Πριν λίγο καιρό είχα μια ιδέα για ένα καινούργιο άρθρο. Τελευταία διακρίνουμε μια τάση προς την ποιοτική μπύρα και ιδίως στην σπιτική. Οι homebrewers αυξάνονται ανά τον Ελλαδικό χώρο με σταθερό ρυθμό είτε για ιδία απόλαυση είτε για να αναδείξουν προς τα έξω την προσωπική τους δουλειά. Αυτό μπορεί να το συναντήσει κανείς και σε πιο επίσημο μοντέλο καθώς πολλοί είναι αυτοί που για κάθε παρτίδα τους τυπώνουν την ετικέτα της φαντασίας τους και δημιουργούν σελίδες στο facebook για να προβάλουν την παρουσία τους. Όλα αυτά βέβαια σε οικιακό επίπεδο διότι όπως γνωρίζουμε δεν μπορούν να εμπορεύσουν τα προϊόντα τους. Βασικά ούτε να τα παρασκευάσουν μπορούν αλλά αυτό θα λυθεί (ελπίζουμε). Υπάρχει και η άλλη περίπτωση, αυτή των gypsy brewers που με όπλο την συνταγή τους και ασπίδα μια μικροζυθοποιία που πιστεύει σε αυτούς, καταφέρνουν να ''πουλήσουν'' λίγο απο την τέχνη τους. Σε παλαιότερο άρθρο παρουσιάσαμε τους Satyr Brews που ξεκίνησαν τον ''τσιγγάνικο'' χορό και με φόρα έρχεται ο ''σκοτεινός'' που με ανυπομονησία περιμένουμε τις δουλειές του. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικές απο αυτές τις περιπτώσεις (αν και λείπουν ορισμένες που ελπίζω να τις παρουσιάσω σε επόμενο ποστ) μέσα απο δικά τους λόγια. Ας δούμε τι έχουν να μας πουν...

Dark Crops Brewery


Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το homebrew από το 2010. Μπήκα στη φάση γιατί μου είπαν ότι έτσι θα βρω γκόμενα, αλλά μάλλον το είπαν ειρωνικά και το παρεξήγησα. Κάνω από την αρχή all grain σε 3V όπως κάνουν οι αληθινοί άντρες και όχι τίποτα ΒΙΑΒ που κάνουν οι γυναικωτοί! Έχω κάποιες διακρίσεις σε διαγωνισμούς με αποκορύφωμα το ότι βγήκα 3ος στον National Homebrew Competition της American Homebrewers Association στη κατηγορία Strong Stout! Έχω ξεκινήσει μια εμπορική προσπάθεια φτιάχνοντας την ετικέτα Dark Crops που θα βγει σε συνεργασία με την Λακωνική Ζυθοποιία στο Γύθειο. Ξεκινάμε με μια american pale ale και σιγά σιγά το σκληραίνουμε. Με βοηθάει ο Φλασάτος που κάνει όλη τη λάντζα για ένα ποτήρι μπύρα. Είμαι μέλος του ΣΕΖΕ και της AHA. Συμμετέχω στο /b/ που είναι ένα μυστικό-μυστικιστικό homebrew κλαμπ όπου συνωμοτεί όλο το αφάν γκατέ της ελληνικής οικοζυθοποίησης και κινεί τα νήματα στον χώρο, στήνει διαγωνισμούς, κάνει τελετές, γάμους, βαφτίσεις και άλλα που δεν μπορώ να αποκαλύψω γιατί όπως είπαμε είναι μυστικό το κλαμπ. Οι αγαπημένες μου μπύρες είναι οι apa μέχρι 5% και μέχρι 40 ibu, γιατί έφτασα τα 43 και έχω φλωρέψει… Το σπέσιαλ μου είναι όμως οι μαυρίλες που εμένα δεν μου αρέσουν αλλά αρέσουν στους άλλους. Αυτά!
Όνομα: Βασίλης Σέγκος
facebook

Papastroumf Home Brewery


Εν αρχή Ζυθοποιός σημαίνει Φώς! Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2010 όταν και μπήκε το μικρόβιο για τη δικιά μου μπύρα (ποιος Παπαστρούμφ?) Κάποιες από τις τις πρώτες μου μπύρες ήταν κανονικές μπυροβομβίδες με μπουκάλια να σκάνε στην αποθήκη από λανθασμένα σάκχαρα στην εμφιάλωση. Όταν περίσσεψε νυφικό ύφασμα από το γάμο μου, έκανα αναβάθμιση στο all grain με τη μέθοδο biab και από τότε έχω τον ίδιο σάκο και την ίδια γυναίκα! Χρησιμοποιώ μια 70άρα κατσαρόλα που χρησιμεύει και για πατσά μετά από μεγάλη ζυθοποσία. Αγαπημένα είδη μπύρας είναι οι ipa και οι μαυρίλες, εσχάτως οι ξινίλες αλλά τώρα για το καλοκαίρι φτιάχνω session μπυράκια με χαμηλό αλκοόλ, αρωματικά για να αδειάζουν γρήγορα και τα βαρέλια. Η μεγαλύτερη επιβράβευση που έχω πάρει είναι ένα θερμό μπράβο από τη πεθερά μου. Τι άλλο να θέλει κανείς? α,  έχω και 2 assistant brewers οι οποίοι καθορίζουν όχι μόνο τις συνταγές αλλά και τη ζωή μου ολόκληρη…Διακρίσεις: Το 2015 βγήκα 3ος στον διαγωνισμό της Septem Microbrewery & του www.beer.gr με μια imperial stout.
Όνομα: Όθωνας Θεοφάνους
facebook


