1. Καλησπέρα παιδιά. Ας ξεκινήσουμε. Κάντε μας μια σύντομη παρουσίαση (ποιοι είστε, που είναι η έδρα κτλ) διότι δεν σας γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος;

Γεια σας, είμαστε η Ορελή και ο Μιχάλης. Πίσω στο μακρινό 2011 ο μικρός και ονειροπόλος Μιχάλης, φοιτητής Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών τότε, αποφασίζει να επισκεφτεί το Βέλγιο για να γνωρίσει από κοντά τη βελγική κουλτούρα ζυθοποίησης. Εκεί θα γνωρίσει την Ορελή που χωρίς δισταγμό θα αναλάβει να τον μυήσει στο μαγικό κόσμο της βελγικής μπύρας. Πέντε χρόνια αργότερα θα μετακομίσουν μαζί στην Κρήτη όπου και θα πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν το δικό τους μικροζυθοποιείο. Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία της πρότυπης μικροζυθοποιίας Χανίων Lafkas Brewery, μέσα στην πόλη των Χανίων.

2. Πως αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στην ζυθοποιία; Ποια η σχέση με την μπύρα;

Το γονίδιο της ζυθοποίησης υπάρχει βαθιά χαραγμένο στο βελγικό DNA της Ορελή. Στο Βέλγιο η μπύρα είναι συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, χαρακτηριστική είναι άλλωστε η ύπαρξη εκατοντάδων ετικετών μπύρας σε μια χώρα που έχει το ίδιο μέγεθος με την Ελλάδα. Ο Μιχάλης από την άλλη θα γίνει κοινωνός της τέχνης της ζυθοποίησης μέσα από τις σπουδές του στο μοναδικό τμήμα Τεχνολογίας Ποτών στην Ελλάδα. Αυτό όμως που μας έκανε να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε το δικό μας μικροζυθοποιείο ήταν η ξεχωριστή κουλτούρα που διακρίνει τον κόσμο της μικροζυθοποιίας. Οι εικόνες που αποκομίσαμε ύστερα από επισκέψεις σε πολλά (πάρα πολλά!) ζυθοποιεία, κυρίως εκτός συνόρων, όπου η μια μικροζυθοποιία συμπληρώνει την άλλη και σχεδόν κάθε γειτονιά έχει το δικό της μικροζυθοποιείο το οποίο και αποτελεί τόπο συνάντησης σχεδόν τελετουργικά κάθε απόγευμα, μας έσπρωξε στο να εμπλακούμε πιο ενεργά με τη μπύρα, πρεσβεύοντας τη λογική του μικρού, ευέλικτου ζυθοποιείου που στοχεύει να αποτελέσει τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων ανθρώπων που αγαπούν τη μπύρα πέρα από εμπορικές τακτικές και μερίδια αγοράς.

3. Το ζυθοποιείο είναι έτοιμο ή έχετε συναντήσει δυσκολίες; Τι χωρητικότητας θα είναι;

Η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Το σύστημα ζυθοποίησης που επιλέχθηκε είναι του ενός τόνου και συνοδεύεται από δυο δεξαμενές ζύμωσης/ωρίμανσης των δυο τόνων. Αυτό μας δίνει την ευχέρεια να δουλέψουμε δυο συνταγές, μια κύρια και μια εποχική. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν αρκετές αλλά η συμπαράσταση και συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και δημόσιων υπηρεσιών βοήθησε αρκετά στην εξομάλυνση αυτών των δυσκολιών. Αναμένουμε την ολοκλήρωση κάποιων τελευταίων διαδικαστικών έτσι ώστε να προχωρήσουμε (ευελπιστούμε ως τα μέσα Σεπτέμβρη) στις πρώτες μας βρασιές.

4. Δεν σας αγχώνει το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν άλλες 5 Κρητικές μικροζυθοποιίες; (brinks, solo, charma, notos, lyra);

Η υγιής μικροζυθοποιία είναι από αυτές τις δραστηριότητες που ευδοκιμούν συνεργατικά. Αυτή είναι η φιλοσοφίας μας και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε και στη χώρα μας, μιας και το έχουμε δει να ανθεί στο εξωτερικό όπου η μια μικροζυθοποιία συμπληρώνει την άλλη.

