Μια δεκαετία πριν, ο Mikkel Borg Bjergsø, γιος υπαλλήλων σωφρονιστικού ιδρύματος, ζούσε μια κανονική ζωή καθηγητή Γυμνασίου στην Κοπεγχάγη. Περνούσε τις μέρες του λύνοντας εξισώσεις και εξηγώντας πειράματα Φυσικής στους μαθητές του. Όπως όμως στον Νεύτωνα η ιδέα έπεσε στο κεφάλι με τη μορφή μήλου, έτσι μια μέρα, στον καθηγητή από το Vestebro, η έμπνευση εμφανίστηκε στο ποτήρι, με τη μορφή μιας IPA της Brøckhouse. Εντυπωσιασμένος από τη γεύση της, θέλησε να την αναπαραγάγει με μικρότερο κόστος, κι άρχισε στον ελεύθερο χρόνο του να μεταμορφώνεται σε τρελό επιστήμονα, που κλεισμένος στην κουζίνα του σπιτιού του έκανε τα πιο απίθανα πειράματα με μπύρες. Συντελεστές στις εξισώσεις του ήταν η βύνη, η μαγιά και ο λυκίσκος· άγνωστοι, η γεύση και τα αρώματα του βαρελιού όταν πρόσθετε τα πιο παράδοξα υλικά, από ποπκόρν και λίτσι έως πιπέρι Σετσουάν και καφέ. Και ήταν ακριβώς ο γαλλικός καφές φίλτρου που τον οδήγησε στην επιτυχία. Η «Beer Geek Breakfast» oatmeal stout, που ανέπτυξε με τη δανέζικη μικροζυθοποιία Ørbæ, διακρίθηκε σε ένα διεθνές online φόρουμ αξιολόγησης μπύρας και η ζωή του άλλαξε πορεία.


Από το 2006 έως σήμερα, η εταιρεία του, Mikkeller, έχει φτάσει να εξάγει μπύρα σε πάνω από 40 χώρες, ενώ ο ίδιος γυρνά τον κόσμο, ανοίγοντας Mikkeller Bar, οργανώνοντας βραδιές γευσιγνωσίας, κάνοντας ομιλίες και αναζητώντας υλικά, από καφέ στο Βιετνάμ έως φύλλα αβοκάντο στο Μεξικό και φύκια στα φιόρδ της Ισλανδίας. Αυτό που κάνει ο Bjergsø ονομάζεται στον κόσμο της διεθνούς ζυθοποιίας «phantom brewing» ή «gypsy brewing»: Η εταιρεία του δεν έχει δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής. Οι περισσότερες μπύρες του παράγονται στην de Proef Brouwerij στο Βέλγιο, ενώ έχει συνεργαστεί με μια σειρά άλλες εταιρίες, όπως Three Floyds, de Struise, Hill Farmstead και Anchorage Brewing Company.

Η αντισυμβατική νοοτροπία του εκφράζεται ακόμα και στις πολύχρωμες ετικέτες με τα καρτούν και τις περίεργες φιγούρες - η καλή μπύρα γι’ αυτόν ξεκινάει από την εικόνα της στο μπουκάλι. Ο Bjergsø θεωρεί ότι μια μπύρα μπορεί να αποκτήσει τόσο σύνθετα επίπεδα γεύσης ώστε να μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα δείπνο στη θέση του κρασιού ή της σαμπάνιας. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του κρασιού, άλλωστε, τον γοητεύει. Συνεργάζεται με οινοποιεία, ενώ πειραματίζεται και με τις λεγόμενες lambic ales, μπύρες στις οποίες γίνεται «αυθόρμητη ζύμωση» με άγριες ζύμες που υπάρχουν ελεύθερες στον αέρα. Τα παιχνίδια του εκτείνονται και σε βότκα, τζιν και ουίσκι: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το Koval Mikkeller single barrel limited edition, όπου στο μείγμα έχει προστεθεί chocolate malt, κριθάρι έντονα καβουρδισμένο, ώστε να βγάζει νότες καφέ και σοκολάτας. Ο ζυθοποιός-φάντασμα έχει πια απλώσει την παρουσία του παντού.

Source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!