Άλλος ένας χρόνος πέρασε με φουλ δραστηριότητα στα δρώμενα της μπύρας, τόσο στον διεθνή όσο και στον Ελλαδικό χώρο. Το Beeroskopio  προσπάθησε να καλύψει την μεγαλύτερη γκάμα (θέλω να πιστεύω) των νέων που περιελάμβαναν ζύθο... Ας καλωσορίσουμε λοιπόν την αρθρογραφία του 2016 κάνοντας ένα flashback στο 2015 με τα κυριότερα θέματα που διαδραματίστηκαν στην χώρα μας, κυρίως με αναφορικό ύφος, χωρίζοντας τα κατά κάποιο τρόπο σε κατηγορίες για την ευκολότερη ανάγνωση. Νέες μπύρες, νέες μικροζυθοποιίες, beer events, αντιπροσωπεύσεις Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και πολλά άλλα θα παρελάσουν στις επόμενες γραμμές...

Νέες Μικροζυθοποιίες

Ξεκινώντας να αναφέρουμε τις πρωτοεμφανιζόμενες δουλειές στα νέα καζάνια που θα βράσουν τις ολοκαίνουργιες Ελληνικές μπύρες ας διευκρινίσω πως η Brewolf της Άρτας (που ιδρύθηκε το 2014) ουσιαστικά μετονομάστηκε σε Ήπειρος Μικροζυθοποιία με την πρώτη της βρασιά να ακούει στο όνομα Ήπειρος Lager ακολουθώντας στο επόμενο διάστημα οι Weiss, Pilsner, Dark και IPA. Πάμε λοιπόν αρχίζοντας απο Κρήτη, με την Σόλο της Grapes and Gratification του Ηρακλείου μια δουλειά του Νικόλα Λουκάκη και του brewmaster Kjetil Jikiun, ιδρυτής της Nogne-Ø, που ζυθοποιήθηκε αρχικώς στις εγκαταστάσεις της Χάρμα. Επίσης έχουμε και την Λύρα μια Χανιώτικη Golden Ale που έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές αλλά δυστυχώς δεν έχω γευτεί ακόμα. Επόμενη νησιωτική παρουσία απο Κεφαλλονιά με την Kefalonian Lager απο την οικογενειακή επιχείρηση των Γιάννη Πολυχρονάτο και Νίκο Μωραΐτη. Ανεβαίνοντας Βόρεια συναντήσαμε στην Θεσσαλονίκη αφενός την Άλη με 2 μπύρες στον ενεργητικό της και αφετέρου την άρτια αφιχθείσα Σκνίπα που εδρεύει συγκεκριμένα λίγο έξω, στην Θέρμη. Τέλος η Μακεδονική Μικροζυθοποιία έξω απο την Δράμα που ζυμώνει...μέχρι νεοτέρας. Κατεβαίνοντας βρίσκουμε την μπύρα των Ολύμπιων θεών, στους πρόποδες του Ολύμπου, την Κατερίνη. Ασφαλώς μιλάμε για την Olympus beer. Σαν μανιτάρια ξεπροβάλλουν και στην Θεσσαλία με την Βολιώτικη Πλάστιγγα που παρουσιάζει μέχρι τώρα 4 εξαιρετικές μπύρες και στην Καρδίτσα η Στίλβη μπήκε πολύ δυνατά στον χορό προσφέροντας αυτές τις μέρες στην τοπική κοινότητα άφθονη μπύρα προς δοκιμή. Και η Πελοπόννησος συνεχίζει την προσπάθεια με την Elis Brewery στον Πύργο που μαθαίνουμε ότι θα λανσάρει 2 μπύρες. Κλείνοντας στην πρωτεύουσα το Αθήνεο είναι ο νέος χώρος δημιουργίας craft μπύρας της Αθηναϊκής με 4 μπύρες και σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο. Ένα ακόμα τρανταχτό νέο αποτελεί η συγχώνευση της Μύθος - Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με 51% ποσοστού υπέρ της Carlsberg.

