Ακόμα μια έξυπνη και αποτελεσματική χρήση της μπύρας

Παραδέξου το: ανυπομονείς για μια παγωμένη μπύρα μετά την προπόνηση, ειδικά τώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει συνέχεια! Και, μάλλον, καλά κάνεις, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές του Griffith University.

Με σκοπό να δουν την επίδραση του χειρισμού του περιεχομένου της μπύρας σε αλκοόλ και νάτριο στην υδατική αναπλήρωση μετά από άσκηση, 7 εθελοντές ποδηλάτησαν σε εργόμετρο μέχρι μια απώλεια βάρους 2%, δηλαδή εκείνο το ποσοστό απώλειας βάρους που, δεδομένου ότι προέρχεται από υγρά, αποτελεί σημαντική αφυδάτωση.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μπύρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (2,3% ABV), χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ με 25 mmol · L-1 νάτριο, κανονική μπύρα και κανονική μπύρα με νάτριο. Η ποσότητα που καταναλώνονταν ήταν ισοδύναμη με 150% της απώλειας μάζας σώματος κατά την άσκηση και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 1 ώρας, καθώς αυτές είναι οι συστάσεις για αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση. Η «ελαφριά» μπύρα με νάτριο βελτίωσε την αναπλήρωση υγρών σε σύγκριση με την κανονική και την κανονική με νάτριο, ενώ προκάλεσε σημαντικά μικρότερη διούρηση σε σχέση με την κανονική μπύρα και την κανονική μπύρα με νάτριο.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως μια χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μπύρα με προσθήκη νατρίου προσφέρει μια πιθανή συμβιβαστική λύση μεταξύ ενός ποτού με υψηλή κοινωνική αποδοχή και μειώνεται ο κίνδυνος για απώλεια υγρών που παρατηρείται κατά την κατανάλωση κανονικής μπύρας.

Νομίζω θα συμφωνήσουμε, μας συμφέρει! Εδώ θα πρέπει βέβαια, να κάνουμε μια σημαντική υποσημείωση για το αλκοόλ:
Το αλκοόλ ή αλλιώς οινόπνευμα ή αιθανόλη μειώνει τη νεογλυκογένεση στο ήπαρ και την πρόσληψη γλυκόζης από τους μύες των ποδιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της άσκησης. Αντίστροφα, είναι πιθανό, η πρόσληψη μετά την άσκηση να βλάπτει τη διαδικασία αποκατάστασης των αποθεμάτων γλυκογόνου. Επίσης, το αλκοόλ αυξάνει το ρυθμό και τον όγκο διούρησης με συνέπεια την αποτυχή επανυδάτωση (αναπλήρωση νερού).

Επιπρόσθετα, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη απορρόφηση της θειαμίνης (βιταμίνη Β1) γεγονός που θεωρητικά θα μπορούσε να βλάψει την σωματική απόδοση αντοχής, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη εμπλέκεται στον αερόβιο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!