Διάφορα που έχουν υποθεί για την μπύρα απο επιστήμονες σε διάφορα θέματα.

Ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, εκτός από τη δημιουργική ενέργεια της μπύρας που τόνιζε, τη θεωρούσε ένα πολύτιμο φάρμακο και τη συνιστούσε ρητώς, ειδικά στους εξανθηματικούς πυρετούς. "Ας σταματήσουμε για λίγο, γράφει ο Ιπποκράτης, στο αφέψημα του κριθαριού, που ανάμεσα στις τροφές που παράγονται από τα δημητριακά, μου φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν, που η χρήση του για τις παθήσεις οξείας μορφής αποτελεί μία δίκαιη επιβράβευση των θεραπευτικών υπηρεσιών που προσφέρει. Θέλω να παινέσω εκείνους που έκαναν αυτή την εκλογή, γιατί οι γλοιώδεις θρεπτικές ουσίες που περιέχει το κριθάρι είναι μαλακτικές, παρουσιάζουν ένα σύνολο ομοιογενές, ευχάριστο και ρευστό. Το κριθάρι περιέχει αρκετή υγρασία, καλμάρει τη δίψα και διευκολύνει τις κενώσεις του υπογαστρίου, αν χρειαστεί. Δεν έχει επίδραση στυπτική και δεν προκαλεί καμία δυσάρεστη ανωμαλία στην πέψη. Επίσης δεν παρατηρούνται φουσκώματα στομάχου".

Περί "Φουσκωμένης κοιλιάς"

"Αυτοί που καταναλώνουν μπύρα με μέτρο (1 - 2 λίτρα / ημέρα, 40 - 80 γρ. αλκοόλ / ημέρα), είναι πολύ καλά στην υγεία τους από αυτούς που απέχουν τελείως ή από τους υπερβολικούς καταναλωτές, που επιπροσθέτως λένε ότι η ζωή τους είναι πιο άδεια και μοναχική. Οι οπαδοί της μπύρας έχουν μία πιο θετική αντιμετώπιση και λιγότερα προβλήματα υγείας. Έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκρινόμενοι με αυτούς που απέχουν τελείως, ο κίνδυνος είναι 20 - 50% χαμηλότερος." Καθηγητής Dr. Hoffmeister (1998)

"Δεν πρέπει λοιπόν να θεωρούμε τη μπύρα μόνο ως δροσιστικό ποτό, αλλά αντίθετα, σαν μία τέλεια τροφή. Είναι "τέλεια" τροφή, λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες και αζωτούχες ενώσεις. Είναι τροφή ζωντανή και πλούσια γιατί περιέχει, εξαιτίας της μαγιάς, τεράστιες ποσότητες βιταμινών. Είναι δροσιστική τροφή, γιατί προμηθεύει σημαντική ποσότητα θερμίδων" (Le Siecle Medical, 1929) M. Bellin du Coteau, Διδάκτωρ Ιατρικής, Παρίσι.

"Η μπύρα αποτελεί, λόγω των λευκωματοειδών ουσιών της, μαλτόζης και δεξτρίνης, και των οργανικών και μεταλλικών αλάτων, μία τέλεια τροφή, που ο συντελεστής πέψης της είναι πολύ υψηλός, αφού πρόκειται για ουσίες εν διαλύσει. Λόγω των πικρών στοιχείων του λυκίσκου που περιέχει, της μικρής ποσότητας οινοπνεύματος και του διαλυμένου ανθρακικού αερίου, η μπύρα ασκεί διεγερτική επίδραση στη γαστρική λειτουργία και έτσι διευκολύνει την αφομοίωση των άλλων τροφών. Η μπύρα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες απαραίτητες για την άμυνά του απέναντι στις ασθένειες". (Brewer's News, 1936) Tourtel, Διδάκτωρ Ιατρικής.

"Η μπύρα δεν αποτελεί μόνο πηγή ενέργειας, αλλά προμηθεύει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες φωσφορικών αλάτων και καλίου, που είναι από τις πιο χρήσιμες ουσίες για τον σχηματισμών των ιστών". (Journal of the Institute of Breing, 1924) R. H. Hopkins, Καθηγητής Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Περί "Εγκυμοσύνης και θηλασμού''
"Είναι διαπιστωμένο ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά μικρές ποσότητες μπύρας τρέφονται καλύτερα από εκείνα που δεν καταναλώνουν καθόλου. Γι' αυτό επιμένω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αθρεψίας, η κατανάλωση μπύρας με αλκοόλ 4% αποτελεί παράγοντα υγείας. Ξέροντας τη σημασία της ισορροπίας της διατροφής της μητέρας ως προς την υγεία των δοντιών του παιδιού, θεωρώ τη μπύρα ως ένα πολύτιμο στοιχείο για το διαιτολόγιο της εγκύου γυναίκας". M. Dewey, Διδάκτωρ Ιατρικής.