Νέες Μπύρες

Ξεκίνημα με την Septem που κυκλοφόρησε την νικήτρια μπύρα του 2ου διαγωνισμού σπιτικής δημιουργίας, την Galaxy IPA του Λευτέρη Βρεττάκου. Επιπρόσθετα κυκλοφόρησαν και οι 8η Μέρα και Lava. Συνέχεια απο την Χάρμα με την νεοεμφανισθείσα Χάρμα Pale Lager την οποία δοκίμασα στην φετινή Ζυθογνωσία. Άλλη μια επαρχιακή Ζυθοποιία, αυτή της Αταλάντης (ΕΖΑ) πρόσθεσε στο πορτφόλιο της πληθώρα νέων γεύσεων με 2 Οδύσσειες την Red Rhapsody και White Rhapsody αλλά και εναλλακτικές προτάσεις με τις 3 φρέσκες Blue Island! Τα τρελά γαϊδουράκια χτύπησαν πάλι φέτος εις διπλούν με την White Donkey και την Eureka DonkeyΤρία δυνατά χτυπήματα και απο την Elixi με την 1129, αλλά και τις Kirki και Pikri  που ζυθοποιήθηκαν εκεί για λογαριασμό της Κίρκη Beer ΟΕ. Η πρωτότυπη Βιολογική μπύρα μας έρχεται απο την Τηνιακή Νήσος και μας παρουσιάζεται ως All Day Organic Lager. Η ανερχόμενη δύναμη του Βορρά, φυσικά η Σερραϊκή Siris πρόσθεσε στην φαρέτρα της την Voreia Wit την γνωστή μας Stout αλλά Barrel aged (παλαιωμένη) σε βαρέλια τσίπουρου (!!!), την νεοσύστατη Ax! (σε συνεργασία με Βουλγάρικη ζυθοποιία) και Voreia Smoked! (στα καζάνια...) Από Πάτρα μεριά τώρα μετά την ομολογουμένως πολύ καλή West Pils Διώνη έρχονται οι Διώνη IPA και Διώνη Stout (δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διανομή τους). Στο νησί των Φαιάκων είχαμε 2 αποβάσεις, την Amarossa Weiss και την Contessa IPA, χωρίς να μένει ασχολίαστη η σχεδόν πλήρη ανακαίνιση στα λογότυπα της Μικροζυθοποιία. Τέλος απο τον Πολ Εμμανουηλίδη και Αλέξανδρο Παπανδρέου σε Κυπριακό Ζυθοποιείο παρασκευάστηκε η πρώτη ουσιαστικά saison απο Ελληνικά χέρια, η Odette

Διάφορα νέα απο την αγορά

Ιδιαίτερης σημασίας νέο αποτελεί σίγουρα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ''καμπάνα'' που έπεσε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Απόρροια αυτών ήταν οι δηλώσεις για ''άδικη και αβάσιμη'' απόφαση με το σκηνικό να συνεχίζεται για καιρό. Σχέδια είχε και η κυβέρνηση όμως όσο αναφορά τις μικρές επιχειρήσεις που παράγουν μπύρα, να καταργήσει το προστατευτικό απο την Ευρωπαϊκή Ένωση πλαφόν των 200.000 εκατόλιτρων και να τις επιβαρύνει σε μικρότερη παραγωγή με μεγαλύτερο ποσοστό, αφού πρώτα εφάρμοσε τον ''φόρο της μπύρας'' που λειτουργεί υπέρ των παραγωγών. Από την άλλη ενθαρρυντικά δείγματα αποτελούν ο Σ.Μ.Α.Ζ.Ε. (Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος) και η Ένωση Μικρών Παραγωγών Ζύθου που θα αποτελούν την φωνή και πυγμή των ''μικρών''. 

Διεθνείς και εγχώριες αντιπροσωπεύσεις Ελληνικών μπυρών

Η Αργώ Golden Ale στο φετινό Christmas Food Festival το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου ξεχώρισε σαν εκλεπτυσμένο delicatessen προϊόν αποσπώντας πολύ καλές κριτικές από έμπειρους γευσιγνώστες. Η Μικροζυθοποιία Σερρών κατέλαβε την 1η θέση στον Τομέα "Καινοτομία Και Ανάπτυξη'' στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Συνέχεια με την Volkan που στο World Travel Market του Λονδίνου απο 2-5 Νοεμβρίου έκανε εμφάνιση με περίπτερο προβάλλοντας την χώρα σε θέματα τουρισμού και τοπικών προϊόντων. Στην κορυφή του The International Beer Challenge 2015, στην κατηγορία Europe βρίσκεται πλέον η Μικροζυθοποιία Septem, που κατέκτησε την 1η θέση ως η καλύτερη Ζυθοποιία της χρονιάς, μια επιτυχία που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες της χώρας στον χώρο της μπύρας. Κλείνοντας ακόμα με μια Ελληνική ''νίκη'' απο την Voreia Stout που απέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο φετινό Brussels Beer Challenge. 

