Οι κύριοι τρόποι για να φτιάξουμε σπιτική μπύρα απο τον απλοϊκότερο στον δυσκολότερο

Διανύοντας τον μήνα Μάιο, ο οποίος θα κλείσει και με το πολυαναμενόμενο event της Septem την Κυριακή 24/5, όπου θα αναδειχθεί ο επόμενος οικοζυθοποιός που θα ''βράσει'' την συνταγή του με τους ζυθοποιούς της, είπα να κάνω ένα αφιέρωμα στην σπιτική μπύρα και στα υπόλοιπα θέματα που την περιβάλουν. Έχοντας αναπτύξει ήδη τον βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται ένας αρχάριος, τον οδηγό παλαίωσης μπύρας, είτε εμπορίου είτε σπιτικής, την χρήση του πυκνόμετρου και τις διαδικασίες καθαριότητας, παρακάτω θα αναφέρουμε τους 4 βασικούς τρόπους του χρησιμοποιούμε για οικοζυθοποίηση. Θα ακολουθήσουν αναλυτικά άρθρα για τις μεθόδους Malt Extract και All Grain. Σε παλαιότερο άρθρο ουσιαστικά αναλύεται ο πρώτος τρόπος, όταν επιχείρησα την πρώτη μου απόπειρα και ο τρόπος BIAB στον σύνδεσμο που ακολουθεί την σύντομη περιγραφή.

Με χρήση κονσέρβας (Beer Kit)
Η Οικοζυθοποίηση με τα έτοιμα κιτ βύνης που υπάρχουν στην αγορά είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξει ο καθένας μας τη μπύρα της αρεσκείας του. Ταυτόχρονα είναι και σχεδόν πάντα η μέθοδος που ξεκινούν όλοι οι αρχάριοι. Αφού προμηθευτείτε το βασικό σετ εξοπλισμού και την κονσέρβα με το μείγμα, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην ζυθοπαρασκευή. Το μείγμα αραιώνεται με νερό, προσθέτετε μαγιά και η μπύρα ξεκινάει να ζυμώνεται αφήνοντας το διοξείδιο να φύγει. Αφού τελειώσει η πρώτη αυτή ζύμωση, η οποία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα με 10 μέρες, η μπύρα μεταγγίζεται στα μπουκάλια και σε κάθε μπουκάλι προστίθεται μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη ή δεξτρόζη. Αφού προστεθούν τα σάκχαρα, τα μπουκάλια ταπώνονται και αφήνονται για περίπου ένα μήνα για να ολοκληρωθεί και η δεύτερη ζύμωση. Ύστερα παραμένουν για να «ηρεμήσουν» σε σκιερό και δροσερό μέρος ώστε να φύγει η «σπιρτάδα» της ζύμωσης και να δέσουν τα αρώματα, με προτεινόμενο χρόνο αναμονής τους δύο μήνες. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, ανοίγετε και… απολαμβάνετε. Σημειώστε ότι όσο πιο «βαρύ» είναι το μείγμα σε αλκοόλ, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να ωριμάσει, επομένως συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτό.

Με έτοιμο εκχύλισμα βύνης (Malt Extract-ΜΧ)
Ένα βήμα παραπέρα... Στα έτοιμα beerkits που υπάρχουν στην αγορά, το εκχύλισμα βύνης έχει βραστεί με λυκίσκο, έχει συμπυκνωθεί και διατίθεται σε μορφή κονσέρβας, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αραιώσετε με νερό και να προσθέσετε την παρεχόμενη μαγιά. Αν θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να αγοράσετε το εκχύλισμα βύνης και τον λυκίσκο ξεχωριστά και να τα βράσετε εσείς σε μια κατσαρόλα, ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξετε. Εν ολίγοις, δημιουργείτε μόνοι σας το «γλεύκος» που θα παίρνατε έτοιμο από την κονσέρβα και μπορείτε να «παίξετε» με τις αναλογίες βύνης και λυκίσκου. Η βύνη δίνει τη γλυκιά υφή της μπύρας και αρώματα μπισκότου, δημητριακών και σταριού και, όσο περισσότερο καβουρδίζεται, δίνει αρώματα από σοκολάτα και καφέ. Ο λυκίσκος δίνει την πικράδα και τα αρώματα λεμονιού, πορτοκαλιού και γενικά φρούτων.