5. Τι είδη μπύρας σκέφτεστε να παρουσιάσετε αρχικά και γιατί;

Οι μπύρες που θέλουμε να παρουσιάσουμε είναι κατά βάση αυτές που θα θέλαμε να πίνουμε και εμείς. Ουσιαστικά θέλουμε να καλύψουμε αυτή μας την ανάγκη για μια φρέσκια μπύρα που θα μπορεί να σε ταξιδέψει με τα ξεχωριστά της οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Φτιάχνεις μια μπύρα σαν να σχεδιάζεις καρτούν: πρώτα σχεδιάζεις ένα καφενείο/μπαρ/εστιατόριο/αυλή/προκυμαία, μετά προσθέτεις εσένα και τους φίλους σου και τώρα έρχεται η στιγμή που πρέπει να τους βάλεις κάτι στα χέρια. Πως θα το ήθελες αυτό το κάτι; Η δικιά μας προσέγγιση στη μπύρα είναι σχεδόν οινική, τόσο στο στάδιο της παραγωγής όσο και στον τελικό οργανοληπτικό έλεγχο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις μπύρες μας θα αναρτήσουμε στη σελίδα μας στο διαδίκτυο (www.lafkasbrewery.com) καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

6. Η Κρήτη σαν παραδοσιακός τόπος πιστεύετε θα αγκαλιάσει τις "ιδιαίτερες" γεύσεις των μπυρών σας ή στοχεύετε τουρίστες ως επί των πλείστον;

Η Κρήτη (αλλά και το σύνολο της χώρας) φαίνεται πως περνά με σταθερό ρυθμό στη νέα εποχή της μπύρας. Μια μπύρα που πλέον είναι φρέσκια, με ιδιαίτερο αρωματικό και πικρικό δυναμικό, σώμα και επίγευση. Τόσο η τοπική αγορά και πολύ περισσότερο ο μέσος επισκέπτης της χώρας μας ''απαιτούν'' κάτι διαφορετικό. Κατά κάποιο τρόπο η στροφή του αγοραστικού κοινού προς τη μικροζυθοποιία είναι μονόδρομος και μάλιστα δίχως επιστροφή (το καταλαβαίνεις με την πρώτη δοκιμή μιας μπύρας μικρής παραγωγής καθώς είναι πολύ δύσκολο μετά να γυρίσεις στις ΄΄μεγάλες΄΄ ετικέτες). Από την άλλη πλευρά, οι νέοι Έλληνες μικροζυθοποιοί καλούνται να πείσουν/εκπαιδεύσουν το κοινό τους, κάτι το οποίο έχει γίνει μερικώς στην περίπτωση του κρασιού. Ο χρόνος θα αποτελέσει τον καλύτερο κριτή σε αυτό το εγχείρημα.

7. Πως θα αναδειξετε την μπύρα σας προς τον κόσμο; Έχετε στο πλάνο κάποιο ανοικτό event;

Ως κύριο εργαλείο για την ανάδειξη της μπύρας μας σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την ποιότητα του ίδιου του προϊόντος. Η παραγωγή θα είναι εξ' ορισμού περιορισμένη (και περιορισμένη θα παραμείνει καθώς στόχευση μας είναι η δημιουργία πρωτίστως ποιοτικού προϊόντος). Το ζυθοποιείο μας είναι ανοιχτό και επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης κάθε ημέρα της εβδομάδας, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και χαιρόμαστε να το μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους που αγαπούν την ποιοτική μπύρα.


8. Κλείνοντας πείτε μας πως βλέπετε στην Ελλάδα την μικροζυθοποιία και τι προοπτικές υπάρχουν;

Η Ελλάδα λόγω του τουριστικού της προφίλ, του κλίματος της καθώς και του γεγονότος ότι η αγορά του ζύθου είναι ουσιαστικά σε εμβρυακό στάδιο (ο μέσος Έλληνας γνωρίζει και αναγνωρίζει μερικές μόνο ετικέτες) θεωρώ ότι μπορεί να φιλοξενήσει υπερδιπλάσιο αριθμό ζυθοποιείων από τα υπάρχοντα. Προϋπόθεση η διαφύλαξη της ποιότητας τόσο του προϊόντος όσο και της άμιλλας. Πρέπει να δούμε τη μικροζυθοποιία στη χώρα μας σαν ένα νέο που είναι σε αναζήτηση ταυτότητας. Ας ευχηθούμε να βρει το δρόμο του και να ωριμάσει/ανδρωθεί όπως πρέπει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι ένα όμορφο ταξίδι.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!