Η Ζυθοποιία: Εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, το μοναστήρι βρίσκεται μπροστά στον εντυπωσιακό και πανέμορφο Donaudurchbruch στο Kehlheim της Βαυαρίας. Χρίστηκε στη νότια όχθη του Δούναβη κοντά στο Weltenburg, σε μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για τη σύνδεση Ανατολής – Δύσης βόρεια των Άλπεων κατά τους πρώτους αιώνες μ.Χ., (περίπου το 617) ιδρύθηκε το μοναστήρι του Weltenburg από τους Ιβηρό-Σκωτσέζους μοναχούς Eustasius και Agilus της Luxeuil, σύμφωνα με τους κανόνες του Αγίου Κολόμβου (St. Columba). Το μοναστήρι υιοθετεί τον κανόνα του Αγίου Βενέδικτου, περίπου το 800. Παρά τα πολλά προβλήματα και λεηλασίες, το μοναστήρι έμεινε στο πέρασμα του χρόνου, με τους σημαντικότερους σταθμούς να είναι το 1050 όπου ιδρύεται το ζυθοποιείο με την ευλογημένη μπύρα των μοναχών και τις κατασκευές της εκκλησίας προς τιμήν του Αγ. Γεωργίου από τους αδελφούς Asam κατά τον 18ο αιώνα, οι πιο σπουδαίοι εκφραστές της ύστερης γερμανικής αρχιτεκτονικής μπαρόκ. Σήμερα 14 μοναχοί στεγάζουν τη μονή, συνεχίζοντας την παράδοση του μοναστηριού στην πίστη αλλά και την μπύρα. Τα καλά φυλαγμένα μυστικά του “Κάστρου του Κόσμου”, με την ύψιστη τεχνολογία και τα παλιά κελάρια 40 μέτρα κάτω από την γη, όπου ωριμάζει το άγιο χρυσό υγρό μέχρι και 3 μήνες, μας δίνουν την “Μπύρα στον παράδεισο όπως και στην γη”. Η θέση ακριβώς μπροστά στις όχθες του Δούναβη φέρει βέβαια και προβλήματα κατά τις υπερχειλίσεις, αν και τα μέτρα πλέον εμποδίζουν γρήγορα τα χειρότερα. Τον βαρύγδουπο τίτλο του παλαιότερου μοναστηριακού ζυθοποιείου του κόσμου από το 1050 (οι διαμάχες με την Weihenstephan από το 1040 ως παλαιότερο ζυθοποιείο του κόσμου έμειναν στο ότι η τελευταία είναι στις μέρες μας κρατική) τον τιμά με αυστηρή παράδοση και μονάχα εκλεκτά υλικά, έχοντας κερδίσει επί σειρά ετών σημαντικά βραβεία τόσο αμέτρητα εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, με τα πιο αξιοσημείωτα το χρυσό βραβείο του World Beer Cup του San Diego, ο σκληρότερος διαγωνισμός ανάμεσα σε 3921 μπύρες από 977 ζυθοποιεία από 54 χώρες για την Barock Dunkel, που είναι και συνάμα η παλαιότερη Dunkel του κόσμου με την συνταγή άγιο φυλαχτό αλλά και το European Beer Star Silver για την Anno 1050. Σήμερα μπορείς να απολαύσεις περιήγηση στο ζυθοποιείο και την μονή, βόλτα με πλοίο στον Δούναβη και στάση στην μονή αλλά και βέβαια φρέσκια μπύρα στο Biergarten με εκλεκτά φαγητά καθώς και διαμονή για φιλοξενούμενους.

Η Μπύρα: Γεμάτο σώμα, με λεπτά αρώματα βύνης. ελαφρώς πικρή με κάποια γλυκύτητα, κρεμώδες και με τα ζεστά χρώματα του κεχριμπαριού. Η γλυκιά μυρωδιά έρχεται μαζί με δυνατές νότες μελιού και κερασιού, καθώς και δαμάσκηνο. Ενώ το άρωμα και η γεύση είναι πολύπλοκα το σώμα είναι εκπληκτικά διαυγές, αλλά καλά δομημένο με μέσο διοξειδίου του άνθρακα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η αίσθηση στο στόμα είναι ελαφρώς ανθρακούχα και τραγανή που δίνει στη Barock ένα δροσιστικό χαρακτήρα. Τέλος, το φινίρισμα είναι πικρό, ξηρό και αφήνει μια ευχάριστη και μακρά επίγευση ξηρά που κρατά το μέλι και το κεράσι στο προσκήνιο.

ΤύποςDunkel
ΧρώμαΣκούρο κόκκινο
Αλκοόλ4.7 %
ΖυθοποιίαKlosterbrauerei Weltenburg
ΠροέλευσηΓερμανία
Reviewsratebeeruntappd



Πληροφορίες επί του κειμένου: Σάκης Τυμπαμπάς
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!