Εκδηλώσεις-Φεστιβάλ

Αρχές Φλεβάρη ξεκίνημα του χρόνου ασφαλώς με την HO.RE.CA 2015 που αποτέλεσε πόλο έλξης για τον λάτρη της μπύρας καθώς με πληθώρα περιπτέρων και νέων παρουσιάσεων κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Το Beeroskopio ήταν εκεί δοκιμάζοντας τις καινούργιες δουλειές και αποσπώντας συζητήσεις με διάφορους ιθύνοντες. Τέλη του μηνός τα BeerBartender Awards ήταν για ακόμα μια χρονιά ενεργά πλουσιότερα και πιο ενδιαφέροντα απο ποτέ! Τον επόμενο μήνα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια επισκεφτήκαμε το 3ο Gastronomy Fair του πραγματικά δοκιμάσαμε άπειρες μπύρες εισαγωγής κυρίως απο Deals και άλλους. Τελειώματα άνοιξης (Μάιο) πραγματοποιήθηκε ο 3ος homebrew contest της Septem για την ανάδειξη του επόμενου νικητή που η συνταγή του θα γαργαλήσει τους ουρανίσκους μας. Μετά την καλοκαιρινή αδράνεια πιστό στο ραντεβού του το Athens Beer Festival του Σ.Ε.Φ. που είχε κάποιες καινοτομίες σε σχέση με το παρελθόν αν και δεν το επισκέφτηκα φέτος. Σκυτάλη τον Οκτώβριο με την 2η Ζυθογνωσία που παρουσίασε το αναμενόμενο ενδιαφέρον με νέες προσθήκες απο Ελλάδα και εξωτερικό. Καινοτομία αποτέλεσε το Athens beer week την εβδομάδα αναμονής της έκθεσης με πολλά beer events, γευσιγνωσίες και σεμινάρια. Δυστυχώς το Corfu beer Festival δεν έγινε λόγο απρόβλεπτων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, ανανεώνοντας το ραντεβού για τον Οκτώβρη του 2016. Τέλος ακόμα ένας διαγωνισμός σπιτικής μπύρας αυτή την φορά υπό την αιγίδα της Siris με συγκεκριμένη συνταγή καπνιστής μπύρας μας έδειξε ότι υπάρχει και μεράκι και όρεξη να αναδειχθεί το homebrewing επιτέλους στην χώρα μας. Υπήρξαν και άλλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις μπύρας, ζυθοποιείων Ελληνικών και ξένων που λόγο μεγάλης έκτασης του άρθρου δεν θα αναφερθούν. 

Ενημέρωση

Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν κανένα νόημα χωρίς τα beer blogs και sites με τα social media τους που μας κρατάνε ενήμερους. Έτσι λοιπόν οφείλω να αναφέρω και τις ολοκαίνουργιες δημιουργίες που αποσκοπούν να διαδώσουν την κουλτούρα της μπύρας. Αρχή απο το site με τα beer reviews που δεν είναι άλλο απο το Get Your Hops Up που ως σκοπό έχει να μας κάνει να δούμε ποιοτικές μπύρες υπό άλλη σκοπιά και κατά κάποιο τρόπο να νιώσουμε ότι τις ήπιαμε μαζί τους! MenInAle ο επόμενος σταθμός και αντικείμενο εργασίας τα πάσης φύσεως reviews απο μπύρες, μαγαζιά και σπιτική μπύρα. Ο ένας εκ των 2, ο Ν.Κ. μας συνιστά να συμβουλευόμαστε το blog του Alebox.gr για θέματα homebrew. Ένας ακόμα φανατικός του σπορ, εν ονόματι Γ.Β. δίνει την δική του συνεισφορά μέσα απο το beerOπεριπέτειεςΑφήσαμε για το τέλος το BeerLab που αφορά ένα ''εργαστήρι'' μπύρας που πραγματοποιούνται σεμινάρια και εκπαιδεύσεις.

Ένας χρόνος σε ένα άρθρο γεμάτο μπύρα!!!
Υ.Γ. Αν ξέχασα κάτι εσείς θα μου πείτε!
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!