1.Καλησπέρα παιδιά. Μαθαίνω είστε 4. Συστηθείτε μας και πείτε μας ποια η σχέση με την μπύρα;

Γεια σου και σένα Παναγιώτη, η ομάδα μας αποτελείται από 3 άτομα, τον Γιώργο, τον Ορέστη και τον Αντώνη. Είμαστε όλοι γύρω στα 30, γνωριζόμαστε και κάνουμε παρέα πολλά χρόνια και η σχέση μας με τη μπύρα ξεκίνησε όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις: πίνοντάς τη! Αρχικά, στα λυκειακά μας χρόνια και λίγο μετά, δοκιμάζοντας τις πρώτες μας weiss, μοναστηριακές και διάφορες άλλες ‘περίεργες’ μπύρες που μπορούσες να βρεις τότε στις μπυραρίες. Κάποια στιγμή το ’07 ή το ’08 μάθαμε ότι μπορείς να φτιάξεις μπύρα μόνος σου ( εδώ να τονίσουμε τη συμβολή του Θανάση, ιδιοκτήτη του ιστορικού ‘Γρανάζι’ bar και πλέον της Samothraki beer μαζί με τα παιδιά του) και έτσι μπήκαμε και εμείς στο χώρο της οικοζυθοποίησης. Αφού βράσαμε 5-6 φορές με kit (δεν υπήρχε και κάτι άλλο τότε ) μαζί και με άλλους φίλους σε διάρκεια 2 ετών, βαρεθήκαμε τις έτοιμες συνταγές και τα παρατήσαμε. Η ουσιαστική ενασχόληση ξεκίνησε όταν ο Γιώργος αποφάσισε να κάνει το μεταπτυχιακό της ζυθοποιίας στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών όταν πρωτοβγήκε και έβαλε ξανά και τους υπόλοιπους σε ένα -πολύ διαφορετικό πια- χώρο.

2. Μιας και είστε μια gypsy προσπάθεια πώς βλέπετε την τάση στην χώρα μας; Έχει ιδεολογικές ή οικονομικές ρίζες;

Το gypsy brewing είναι ο καλύτερος τρόπος να ασχοληθείς ημι-επαγγελματικά με την παραγωγή μπύρας και στη χώρα μας, απ’όσο γνωρίζουμε, τα παιδιά που το ξεκίνησαν κάνουν άλλα πράγματα για βιοπορισμό. Όσον αφορά εμάς, απώτερος στόχος είναι να καταφέρουμε να έχουμε αυτό ως κύριο επάγγελμα μας και αν είναι δυνατόν να στήσουμε και μεις το δικό μας ζυθοποιείο, πράγμα αρκετά δύσκολο λόγω μεγάλου κόστους. Το gypsy λοιπόν δεν είναι ακριβώς από επιλογή, αλλά μπορεί εν τέλει να γίνει. 


3. Πείτε μας για την επιλογή της μπύρας. Πως εμπνευστήκατε για συνταγή, όνομα, ετικέτα;

Στην ουσία επιλέξαμε την αγαπημένη μας συνταγή IPA απ'όσες είχαμε βράσει στο σπίτι τα τελευταία 2 χρόνια. Θέλαμε μια μπύρα με έντονο άρωμα, αρκετό σώμα -για το είδος- και με συγκρατημένη πίκρα (για όσους έχουν ξαναπιεί IPA και έχουν μια εικόνα από πικρές μπύρες). Τα χαμηλά IBU, μας δίνουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις cara βύνες, τις οποίες δεν πολυσυμπαθούμε στο συγκεκριμένο είδος, αφού δε χρειάζονται σε μεγάλη ποσότητα για να πετύχουμε την απαραίτητη ισορροπία. Όσον αφορά το όνομα και την ετικέτα, θέλαμε αφ'ενός να παραπέμπουν στο gypsy/nomad brewing -εξού και η τσιγγάνα- και αφ'ετέρου να τονίζουν τα χαρακτηριστικά της μπύρας, δηλαδή τη φρουτένια γεύση και τα τροπικά αρώματα. Αυτά είπαμε στο γραφίστα μας και εκείνος μας ετοίμασε μια ετικέτα η οποία αντιπροσωπεύει τη Jasmine ιδανικά. Το όνομα σε συνδυασμό με το σχέδιο και την επιλογή των χρωμάτων θυμίζουν καλοκαίρι, ανατολή και έντονα αρώματα.

4. Ζυθοποιήσατε στην Σπάρτη. Πως ήταν η εμπειρία σε ένα ζυθοποιείο σε σχέση με το homebrew που ξέρετε;

Για τους 2 απ'τους 3 ήταν μια καινούρια εμπειρία. Ευτυχώς ο Γιώργος είχε δουλέψει ξανά σε ζυθοποιείο, οπότε ήξερε τα κατατόπια. Σε γενικές γραμμές όλα γίνονται πιο εύκολα σε σχέση με το σπίτι, αλλά απ'την άλλη μεγαλώνει και το άγχος. Μπορούμε να πούμε ότι η μετάβαση ήταν αρκετά ομαλή.

5. Πόσα batch έχουν βγει μέχρι τώρα και πόσα υπολογίζετε να βγάλετε ακόμα; Η συνεργασία με τα παιδιά της Sparta πώς ήταν;

Αυτή τη στιγμή έχουμε βράσει 3 φορές τη Jasmine και το πλάνο είναι να βράζουμε κάθε μήνα. Όπως σου είπα, θέλουμε να έχουμε μόνιμη παραγωγή με προοπτική να γίνει το κύριο επάγγελμά μας. Η συνεργασία με τη Sparta είναι πολύ καλή, άλλωστε ο Γιάννης έχει ήδη εμπειρία από contract brewing.

6. Η Jasmine θα αποτελέσει την ναυαρχίδα και στην συνέχεια θα κυκλοφορήσουν και άλλα είδη; 

H Jasmine είναι η πρώτη μας απόπειρα και θα παράγεται σταθερά. Από κει και πέρα θα βγάλουμε σίγουρα κάποιες άλλες seasonal μπύρες, κάποιες one-off και άλλες σταθερά αλλά αραιά. Γενικά υπάρχουν αρκετές συνταγές στα συρτάρια μας που περιμένουν τη σειρά τους. Ας πούμε ότι η επόμενη μπύρα δε θα αργήσει πολύ.

7. Κλείνοντας πείτε μας πως βλέπετε την προσπάθεια σας μέχρι τώρα και πως την φαντάζεστε σε 1 χρόνο;

Αν όλα πάνε καλά, σε ένα χρόνο θα έχουν κυκλοφορήσει ακόμα 2-3 μπύρες της Strange Brew και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε αφήσει το στίγμα μας. Ιδανικά θα έχουμε το δικό μας ζυθοποιείο, ρεαλιστικά όμως θα συνεχίζουμε όπως τώρα, αρκετά πιο οργανωμένα και με πολλές ιδέες. Σε κάθε περίπτωση, ήρθαμε για να μείνουμε!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!