Μέθοδος παρασκευής σπιτικής μπύρας με εκχύλισμα, γνωστό ως Malt Extract (MX)
Οδηγίες παρασκευής μπύρας με τη μέθοδο ΜΧ

Έχετε φτιάξει μερικές παρτίδες μπύρας από beer kits, οπότε γνωρίζετε τη βασική διαδικασία. Οι κονσέρβες όμως περιορίζουν τις επιλογές σας και θέλετε να προχωρήσετε, να φτιάξετε μπύρα με δική σας συνταγή και φρέσκα υλικά. Διαβάστε παρακάτω, έναν οδηγό με υποτιθέμενη συνταγή. Πριν αναλυθεί η παρασκευή μπύρας με τη διαδικασία MX, πρέπει να καταγράψουμε εδώ πολύ συνοπτικά τη συνολική πορεία που ακολουθεί η μπύρα από τον αγρό ως το ποτήρι, ώστε να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και τι υπάρχει πιο κάτω. Με δυο λόγια, το κριθάρι βυνοποιείται, στη συνέχεια εκχυλίζουμε τα σάκχαρα από τη βύνη, τα βράζουμε σε νερό μαζί με λυκίσκο, ψύχουμε το ζυθογλεύκος, προσθέτουμε τη μαγιά και γίνεται η ζύμωση. Στη συνέχεια εμφιαλώνουμε τη μπύρα, την αφήνουμε να ωριμάσει και είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Στο στάδιο του αρχάριου, το γλεύκος βρίσκεται συμπυκνωμένο σε κονσέρβα και το μόνο που έχει να κάνει ο επίδοξος ζυθοποιός είναι να αραιώσει το σιρόπι με συγκεκριμένη ποσότητα νερού, να προσθέσει τη μαγιά και να αφήσει τη φύση να πράξει το έργο της. Στο στάδιο που παρουσιάζεται παρακάτω, ο ζυθοποιός παίρνει έτοιμο εκχύλισμα βύνης, φρέσκο λυκίσκο, παρασκευάζει το ζυθογλεύκος και το ψύχει ώστε να φτάσει σε κατάλληλη θερμοκρασία για την προσθήκη μαγιάς.

Εκτός από τον βασικό εξοπλισμό που ήδη έχετε, για τις συνήθεις συνταγές 19+ λίτρων μπύρας ιδανικά θα χρειαστείτε:

* μία μεγάλη κατσαρόλα 40 λίτρων τουλάχιστον
* μια γκαζιέρα υγραερίου με φιάλη και ρυθμιστή πίεσης
* μια διάταξη για την ψύξη της μπύρας μετά τον βρασμό
* ένα ψηφιακό θερμόμετρο
* μια ζυγαριά ακριβείας για να ζυγίζετε τα συστατικά σας
* ένα μεγάλο σουρωτήρι ή αχρησιμοποίητη σήτα τηγανιού
* ένα λογισμικό για σύνθεση και επεξεργασία συνταγών

Αφότου έχετε στη διάθεσή σας μια συνταγή για την μπύρα της αρεσκείας σας, προμηθεύεστε τα ανάλογα υλικά. Για τις ανάγκες του οδηγού, τα υλικά αυτά ας είναι 4 κιλά εκχύλισμα βύνης pilsener, μισό κιλό εκχύλισμα ξανθής βύνης σε σκόνη, 55 γραμμάρια λυκίσκος Nelson Sauvin, 25 γραμμάρια αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού, 25 γραμμάρια σπόροι κόλιανδρου και ένα φακελάκι μαγιά Safale S-04.

Η συνταγή μας θέλει αρχικά να φέρουμε σε βρασμό 32 λίτρα νερού, στα οποία θα προσθέσουμε τα εκχυλίσματα. Ενόσω τα προσθέτουμε, ανακατεύουμε παράλληλα το μείγμα για να μην κολλήσει το εκχύλισμα στον πυθμένα της μαρμίτας και καεί. Φυσιολογικά, η θερμοκρασία του μείγματος θα πέσει και ο βρασμός θα ανακοπεί. Λίγο αργότερα θα συνεχιστεί, αλλά εδώ έχουμε το λεγόμενο hot break, κατά το οποίο το μείγμα φουσκώνει υπερβολικά και κινδυνεύει να ξεχειλίσει. Είμαστε όμως προετοιμασμένοι και το αερίζουμε με μια βεντάλια ενώ παράλληλα μειώνουμε όσο χρειάζεται την ένταση της φλόγας, ώστε να επιτύχουμε ρολαριστό βρασμό. Αφού πέσει το hot break, έρχεται η ώρα να προσθέσουμε τον πρώτο λυκίσκο. Έστω ότι η συνταγή μας θέλει τις εξής προσθήκες:
  • 15 γρ. Nelson Sauvin στα 60' (πίκρα)
  • 20 γρ. Nelson Sauvin στα 20' (γεύση)
  • 25 γρ. κόλιανδρο στα 10' (άρωμα κίτρου/λεμονιού)
  • 25 γρ. φλούδα πορτοκαλιού στα 10' (αρώματα πορτοκαλιού /εσπεριδοειδών)
  • 20 γρ. Nelson Sauvin στα 5' (άρωμα)

