Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον, ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης για μικρά ζυθοποιεία, των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τα χίλια εκατόλιτρα μπύρας, μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. 

Βάσει του νόμου που είχε αναπέμψει ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης τα μικρά ζυθοποιεία θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή που αντιστοιχεί σε €3 για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος, αντί σε €6 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Μετά τη ψήφισή του από τη βουλή, ο νόμος αναπέμφθηκε για να επανεξεταστεί από την επιτροπή οικονομικών μετά από εισήγηση της οποίας, η βουλή επέμεινε στην αρχική της θέση απορρίπτοντας την αναπομπή. Τελικά, η νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ, μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Ο νόμος αφορά τροποποίηση προνοιών για μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ώστε ο μειωμένος συντελεστής (€3 για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος) να εφαρμόζεται για μπύρα η οποία παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τα χίλια εκατόλιτρα μπύρας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σχετικές διατάξεις της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ, ενώ ο υφιστάμενος συντελεστής (€6 για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος) να συνεχίσει να εφαρμόζεται για μπύρα η οποία παράγεται από άλλα ζυθοποιεία. 

Στην αιτιολόγηση της αναπομπής που απορρίφθηκε, αναφερόταν ότι οι ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του διοικητικού κόστους για το κράτος λόγω της ανάγκης διενέργειας ελέγχων για εξακρίβωση του μεγέθους των ζυθοποιείων άλλων κρατών μελών από τα οποία θα εισάγεται μπύρα στην Κύπρο, προκειμένου να εφαρμόζεται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Συλλούρης σημείωνε ότι «αναπόφευκτα η διενέργεια των ελέγχων αυτών θα οδηγήσει σε αύξηση των εξόδων του προϋπολογισμού», προσθέτοντας ότι οι πρόνοιες του νόμου είναι ως εκ τούτου αντισυνταγματικές και ασύμβατες με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. 

Κατά την απόρριψη της ψηφοφορία της βουλής για την αναπομπή, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως ο λόγος της αναπομπής άπτεται πολιτικής ανάγνωσης, καθώς πρώτη φορά γίνεται επίκληση διοικητικού κόστους για νόμο που ψηφίζεται μετά από πρόταση νόμου. 

«Εάν ο λόγος αυτός γίνει αποδεκτός, πολιτικά είναι σαν να καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα της βουλής να καταθέτει προτάσεις νόμου» είχε αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, τονίζοντας πως η απόρριψη της αναπομπής είναι καίριο ζήτημα για τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του θεσμού του κοινοβουλίου.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!