"Ύστερα από μεγάλες εγχειρήσεις ή από τοκετούς που συνοδεύονται από αιμορραγία και από γενική εξάντληση, η τροφή δύσκολα λαμβάνεται. Στις περιπτώσεις αυτές παρατήρησα ότι μικρές δόσεις οινοπνεύματος, ιδίως δυνατής μπύρας, ασκούν διεγερτική, αλλά και γεννητική επίδραση". G.Schuler - Hilbing, Διδάκτωρ Ιατρικής

Περί ''Παιδικής Ηλικίας''
''Άλλωστε τα παιδιά από μόνα τους έχουν μία αδυναμία στη μπύρα, στον αφρό της και στο "γλυκό" ανθρακικό της, ενώ τους δίνει το δικαίωμα να μπορούν να πιουν ένα ποτό της αρεσκείας τους, που τους ανοίγει την όρεξη. Είναι ισχυροί οι λόγοι λοιπόν, οι οποίοι μας υποχρεώνουν να θεωρήσουμε τη μπύρα σαν μία τροφή που δεν πρέπει να παραλείπουμε να την δίνουμε στα παιδιά. "Θα ήταν λοιπόν λογικό και ακίνδυνο να συμβουλεύσουμε τα παιδιά να πίνουν μπύρα, που επιπλέον προσφέρει θρεπτικές ουσίες και κυρίως βιταμίνες. Ασφαλώς, η δόση θα είναι μέτρια και χωρίς κίνδυνο", "Η μπύρα είναι επίσης το πιο υγιεινό ποτό και προστατεύει το παιδί και τον έφηβο από κάθε δυνατή μόλυνση", "Η βυθοζύμη είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμινών Β και η μπύρα είναι το μόνο συνηθισμένο ποτό που τις περιέχει σε αρκετή ποσότητα", "Λιγότερο πλούσια σε οινόπνευμα, περισσότερο όμως θρεπτική, η μπύρα επιβάλλεται τόσο για το παιδί και τον έφηβο, όσο και για τους μεγάλους". "Οι βιταμίνες της μπύρας", Διατριβή επί διδακτορία, Νανσύ, 1939.

"Η μπύρα δε θα έπρεπε να υπόκειται στα ίδια απαγορευτικά μέτρα, που ισχύουν για τα οινοπνευματώδη ποτά. Είναι βέβαιο, ότι το παιδί εξακολουθεί να έχει ανάγκη από βιταμίνες όσο αναπτύσσεται και ότι η μπύρα είναι μία από τις τροφές που μπορούν να του τις προσφέρουν. Επειδή, μεταξύ των ποτών, η μπύρα και το φρέσκο γάλα είναι τα μόνα που περιέχουν τις βιταμίνες που χρειάζεται για την ανάπτυξη, γίνεται αυτονόητο ότι μία καλά μελετημένη και μέτρια χρήση μπύρας δεν μπορεί παρά να έχει οφέλη για το παιδί". Ζυθοποιία - Βυνοποιία, 1929.

"Η μπύρα ευνοεί πάρα πολύ την ανάπτυξη και τη συντήρηση του οργανισμού", "Η μπύρα λοιπόν δεν είναι μονάχα τροφή πρώτης τάξεως, αλλά και ένας ανεκτίμητος παράγοντας υγείας". Ιατρική Επιστήμη, 1930.

Περί ''Υπερήλικων''
"Πολλοί γιατροί θεωρούν τη μπύρα ως απαραίτητη για την τροφή των γερόντων. Η μπύρα, όταν πίνεται σε κανονικές ποσότητες, παρέχει στο σώμα ενέργεια υπό μορφή τροφής, που αφομοιώνεται πολύ γρήγορα. Η παραγωγή αυτής της ενέργειας δεν απαιτεί παρά ελάχιστη προσπάθεια του πεπτικού εντέρου", "Όσο για τους γέροντες, των οποίων όλες οι λειτουργίες του σώματος βραδύνουν, η μπύρα, όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, διεγείρει την όρεξη και επιταχύνει τις περισταλτικές κινήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο υποβοηθά την πέψη του φαγητού. Η μπύρα λοιπόν είναι μία μορφή τροφής που επιτρέπει σε ορισμένα γεροντικά άτομα να διατηρούνται σε καλή υγιεινή κατάσταση". "Μπύρα και Υγεία" 1954. Hubert Guilpin, M. B. A. Harvard ΗΠΑ, H.E.G. Παρίσι.

Εδώ θα αναφέρουμε μία περίπτωση μακροβιότητας, ενός Ιρλανδού που έπινε μόνο μπύρα. Ο Jean - Jacques Rousseau τον παρουσίαζε ως παράδειγμα που "δεν μπορώ να μην αναφέρω, γιατί σε τόσες πολλές σκέψεις μας βάζει". "Ένας ιδιώτης ονομαζόμενος Patrice O'Neil, που γεννήθηκε το 1647, παντρεύτηκε ξανά το 1760 για 7η φορά. Υπηρέτησε στους Δραγόνους, κατά το 17ο έτος της βασιλείας του Καρόλου Β και σε διάφορα σώματα ως το 1740, οπότε αποστρατεύτηκε. Πήρε μέρος σ' όλες τις εκστρατείες του βασιλιά Γουλιέλμου και του Δούκα του Μάλμποροου. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήπιε τίποτε άλλο παρά μόνο μπύρα συνηθισμένη. Τρεφόταν πάντοτε με χορταρικά και δεν έτρωγε κρέας παρά μόνο σε μερικά γεύματα, όταν παρευρισκόταν μαζί με την οικογένειά του. Συνήθιζε να ξυπνά και να κοιμάται με το φως του ήλιου, εκτός εάν δεν του το επέτρεπαν τα καθήκοντά του. Σήμερα είναι 113 χρόνων, ακούει καλά, στέκεται καλά και περπατά χωρίς μπαστούνι. Παρά τη γεροντική του ηλικία ούτε μία στιγμή δε μένει αργόσχολος. Κάθε Κυριακή πηγαίνει στην ενορία του, με τη συνοδεία των παιδιών του, των εγγονών του και των δισέγγονών".
(Emile ou de l'Education, Livre I, Editions Garnier Freres, Paris, 1924).
Jean - Jacques Rousseau
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!