Περί ''Αθλητών''
"Η γαλλική μπύρα, με αλκοόλ 4 - 5 %, συνιστάται σ' όλους, γιατί είναι κατ' ουσία υγιεινή. Η χαμηλή περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα, τα σάκχαρα της, οι πεπτόνες της, τα δραστικά στοιχεία που περιέχει σε φυσική κατάσταση, αποτελούν ασύγκριτη πηγή διατήρησης της ζωής. Για όλα αυτά τα πλεονεκτήματά της μπορεί να θεωρηθεί ως ιδεώδες ποτό των αθλητών. Αυτοί το ξέρουν, εξ' άλλου, πολύ καλά και γι' αυτό το λόγο πολλοί απ' αυτούς, χειμώνα - καλοκαίρι, προτιμούν τη μπύρα". "Εκτός από την εξαίρετη γεύση της, η μπύρα οφείλει στο λυκίσκο τη λουπουλόνη, που καταπραΰνει, τις ρητίνες, που της χαρίζουν την πικράδα, το άρωμά του, που έχει επίδραση ορεκτική και χωνευτική - Για τους λόγους αυτούς η μπύρα, ποτό που περιέχει οινόπνευμα χωρίς να είναι οινοπνευματώδες, είναι συγχρόνως το καλύτερο ορεκτικό, χωνευτικό και μία ασύγκριτη πηγή ενέργειας. Καλμάρει και ισορροπεί, δίνει ύπνο και δύναμη για δουλειά" - " Γι' αυτό συνιστάται στους αθλούμενους ιδίως, στους οποίους παρέχει εφεδρεία ενέργειας που τους είναι συχνά απαραίτητη στους αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οφείλουν να καταβάλλουν προσπάθεια ιδιαίτερα σκληρή" - "Η μπύρα, δίνει καλά αποτελέσματα τόσο κατά την ανάβαση όσο και κατά την κατάβαση. Είναι το ιδεώδες ποτό των χιονοδρόμων και οι φίλοι μας οι Νορβηγοί μας έδωσαν συχνά το παράδειγμα". (Η μπύρα, η κατασκευή της και η φυσιολογική της επίδραση. Διατριβή επί διδακτορία, Τουλούζη, 1939). Andre de Sambucy de Sorgue, Διδάκτωρ Ιατρικής.


Περί ''Νευρικότητας''
"Η μπύρα είναι απ' όλα τα οινοπνευματώδη ποτά το πιο θρεπτικό. Η κατανάλωσή της, συνιστάται, όταν γίνεται με μέτρο, εναντίον της κόπωσης, της αϋπνίας, των αγωνιών, των φοβιών, των πονοκεφάλων και των καταπτώσεων, που είναι συμπτώματα άμεσης νευρασθένειας για όσους κουράζονται πολύ ή βασανίζονται". Sir James Crichton Browne, Διδάκτωρ Ιατρικής

"Η περιεκτικότητα της μπύρας σε μεταλλικές ουσίες και σε βιταμίνες, εκτός από την αξία της σε θερμίδες, την καθιστούν πολύτιμη τροφή που μπορεί να συγκριθεί με το γάλα. Χάρη στο χωνεμένο ήδη σάκχαρο της βύνης που περιέχει και που αφομοιώνεται γρήγορα, η μπύρα αντιπροσωπεύει ποτά που συνιστώνται ιδιαιτέρως για καταστάσεις σωματικής και διανοητικής κόπωσης. Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του λυκίσκου έχουν τονωτικό αποτέλεσμα στην ανορεξία και στη νευρική κόπωση". Clarence W. Lienb, Διδάκτωρ Ιατρικής

"Για τις γυναίκες που πάσχουν από νευρική κούραση κλιμακτηρικής περιόδου, ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα κατά τα γεύματα, μπορεί να έχει μεγάλη αξία, γιατί επιδρά ως πικρό τονωτικό και παρέχει συγχρόνως μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών σε υγρά τροφή". Chalmers Watson, Διδάκτωρ Ιατρικής