Με μέθοδο σακχαροποίησης BIAB (Brew in a Bag)
Το κύριο γνώρισμα αυτής της μεθόδου είναι ότι η ζυθοποίηση γίνεται με το σύνολο του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το γλεύκος να μπει στον κάδο ζύμωσης. Ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί τώρα είναι μια μεγάλη κατσαρόλα 50 λίτρων+, ένας σάκος από ύφασμα και μια ικανή πηγή θερμότητας, γκάζι ή ηλεκτρικό. Η διαδικασία απλοποιημένα έχει ως εξής: Γεμίζουμε την κατσαρόλα μας με όλη την ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσουμε, βάζουμε τον σάκο μέσα στην κατσαρόλα, ζεσταίνουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία σακχαροποίησης, ρίχνουμε την θρυμματισμένη βύνη και περιμένουμε βάση του προγράμματος μας π.χ 66 βαθμοί Κελσίου για 60-90 λεπτά, παρατηρούμε την θερμοκρασία και αν χρειάζεται αυξάνουμε. Μόλις περάσει αυτή η ώρα ανοίγουμε την θέρμανση και μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 75 βγάζουμε τον σάκο και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα δοχείο δίπλα ή τον κρεμάμε πάνω από το δοχείο με κάποιο τρόπο. Από κει και πέρα συνεχίζουμε κανονικά την διαδικασία όπως κάνουμε malt extract. 

Με χρήση αποκλειστικά πρώτων υλών (All grain)
Για… ακόμα ένα βήμα παραπέρα, το all grain μπορούμε να το προσδιορίσουμε ως τη διαδικασία ζυθοποίησης με χρήση βύνης στη βασική της μορφή. Πρόκειται για την μέθοδο που ακολουθείται από όλες τις ζυθοποιίες καθώς δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα και ταυτόχρονα είναι η πιο οικονομική αφού η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται δεν έχει υποστεί άλλη επεξεργασία από αυτή της αρχικής βυνοποίησης. αντί να αγοράσετε έτοιμο εκχύλισμα βύνης, παίρνετε τη βύνη τη θρυμματίζετε σε ένα ειδικό μύλο, τη βουτάτε σε ζεστό νερό και την εκχυλίζετε μόνοι σας. Ύστερα βράζετε το μείγμα προσθέτοντας λυκίσκο ανάλογα με τη συνταγή, ακολουθώντας στη συνέχεια την ίδια διαδικασία με τις παραπάνω. Η μετάβαση στο All grain απαιτεί απο τον ζυθοποιό το γλεύκος που θα καταλήξει στον ζυμωτή να το παρασκευάσει μόνος του απο την αρχή οπότε μόνο και μόνο προσθέτοντας το στάδιο της σακχαροποίησης η ώρα παρασκευής μπύρας αυξάνεται από 2 έως και 3 ώρες.

Σε γενικές γραμμές, η πορεία για την παρασκευή μιας μπύρας από τον αγρό στο ποτήρι μας ξεκινά με τη βυνοποίηση του κριθαριού (1), συνεχίζει με την εκχύλιση του ώστε να δημιουργηθεί ζωμός (2), μετά ο ζωμός αυτός βράζεται μαζί με τον λυκίσκο (3), το μείγμα ψύχεται (4), προστίθεται η μαγιά (5), ολοκληρώνεται η πρώτη ζύμωση (6), προστίθενται σάκχαρα για να δημιουργηθεί η δεύτερη ζύμωση (7), στην διάρκεια της οποίας το παραγόμενο διοξείδιο που παράγεται εγκλωβίζεται στην μπύρα και δημιουργείται το ανθρακικό της (8) και μετά από μια περίοδο ωρίμανσης, (9) η μπύρα είναι έτοιμη για κατανάλωση. Οι αρχάριοι ξεκινούν από τα τελευταία βήματα της διαδικασίας, ενώ οι «προχωρημένοι» ζυθοπαρασκευαστές πάνε σταδιακά ένα βήμα πιο πίσω κάθε φορά, φτάνοντας μέχρι την εκχύλιση.

Καλές ζυμώσεις!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!