Hot Barrels Brewery




Είμαι ο Τσίχλης Μιχάλης, 29χρόνος Καλαματιανος! Με τη σοβαρή μπύρα άρχισα να ασχολούμαι το '07 όταν στην Καβάλα που σπούδαζα άνοιξε μπυραρία, μικρή η ποικιλία τότε αλλά αρκετό το ερέθισμα για να δω ότι υπάρχει μπύρα πέρα από τις κοκορετσομπιρες! Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο '12 που πλέον είμαι μόνιμα Καλαμάτα με σπουδές και στρατό να είναι παρελθόν. Ξεκινώντας το ψάξιμο γιατί έχω ακούσει ότι μπορείς να φτιάξεις μπύρα σπίτι πέτυχα το forum του AHA και μετά το ελληνικό. Διάβασα πολύ και πείρα την απόφαση ότι το ΒΙΑΒ είναι για εμένα! Κατσαρόλα 100άρα, σάκος Voile, γκάζι και φύγαμε! Είμαι της άποψης ότι όλες η συνταγές γίνονται ποιο hoppy για καλύτερα αποτελέσματα! Μεγάλη αγάπη και για το σιτάρι οπότε το αγαπημένο μου στυλ μπύρας είναι το Wheat DIPA!
Όνομα: Τσίχλης Μιχάλης
facebook

White Tower Fermentations (wtf)

Μια ξεχωριστή περίπτωση στην παραγωγή σπιτικής μπύρας είναι ο Μιχάλης Τοκμακίδης στη Θεσσαλονίκη, που έχει αρχίσει να μας τρελαίνει στην κυριολεξία με την ποιότητα της μπύρας και των ποικιλιών που ζυθοποιεί, ιδιωτικά στην οικία του, ερασιτεχνικά φυσικά. Η αγάπη του για τη μπύρα ξεκίνησε εντελώς τυχαία, όπως όλα τα καλά πράγματα – όπως επισημαίνει. Περπατούσε στη Φράγκων, είδε το kit μπύρας, το πήρε, απέτυχε και άρχισε έκτοτε τους πειραματισμούς. Ο ίδιος πιστεύει πως το μυστικό μιας καλής σπιτικής μπύρας είναι η αγάπη και η αφοσίωση και τα καλά λόγια των δοκιμαστών δίνουν δύναμη για να συνεχίσει κανείς να ζυθοποιεί. Η αγάπη και η φρεσκάδα, δεν κρύβονται, προσθέτει και το έχει δει στις μπύρες άλλων ερασιτεχνών που έχει δοκιμάσει. Μαζί με τον κολλητό του Μάριο, που είναι ο πρώτος δοκιμαστής των προσπαθειών του και ο αυστηρότερος κριτής του ονόμασαν τους πειραματισμούς τους White Tower Fermentations. Ο Μιχάλης δεν κρύβει πως θα του άρεσε τρελά η ιδέα μιας παρέας όπου 3-4 θα δουλεύουν πάνω σε ένα θέμα με κοινές αρχές αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα ανταλλάσσουν υλικά, εξοπλισμό και ο καθένας θα μπορεί να δουλεύει πάνω στις συνταγές του άλλου αλλά το αποτέλεσμα του καθενός να παρουσιάζεται σαν δουλειά ομάδας και όχι μονάδας.
Όνομα: Μιχάλης Τοκμακίδης
facebook
Valtinger

Ονομάζομαι Θανάσης Μισάλτης, 36 ετών και είμαι από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής η αλλιώς Βάλτα εξού και το όνομα της μπύρας VALTINGER. Από πιτσιρικάς καταπιανόμουν με διαφορές μαγειρικές παρασκευές όπως αλμυρά ψάρια, καπνιστά κρέατα, αλλαντικά, διάφορα λικέρ και πολλά άλλα. Με την μπύρα, εκτός από το να την πίνω που είναι από πάντα, να την φτιάχνω έχει λίγο περισσότερο από 5 χρόνια μετά από συζητήσεις φίλων και παρότρυνση της γυναίκας μου η οποία καθώς Γερμανίδα ήξερε από καλές μπύρες (και ο πεθερός βέβαια με πάρα πολλές γνώσεις). Πρώτη προσπάθεια ήταν από τα κλασικά κιτακια και έβγαλα σπιτική μπύρα στο γάμο για κάποιους καλεσμένους με πάρα πολύ καλές εντυπώσεις από εκεί και πέρα κόλλησα το μικρόβιο και μετά από λίγο καιρό έφτιαξα (με την βοήθεια του πατέρα) ένα ολοκληρωμένο σύστημα για all grain με 3 κάδους με φίλτρα με αντλίες με όλα τα κομφόρ... Αγαπημένο στιλ μπύρας η weiss σε όλες της εκδοχές της καθώς ήταν πιο γνώριμη η γεύση αλλά στα καζάνια έχουνε βράσει πολλά είδη μπύρας από καπνιστές και Stout έως ΙΡΑ, κερασόμπυρες και fresh hop παρτίδες από καλλιεργημένο στην αυλή λυκίσκο. Ποτέ δεν σταματάω να πειραματίζόμαι να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις και να ενημερώνομαι για τα περί μπύρας.
ΌνομαΘανάσης Μισάλτης
facebook
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!