"Δεν συνιστώ σχεδόν ποτέ βρώμιο ή υπνωτικά στους νευροπαθείς. Έχω τη γνώμη ότι είναι ασφαλώς προτιμότερο και για το στομάχι να πίνουν μπύρα", "Ο λυκίσκος είναι ένα καταπραϋντικό", "Για τις αδύνατες γυναίκες που υποφέρουν από αδράνεια του στομάχου και αϋπνίες, πρέπει να συνιστούμε τη μπύρα για το βράδυ. Επίσης, κατά την κλιμακτηρική περίοδο πρέπει να την προτιμούμε από το βρώμιο και τα υπνωτικά".Bernhard Aschner, Διδάκτωρ Ιατρικής

"Μερικές ποσότητες μπύρας με τα γεύματα ασκούν ευνοϊκή χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Αποτελούν, αναντίρρητα, ένα από τα επιθυμητά στοιχεία του διαιτολογίου, που οφείλουν να ακολουθούν τα άτομα που παρουσιάζουν πίεση του αίματος". S.Weiss Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΗΠΑ).
Περί ''Αϋπνίας''
"...η μπύρα, με ενεργητική και καταπραϋντική δύναμη, εξασφαλίζει στο νευρικό μας σύστημα, που έχει καταντήσει λεία της τεχνητής και πολυτάραχης ζωής της εποχής μας, μια τροφή που επανορθώνει και ρυθμίζει, υπό την μορφή ενός ελαφρού και δροσιστικού ποτού με εξαίρετη γεύση, παράγοντας όχι ευκαταφρόνητος και σε καλή τιμή. Οι συγγραφείς - ιατροί, φυσιολόγοι, υγιεινολόγοι κ.α. - όλου του κόσμου, συμφωνούν για το ρόλο της μπύρας στην πρόληψη και τη θεραπεία της αϋπνίας".


Περί ''Αναιμίας''
"Οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στη μπύρα, όπως η δεξτρίνη, το σάκχαρο και οι πρωτεΐνες, είναι τροφές μεγάλης αξίας. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε την περιεκτικότητά της σε φωσφόρο και σε κάλιο που έχουν σημασία για την αιματοποίηση και τις αλλαγές των ιστών". Martin Hess Διδάκτωρ Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ιένας

" Η περιεκτικότητα της μπύρας σε μεταλλικά άλατα ευνοεί την ανανέωση του αίματος και των ιστών". Linguerri Διδάκτωρ Ιατρικής, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Βενετία.

"Τα φωσφορικά άλατα και το κάλιο της μπύρας έχουν σημασία για την ανανέωση του οργανισμού. Ο φωσφόρος αποτελεί υλικό κατασκευής, χρησιμοποιούμενο για την διατήρηση των οστών, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των πυρήνων όλων των κυττάρων. Το κάλιο επεμβαίνει στη διαμόρφωση των μυών και ευνοεί το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος". W. F. Christie, Διδάκτωρ Ιατρικής.

"Δίκαια, λοιπόν, η μπύρα θεωρείται σαν άμεσο ανακουφιστικό του οργανισμού". E. Vaillant, Διδάκτωρ Ιατρικής, Παρίσι.

Για Διάφορες παθήσεις
Μία γερμανική παροιμία λέει: "Die Brauerei ist die beste Apotheke", Η ζυθοποιία είναι το καλύτερο φαρμακείο. Η αλήθεια για τη διαιτητική και θρεπτική αξία της μπύρας είναι πια ένα επιστημονικό γεγονός όλο και περισσότερο αποδεδειγμένο. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι και αυτές μία πραγματικότητα και αναφέρουμε εδώ ατόφια αυτά που έγραψε ο καθηγητής C. Enders πριν από πενήντα περίπου χρόνια, τα οποία μοιάζουν αληθινά και προφητικά για την εποχή του:

"Η ζυθοποιία ανήκει κατά ένα τρόπο στο φαρμακείο. Η μπύρα είναι ένα λαϊκό ποτό που γεννήθηκε από ένα παλιό ιατρικό ένστικτο. Περιμένει να της αναγνωρίσει η σύγχρονη επιστήμη την αξία της ως φάρμακο". C. Enders, Διευθυντής του Επιστημονικού Σταθμού Ζυθοποιίας Μονάχου.

