Κάθε φορά που φτιάχνετε μια μπύρα και κάνετε την πρώτη μετάγγιση στο δεύτερό κάδο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε το κατακάθι του κάδου? Αν όχι καλά θα κάνετε να το σκεφτείτε, αν ναι τότε είστε σε καλό δρόμο.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε για την σωστή συντήρηση της μαγιάς μας.

Θα χρειαστούμε:
  • Μια κατσαρόλα
  • Ένα μπουκάλι νερού 1,5 λίτρων
  • 3-4 μπουκάλια νερού 0,5 λίτρων
1ον Όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καθαρά και αποστειρωμένα. Τα πλαστικά μπουκάλια αν είναι κλειστά δεν χρειάζονται αποστείρωση γιατί είναι ήδη, αν τα έχετε χρησιμοποιήσει όμως θα πρέπει να καθαριστουν.

2ον Βράζουμε το νερό απο τα μπουκάλια ώστε να φύγει μέσα απο το νερό το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που περιέχει και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου αφήνοντάς το μέσα στην κατσαρόλα η σε κάποιο δοχείο ΚΑΘΑΡΟ και ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ που το βάζουμε στο ψυγείο.

3ον Αφού κάνουμε την μετάγγιση της μπύρας μας απο το πρώτο στο δεύτερο κάδο, ρίχνουμε το νερό που είχαμε βράσει μέσα στο κάδο και με αργές κινήσεις προσπαθούμε να αραιώσουμε το κατακάθι (yeast cake) ώστε να αποκτήσει υγρή μορφή. Μετά γεμίζουμε το μεγάλο μπουκάλι με αυτό το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες η και παραπάνω.

4ον Μετά απο 2 ώρες θα δούμε ότι στο μπουκάλι θα έχουν ξεχωρίσει ελαφρώς τα συστατικά και θα έχουν κατακαθίσει τα πιο βαριά σωματίδια. Θα δούμε ένα στρώμα (TRUB) κάτω που θα είναι σκούρο καφετί η μαύρο, πιο πάνω ένα παχύ λευκό στρώμα μαγιάς και μετά ένα πιο αραιό στρώμα μαγιάς. Προσπαθούμε λοιπόν να μεταφέρουμε στα ΚΑΘΑΡΑ και ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ μισόλιτρα μπουκάλια νερού την μαγιά χωρίς όμως να περάσει καθόλου απο το κάτω στρώμα (TRUB) στα μπουκάλια. Και η μαγιά μας είναι έτοιμη για το ψυγείο.


Σύνοψη
Αυτά λοιπόν τα μπουκάλια μπορούμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε απευθείας στο επόμενο βαρέλι ιδίας μπύρας αν βάλουμε, ή αφού τα ''τσαλακώσουμε'' λίγο να φύγει ο αέρας τα βάζουμε στο ψυγείο και μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε μεχρι και μετά απο έναν χρόνο, ίσως και παραπάνω. (βγάζουμε τον αέρα μην έχουν μείνει σάκχαρα και παραχθεί διοξείδιο του άνθρακα και ανατιναχτεί το μπουκάλι μέσα στο ψυγείο). Η κάθε καινούργια μαγιά που θα αγοράσουμε μπορεί να περάσει μεχρι και απο 5 – 10 κάδους χωρίς να χρειαστεί αλλαγή, αλλά θα πρότεινα να μην το τραβήξουμε στα άκρα και ότι 5 – 6 είναι καλύτερα.

Συμβουλές:
  • Όταν ετοιμάσετε τα μισόλιτρα μπουκάλια να βάζετε μια ετικέτα που να αναγράφει είδος μαγιάς, την ημερομηνία παραγωγής και την γενιά της.
  • Τα πάντα πρέπει να είναι καθαρά και αποστειρωμένα διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φανταστείτε να χάσετε μια παρτίδα μπύρας επειδή δεν είχατε συντηρήσει καλά την μαγιά.
  • Πάντα όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι μαγιάς να τσεκάρετε μυρωδιά. Αν μυρίζει άσχημα ή το χρώμα πλησιάζει προς το γκρι τότε είναι ή χαλασμένη ή νεκρή.
  • Πάντα να φτιάχνετε ένα starter, αφού αφήσετε την μαγιά λίγη ώρα έξω ώστε αν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ετοιμαστεί πριν το ρίξετε στο κάδο να μετρήσετε αν γίνετε το F.G. του starter. Αν είναι μεγάλο τότε πάλι η μαγιά είναι ή νεκρή ή μολυσμένη.
  • Πάντα να έχετε μια κανονική μαγιά κοντά σε περίπτωση που έχει χαλάσει αυτή που έχετε συντηρήσει και μείνετε με την “μαγιά” στο χέρι...
Πλεονεκτήματα
+ Γλιτώνετε αρκετά λεφτά γιατί δεν χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς υγρή μαγιά παρά μόνο μια φορά ανά 5-6 παρτίδες.
+ Σαν μύκητας η μαγιά που μεγαλώνει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον έχει την ικανότητα να “μεταλλαχθεί” ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα σε αυτό και να κάνει καλύτερα την δουλειά της.

Μειονεκτήματα
- Μπορεί να γλιτώνουμε λεφτά αλλά υπάρχει κίνδυνος αν είμαστε απρόσεχτοι να μολυνθεί η μαγιά και τότε θα χαλάσει και η μπύρα μας αν την προσθέσουμε.

Επίλογος
Η μαγιά είναι ένας μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται απο αρχαιοτάτων χρόνων. Πριν την ανακάλυψη των μικροοργανισμών δεν ξέραμε καν ότι αυτή ευθύνεται για την μπύρα, το ψωμί, το κρασί και άλλα παράγωγα ζύμωσης. Οι συνθήκες εκείνες τις εποχές δεν θα ήταν και οι καλύτερες πιστεύω, αλλά παρήγαγαν μπύρες, οπότε συμπεραίνω ότι αυτός ο μύκητας δεν είναι τόσο ευαίσθητος αλλά έχει τις αντοχές του. Δεν χρειαζόμαστε ολόκληρο βιολογικό εργαστήριο για να μπορούμε απλά να συντηρούμε την μαγιά, απλά μας βοηθάνε όλα αυτά τα εργαλεία ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας που πιστεύω ότι είναι αρκετά υψηλές έστω και με αυτά τα “πρωτόγονα” μέσα που έχουμε. Κάποιοι χρησιμοποιούν γλυκερίνη, ώστε να επιζήσει η μαγιά σε θερμοκρασιες κατάψυξης και να συντηρηθεί παραπάνω. Προσωπικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να περιπλέξουμε τόσο πολύ τα πράγματα. Τον βασικό κανόνα αν τηρούμε: Τα πάντα καθαρά και αποστειρωμένα, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.


Επιμέλεια κειμένου: Augoustinos
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!