Οδηγίες παρασκευής μπύρας με τη μέθοδο ΜΧ

Αυτό σημαίνει ότι κάθε προσθήκη θα πρέπει να βράσει για όσα λεπτά αναφέρονται στη συνταγή. Το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με αντίστροφη μέτρηση του χρόνου που ξεκινά από την πρώτη προσθήκη - με άλλα λόγια ξεκινάτε να μετράτε αντίστροφα 60 λεπτά από την προσθήκη των 15 γραμμαρίων
Οδηγίες παρασκευής μπύρας με τη μέθοδο ΜΧΓια 40 ολόκληρα λεπτά δεν έχετε να κάνετε τίποτε παρά να παρακολουθείτε το βρασμό του γλεύκους. Μην απομακρυνθείτε, ενδέχεται να φουσκώσει και να χυθεί! Μόλις το χρονόμετρο σας δείξει 20' προσθέτετε την επόμενη ποσότητα λυκίσκου - ομοίως και στα 5', ενώ ενδιάμεσα, στα 10' προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το πορτοκάλι. Ο λυκίσκος που βράζει για 60 λεπτά συνεισφέρει την πικράδα που μένει στο στόμα και αφότου καταπιούμε τη μπύρα (επίγευση). Η ποσότητα που προσθέτουμε μεταξύ 30 και 15 λεπτών συνεισφέρει στη γεύση, ενώ κάτω από τα 15 λεπτά προσδίδει αρωματικά χαρακτηριστικά που είναι εμφανή πριν ακόμη πλησιάσουμε το ποτήρι.

Όταν το χρονόμετρο μηδενίσει, σβήνουμε τη φωτιά και ψύχουμε το γλεύκος όσο πιο σύντομα μπορούμε, από τους 100 βαθμούς στους 40 μέγιστο, ιδανικά 25. Η σύντομη ψύξη βοηθά στην προστασία του γλεύκους από επιμολύνσεις από αερομεταφερόμενους μύκητες. Αφότου φτάσουμε σε θερμοκρασία ασφαλή για τη μαγιά μας, περνάμε το γλεύκος στον κάδο ζύμωσης μέσα από το σουρωτήρι ή τη σήτα μας, ώστε να μείνουν έξω τα στερεά σωματίδια από τον λυκίσκο και τις άλλες προσθήκες. Όπως και στην διαδικασία του beer kit, αερίζουμε καλά, προσθέτουμε τη μαγιά, κλείνουμε τον κάδο και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Η διαδικασία που περιγράφετε είναι η απολύτως βασική και υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές καθενός, όμως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως σωσίβιο για να βουτήξετε στα βαθιά με ασφάλεια!

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ;
Αφού πάρετε το μάστερ στη διαδικασία αυτή, μπορείτε να προσθέσετε και μερικά grains στη συνταγή σας περνώντας έτσι σε EG/PM, που είναι ένα βήμα πριν το πλήρες All Grain, κατά το οποίο κάνετε μόνοι σας την εκχύλιση των σακχάρων από τη βύνη.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
MX - Malt Extract - Εκχύλισμα βύνης (ο όρος χρησιμοποιείται και για την ζυθοποίηση με ΜΧ)
EG - eXtract with Grains (MX με την προσθήκη κάποιων specialty grains)
PM - Partial Mash (ομοίως με το EG παραπάνω)
AG - All Grain - η hardcore διαδικασία ζυθοποίησης από τα πρωτογενή υλικά της μπύρας, χωρίς χρήση έτοιμων εκχυλισμάτων, ο στόχος κάθε επίδοξου ζυθοποιού.(*) Δυστυχώς για άγνωστο λόγο δεν υπάρχει το part 3 of 3
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer και αρθρογράφος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσω social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment: