρία κινουμένων σχεδίων Disney). Οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούν είναι βασισμένες σε αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει στα αυθεντικά βιβλία. Κάθε ετικέτα αποτελεί ένα έργο τέχνης και μοιάζει σαν να ξεκινάει ένα κεφάλαιο από ένα παραμύθι.


Jolly Pumpkin Artisan Ales
Ο άνθρωπος πίσω από την τέχνη της “Jolly Pumpkin” ήταν πάντα ο Adam B. Forman. Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι η πορεία που έχει πάρει τώρα η τέχνη των πόστερ και της αφίσας είναι πολύ διαφορετική και η ίδια η τέχνη πολύ ξεχωριστή σε σχέση με οτιδήποτε βλέπουμε τώρα πάνω στα ράφια μας. Έτσι υπάρχουν πολλοί που αγοράζουν τη μπύρα πέρα από τη γεύση της και για το περιτύλιγμα της! Μάλιστα οι καινούργιες ετικέτες του 2016 είναι λες και είναι έτοιμες για κρέμασμα στο τοίχο κάποιας γκαλερί.


New England Brewing
Η New England ξεκίνησε την ιδέα της παίρνοντας ένα μικρό κομμάτι ενός διεθνούς περιστατικού, όταν οι λαοί είχαν προσβληθεί από κάποιο πεφωτισμένο κυβερνητικό οργανισμό απεικονίζοντας το στο εξωτερικό της μπύρας. Σήμερα τα σχέδια της αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ρομπότ και ρομποτικά μέρη. Η ζυθοποιία αυτή είναι γνωστή πέρα από τις χαρακτηριστικές τις ετικέτες και για το περίεργο πακετάρισμα της.


Half Acre Beer Co.
Οι ετικέτες της Half Acre μπορούν να χαρακτηριστούν ταυτόχρονα γλυκές και τρομαχτικές καθώς βασίζονται σε κλασικά κινέζικα θρίλερ. Με τη πολύτιμη βοήθεια του ταλέντου του Phineas Χ Jones κατάφεραν να δημιουργηθούν κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες ετικέτες.


Stillwater Artisanal Ales
Ο Stillwater σε σχέση με τις άλλες εταιρίες πρωτοτυπεί και δεν φέρνει απλά ένα καλλιτέχνη, αλλά ένα καλλιτέχνη για τατουάζ προκειμένου να σχεδιάσει τις ετικέτες της εταιρίας του. Τα σχέδια τους έχουν εμφανής επιρροές από τη βικτοριανή εποχή και καταφέρνουν να σε κάνουν να ταξιδεύεις σε άλλες εποχές.


Three Floyds Brewing Co.
Θα τις χαρακτηρίζαμε ίσως τις πιο τρομαχτικές ετικέτες που έχουμε δει, και αυτό είναι φυσικό αν σκεφτεί κανείς ότι απεικονίζουν κυρίως νεκροταφεία και το όνομα της μπύρας τους φέρνει κάτι σε “Μόνιμη Κηδεία”. Η εταιρεία σχεδιασμού με έδρα το Σικάγο που κάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση για το ζυθοποιείο έχει ένα στόλο εικονογράφων που συμβάλουν στη τελική εικόνα της ετικέτας. Η “Three Floyds” και οι αρτίστες της φροντίζουν να φέρνουν στην επιφάνεια κάθε είδους δαίμονα και εφιάλτη με τη ρεαλιστικότητα των σχεδίων τους, κάνοντας το κοινό να την αγοράζει!


Left Hand Brewing Co.
Ο απλός σχεδιασμός για την εν λόγω μπύρα, ακόμη επαινείται από τον θρυλικό σχεδιαστή Milton Glaser, καλώντας τον σε μια ιστορία των NY Times, “…περιπετειώδης σχεδιασμός γιατί είναι τόσο διαφορετικός σε σχέση με τους περισσότερους που υπάρχουν σε ετικέτες μπύρας.” Τα καινοτόμα σχέδια της είναι άκρως διασκεδαστικά σε στυλ καρτούν και πολύχρωμα. Αυτά φτιάχτηκαν από την εταιρεία σχεδιασμού Moxie Sozo, η οποία δημιούργησε εικονογραφήσεις με μαϊμούδες, αγελάδες και σκελετούς που σου δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση και μπορεί να σε κάνουν να χαζεύεις τη μπύρα για ώρες.


Ξεχωρίζοντας και μερικά Ελληνικά λογότυπα σε προσωπικό επίπεδο...





Ρίξτε και μια ματιά εδώ
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!