Η Ολλανδική εκλεπτισμένη μοναστηριακή Grand Prestige της Hertog Jan

Η Ζυθοποιία: Η ιστορία της Hertog Jan, ξεκινάει τον προηγούμενο αιώνα, το 1915, στην κοιλάδα του ποταμού Maas, στο χωριό Arcen της Ολλανδίας, όταν τρεις μικρές ζυθοποιίες ενώνονται για να φτιάξουν την Stoombierbrouwerij de Vriendenkring (Ατμοζυθοποιία "η Φιλία"). H περιοχή αυτή φημίζεται για το εξαιρετικά καθαρό νερό που αναβλύζει από τις πηγές της. Η νέα τότε τεχνολογία τους βοήθησε να ανεβάσουν τις πωλήσεις τους, διανέμοντας τις μπύρες τους σε όλη τη χώρα. Οι μπύρες που δημιουργήθηκαν εκεί πήραν το όνομα Hertog Jan (Δουκάς Ιωάννης) με έναν βασιλιά να απεικονίζεται στις ετικέτες κρατώντας περιχαρής μια μπύρα! Είναι ο Ιωάννης ο πρώτος, Δούκας της Βραβανδίας, ο οποίος θεωρείται ιδρυτής του "πολιτισμού της μπύρας". Έμεινε στην ιστορία σαν Ιωάννης ο Νικηφόρος και ήταν πρότυπο μεσαιωνικού πρίγκιπα. Το 1980 τα μεγάλα αφεντικά αποφάσισαν να κλείσουν τη ζυθοποιία στο Arcen, αλλά κάποιοι απ΄τους εργαζομένους αποφάσισαν να πάρουν τη παραγωγή στα χέρια τους και ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπύρες υψηλής ζύμωσης (top fermented). Έτσι ήταν η συμφωνία με τη μαμά-εταιρεία, σε μια εποχή που σ' όλη την Ολλανδία υπήρχαν μόλις 20 ζυθοποιίες που όλες έφτιαχναν μπύρες Pilsen. Η ομάδα στην Arcense Bierbrouwerij, κόντρα στη ζήτηση, άρχισε να προωθεί τις δικές της δημιουργίες υψηλής ζύμωσης και να δημιουργεί σιγά-σιγά μια νέα τάση. H επιτυχία δεν θα μπορούσε να μην θορυβήσει εκ νέου τα μεγάλα αφεντικά, που ξαναγόρασαν την Arcense!

Η Μπύρα: Η Hertog Jan είναι μια από τις ποιοτικότερες μοναστηριακές μπύρες της Ολλανδίας. Μέσα στο πανέμορφο και χαρακτηριστικό πήλινο μπουκάλι της ξεχωρίζουν τα σκανδαλιστικά μαύρα φρούτα, κυρίως τα βατόμουρα, η βανίλια, η καραμέλα, το πικάντικο πιπέρι, το καβουρδισμένο ψωμί και καραμελωμένοι ξηροί καρποί. Το σώμα της είναι πληθωρικό και βελούδινο. H Hertog Jan Grand Prestige είναι μια δυνατή μπύρα με 10% αλκοόλ και φρουτώδη γεύση, που θυμίζει κρασί.

ΤύποςQuadrupel
ΧρώμαΒαθύ κόκκινο
Αλκοόλ10 %
ΖυθοποιίαArcense Bierbrouwerij
ΠροέλευσηΟλλανδία
Reviewsratebeeruntappd



Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!