Ο γιατρός Hubert Guilpin αναφέρει μέσα από στατιστικές, πως το τρομώδες παραλήρημα των αλκοολικών, καθώς και η αλκοολική κίρρωση, ποτέ δεν συναντήθηκαν στους καταναλωτές μπύρας.Υπάρχουν κι άλλες αναρίθμητες και διαφορετικές περιπτώσεις, που η μπύρα αποτελεί ζωτικό στοιχείο για τους ασθενείς.

"Έτσι στις ηπατικές παθήσεις οι γιατροί αναγνώρισαν την ευεργετική επίδραση της μπύρας. Η παρουσία του γλουτοθείου, θειαμινικού αμινοξέος, μπορεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό να εξηγήσει αυτή την ενέργεια. Το γλουτοθείο είναι ένας παράγοντας του φυσιολογικού ηπατικού μεταβολισμού, η συμβολή του οποίου παίζει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των τοξινών. Αυτό που είναι αληθινό στη δερματολογία, είναι επίσης και στη γαστρεντερολογία, όπου η φρέσκια μαγιά είναι ένα εξαίρετο φάρμακο. Η ελάχιστη αυτή ποσότητα οιστρογόνων ουσιών από 0.001 έως 0.036 χιλιοστών του γραμμαρίου σε κάθε λίτρο, θα μπορούσε να παίξει, ιδίως στις γυναίκες κατά την παύση των εμμήνων, ένα σημαντικό ρόλο στη νεύρο - ενδοκρινική ισορροπία με τη βοήθεια της πασίγνωστης καταπραϋντικής ενέργειας της μπύρας - Η μπύρα έχει αξία σε αναρίθμητες παθήσεις. Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι η μπύρα δεν είναι βλαβερή, με την προϋπόθεση να μην γίνεται κατάχρηση. Αντίθετα, η συμβολή της θα είναι συχνά ευεργετική για τον άρρωστο". Hubert Guilpin

Οι Ιάπωνες ερευνητές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσίευσαν πέρσι, θέτουν το ενδεχόμενο πως ο λυκίσκος, ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας, είναι όπλο ενάντια στον καρκίνο. Λένε πως αυτό το κάτι που υπάρχει στη μπύρα και πιθανότατα προέρχεται από το λυκίσκο, εμποδίζει τη δράση των εταιροκυκλικών αμινοξέων. Έτσι, καταναλώνοντας μπύρα με καλοψημένο κρέας, το οποίο βρίθει καρκινικών κυττάρων, καταπολεμάται ο κίνδυνος μεταφοράς τους στο ανθρώπινο σώμα. Για το θέμα του καρκίνου αναφέρουμε επίσης τη δημοσίευση που έγινε παλαιότερα πάνω σ' αυτό: Οι Maison, Pourbaix και Camerman του Καρκινικού Ινστιτούτου του Καθολικού Πανεπιστημίου της πόλης Louvain, κατόρθωσαν να γιατρέψουν με χυλό κριθαριού τα δερματικά καρκινώματα σε ποντίκια. (Acta Biologica, 1941)

