Το διαθλασίμετρο είναι ένα σχετικά απλό εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να μετρήσουμε την περιεκτικότητα του ζυθογλεύκους σε σάκχαρα. Αυτό επιτυγχάνεται με λίγο ''περίεργο'' τρόπο, δηλαδή με την αποτύπωση της διάθλασης του φωτός που διαπερνά το δείγμα μας, σε βαθμονομημένη κλίμακα η οποία συνήθως εκφράζεται σε βαθμούς Brix. Η ευκολία χρήσης του είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από αυτή του κλασσικού πυκνόμετρου αφού χρειάζονται μόνο 1-2 σταγόνες δείγματος για την κάθε μέτρηση. Έτσι μπορούμε να κάνουμε όσες μετρήσεις νομίζουμε απαραίτητες κατά τη διάρκεια της ζυθοποίησης μας αφού ποτέ δεν θα ξοδέψουμε παραπάνω από 1-2ml ζυθογλεύκους. Υπάρχουν όμως 3 ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε:

1) Η θερμοκρασία χρήσης.
Τα περισσότερα σύγχρονα διαθλασίμετρα είναι ATC (Automatic Temperature Compensation) και έχουν ανοχή θερμοκρασίας δείγματος στους 10-30°C. Αν δεν είναι ATC θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η θερμοκρασία του δείγματος να βρίσκεται περίπου στους 20C διαφορετικά η ένδειξη που θα μας δώσει δεν θα είναι ακριβής.

2) Η καθαρότητα του δείγματος.
Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση της προ της ζύμωσης μέτρησης στο All Grain όπου είναι εύκολο να υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια και ίνες στο δείγμα. Προς αποφυγή ανακριβών μετρήσεων είναι καλό να αφήνουμε το δείγμα μας να ηρεμήσει σε ένα ποτηράκι για 5 λεπτά πριν πάρουμε τις 1-2 σταγόνες που θα χρησιμοποιήσουμε για τη μέτρηση μας.

3) Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Το αλκοόλ που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης αλλοιώνει την ένδειξη της μέτρησης με αποτέλεσμα να μην έχουμε πραγματική εικόνα της πυκνότητας του ζυθογλεύκους και κατά συνέπεια της πραγματικής του περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Η διόρθωση γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού τύπου ο οποίος για την ευκολία μας περιέχεται σε διάφορα υπολογιστήρια όπως αυτό του BeerSmith.





Διάφορα μοντέλα
Ο Αναλογικός Μετρητής Χειρός Συγκέντρωσης Σακχάρων μετρά την περιεκτικότητα σε σάκχαρα των τροφίμων και των ποτών με την προσθήκη μόνο λίγων σταγόνων υγρού στο πρίσμα και κρατώντας το μετρητή σε μια πηγή φωτός. Το φως διαθλάται καθώς περνά μέσα από το υγρό και οι μετρήσεις διαβάζονται σύμφωνα με την κλίμακα Brix. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή Brix στην κλίμακα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό το μοντέλο είναι φορητό, συμπαγές και έχει χαμηλό κόστος, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση στην αποθήκευση και την επεξεργασία στις εγκαταστάσεις.

Το Ψηφιακό Διαθλασίμετρο είναι ένα οπτικό όργανο που χρησιμοποιεί τη μέτρηση του δείκτη διάθλασης για τον προσδιορισμό της κλίμακας Brix% της ζάχαρης κυρίως σε υδατικά διαλύματα. Η μέθοδος είναι απλή και γρήγορη. Τα δείγματα μετρώνται μετά από μια απλή βαθμονόμηση του χρήστη με απιονισμένο ή αποσταγμένο νερό. Μέσα σε δευτερόλεπτα, το όργανο μετρά τον δείκτη διάθλασης του δείγματος και το μετατρέπει σε μονάδες συγκέντρωσης Brix επί τοις εκατό %.


Ο  Μετρητής Συγκέντρωσης Σακχάρων είναι ένα ακριβές όργανο που μετρά τη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα του υγρού από τα αναψυκτικά, τα μεταποιημένα τρόφιμα, συμπυκνώματα ή χυμό από φρούτα και λαχανικά. Το όργανο αντιπροσωπεύει μετρήσεις σε σχέση με την κλίμακα Brix, η οποία είναι η κύρια μονάδα μέτρησης που αντιστοιχεί στο ποσοστό της διαλυμένης ζάχαρης, σε υδατικό διάλυμα. Αυτή η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της ωριμότητας των φρούτων και την περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε πολλά τρόφιμα και ποτά.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!