Είναι µπύρες όπου η βύνη έχει ξηραθεί πάνω από καπνισµένο ξύλο (wood smoked beers) ή τύρφη (peated beers). Μπορεί να είναι µε αφροζύµες ή βυθοζύµες µε χρώµα που κυµαίνεται από σκούρο έως µαύρο. Πάντοτε χαρακτηριστικό γνώρισµά τους αποτελεί το καπνισµένο άρωµα. Αυτός ο τύπος κυριαρχεί στο Bamberg της Γερµανίας, αλλά µπύρες αυτού του τύπου παράγονται την Σκωτία, Γαλλία και Αλάσκα. Πρόγονος αυτού του είδους της µπύρας είναι η stone beer. Όταν δεν υπήρχαν µεταλλικά δοχεία χρησιµοποιούνταν ξύλινα, τα οποία φυσικά δεν µπορούσαν να έρχονται σε απευθείας επαφή µε την φωτιά, για αυτό χρησιµοποιούνταν για την θέρµανσή τους, ζεστές πέτρες. Η µέθοδος αυτή επιβίωσε μέχρι τα μέσα του 1800 και διατηρήθηκε λόγω της επίδρασης στον οργανοληπτικό χαρακτήρα από αυστριακά ζυθοποιεία µέχρι το 1900


Το 1982 ένας Βαυαρός ζυθοποιός επανέφερε αυτό το είδος σαν ένα τρόπο να ξαναβρεί την πελατεία του όταν διασπάστηκε η Γερµανία. Οι πέτρες για να ζεσταθούν απαιτούν 112 ώρες και υποτίθεται ότι φτάνουν τους 1200o C. Οι πέτρες µεταφέρονται µε γερανό που έχει δαγκάνες και τις τοποθετούσαν µέσα στα δοχεία, το περιεχόµενο των οποίων έχει φτάσει σε σηµείο βρασµού µε τους συνήθεις τρόπους. Το αποτέλεσµα είναι να αφρίζει έντονα το γλεύκος ενώ µερικά ζάχαρα καραµελοποιούνται στιγµιαία. Όταν πάγωναν οι πέτρες ήταν καλλυµένες µε καραµελλοποιηµένη βύνη και έπειτα τοποθετούνταν στα δοχεία αποθήκευσης ώστε να χρησιµοποιηθεί η καραµέλα από την µπύρα. Παράγεται µε ίσες ποσότητες ξανθιάς βύνης κριθαριού και βύνης σιταριού με αφροζύμες. Η µπύρα έχει καπνισµένη γεύση, κάπως ξηρή και µαλακή µε µεγάλο τελείωμα. 

Δείτε εδώ τις πιο δημοφιλής καπνιστές μπύρες
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!