"Η μπύρα περιέχει γλουτοθείο και άλλα παρεμφερή συστατικά σε μικρές ποσότητες... Λαμβάνοντες υπόψιν το ρόλο που παίζουν τα προϊόντα αυτά στην ανταλλαγή των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών ακόμη, αντί να απαγορεύεται η μπύρα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας της λειτουργίας διαφόρων οργάνων, όπως στην περίπτωση του διαβήτη, η κατανάλωσή της, σαν πηγή του γλουτοθείου και παρεμφερών προϊόντων, έπρεπε, αντιθέτως, να συνιστάται". "Απεδείχθη ότι το γλουτοθείο έχει προφυλακτική ενέργεια στην περίπτωση της διφθερίτιδας και διαφόρων παθήσεων που οφείλονται σε κρυολόγημα. Αυξάνει την ενεργητικότητα αμύνης των κυττάρων εναντίον κάθε είδους δηλητηρίου. Καλυτερεύει τη γενική κατάσταση της υγείας και την άμυνα του οργανισμού". G. Chabot, Καθηγητής Ανωτάτου Ινστιτούτου Ζυμώσεων Γάνδης.

"Σε μια ομάδα καρδιακών, σε κατάσταση ανεπάρκειας με οιδήματα, όπως επίσης και σε 20 περιπτώσεις, μη καρδιακών, χορηγήσαμε μία δόση 670 γραμμαρίων μπύρας pilsen (2,8% vol.) κάθε μέρα. Στους περισσότερους καρδιακούς σημειώσαμε μία ελαφρά διουρητική ενέργεια. Συστήνουμε λοιπόν τη χορήγηση μπύρας στους καρδιακούς ως και στα άτομα με υπέρταση". C. Wallgren, Διδάκτωρ Ιατρικής / Εργαστήριο Clinique Central / Νοσοκομείο Saint Erik, Στοκχόλμη.

"Ο καθηγητής γιατρός Wilhelm Stepp κατατάσσει τη μπύρα μεταξύ των καλύτερων φαρμάκων για τη θεραπεία των καταγμάτων. Αφού εξέτασε τις θεραπευτικές ιδιότητες της μπύρας, ύστερα από αίτηση ενός ιατρικού γερμανικού περιοδικού, απέδειξε ότι η μπύρα είναι μία πλούσια πηγή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει κυρίως ενεργητικές ουσίες εναντίον της πελλάγρας, καθώς και λακτοφλαβίνη, που δρα ευεργετικά κατά την ανταλλαγή της ύλης των οργανισμών. Ο καθηγητής Stepp συμβουλεύει να πίνει κανείς μπύρα στο φαγητό και τη συστήνει για τη θεραπεία της φυματίωσης και της αναιμίας. Βεβαιώνει ότι είναι πραγματικά απαραίτητη για να επισπεύσει τη θεραπεία των καταγμάτων". (L'Echo de la Brasserie, 1935).

"Η μπύρα ενδείκνυται σε μερικές περιπτώσεις δυσπεψίας των φυματικών, αναιμικών και αδενοπαθών (τότε η μπύρα μπορεί να είναι δυνατή τύπου stout, ή Μονάχου)". Επιτομή Διαιτητικής και ασθενειών Διατροφής, Παρίσι 1926. G. Mouriquand, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λυών

"...κι εγώ ο ίδιος σε βαριές περιπτώσεις γρίπης, που συνοδεύονται από ανορεξία, συνέστησα δυνατή μπύρα ως φάρμακο και ως δυναμωτικό". G. Schuler - Hilbing, Διδάκτωρ Ιατρικής.

Είναι ατελείωτα τα επιστημονικά συγγράμματα πάνω στη μπύρα και στο ρόλο της σε όλες τις ασθένειες που βασανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Κάπου θα πρέπει να σταματήσουμε, γιατί όπως είπαμε και στο 1ο μέρος, το θέμα αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο βιβλίο. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και ας πειραματιστεί παρακολουθώντας τα αποτελέσματα πάνω στον ίδιο του τον εαυτό. Να μην ξεχνάμε βέβαια, πως όλα έχουν μέτρο και όρια και πως για να ευεργετηθούμε από τη θετική ενέργεια της μπύρας θα πρέπει να κρατάμε αυτά τα μέτρα στη ζωή μας.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!