Η επιστροφή στις οικείες Lager και Pilsner, αλλά και οι δοκιµές µε µπύρες χωρίς αλκοόλ, είναι οι δύο νέες µεγάλες τάσεις στον χώρο της µπύρας σύµφωνα µε τον Βοris Georgiev, καταξιωµένο δηµοσιογράφο µπύρας από τη Γερµανία, τον οποίο συνάντησε η Agrenda στο πλαίσιο της Ζυθογνωσίας 2018, που πραγµατοποιήθηκε στις 13 και 14 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η µεγάλη «γιορτή» της ελληνικής µπύρας φαίνεται να έχει χτίσει ένα σταθερό, πιστό και υποψιασµένο κοινό, που δεν χάνει το καθιερωµένο ετήσιο ραντεβού αλλά και την ευκαιρία να γευτεί όλες τις νέες προτάσεις του κλάδου. «Η προσέλευση του κόσµου ήταν θετική. Γενικά τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν θετικό αντίκτυπο για την κουλτούρα της µπύρας και τη µικροζυθοποιία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών Σοφοκλής Παναγιώτου. Την έκθεση τίµησε επίσης µε την παρουσία τους ο πασίγνωστος συγγραφέας και δηµοσιογράφος µπύρας, Roger Protz, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασµένος µε τη δουλειά της ελληνικής µικροζυθοποιίας, την οποία κάλεσε να «παραµείνει πιστή στις αρχές και τις δεσµεύσεις της», αν θέλει να µείνει αλώβητη από την απειλή των πολυεθνικών εταιρειών που επιζητούν να εκµεταλλευτούν την επιτυχία της craft µπύρας.

«Η άνθιση της µικροζυθοποιίας στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια. Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 25 χρόνια για να κάνουν µία WestCoast IPA. Εσείς µπορείτε να την κάνετε ήδη. Αυτό για τους παθιασµένους µε την µπύρα να είναι εντάξει αλλά για τον µέσο καταναλωτή είναι πάρα πολύ. Αυτή τη στιγµή στη Γερµανία βλέπουµε µια στροφή. Όλες οι µικροζυθοποιίες κάνουν µια Lager ή µια Pilsner, ενώ παράλληλα πειραµατίζονται. Νοµίζω ότι είναι σηµαντικό να χτίζουµε γέφυρες. Έχεις έναν καταναλωτή που πίνει Lager, αν του προτείνεις µία West Coast IPA µάλλον δεν θα ξαναπιεί craftµπύρα. Φτιάξε µια Pilsner, αλλά βάλε πολλούς λυκίσκους ή κάνε dry hopping», σηµειώσε στην Agrenda ο κ. Georgiev.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα της παραπάνω τάσης στην ελληνική µικροζυθοποιία είναι η νέα Lager πρόταση της Ζυθοποιίας Σαντορίνης, η «Lazy Ass» για την οποία µίλησε στην Agrenda ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Εµείς ξεκινήσαµε µε µία IPA, απλά χρειαζόµασταν και ένα πιο ευκολόπιοτο προϊόν, ιδιαίτερα για το καλοκαίρι». Αν και µόλις 4 µήνες στην αγορά η Lazy Ass έχει ξεκινήσει την εξαγωγική της καριέρα στην Αµερική και την Ελβετία.

Συµβαδίζοντας µε τις προτιµήσεις των νεαρών καταναλωτών, οι οποίοι παρουσιάζονται στις έρευνες ως µία γενιά που απέχει από το αλκοόλ, µία ακόµη µεγάλη τάση για τον κλάδο είναι οι µπύρες χωρίς αλκοόλ. «Πολλές από τις µικροζυθποιίες, ακόµη και οι πιο µικρές, κάνουν µπύρες χωρίς αλκοόλ. Την προηγούµενη χρονιά στη Γερµανία η συγκεκριµένη κατηγορία σηµείωσε αύξηση 10% στις πωλήσεις της, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες παρέµειναν σταθερές ή κατέγραψαν πτώση. Για δεκαετίες ολόκληρες οι µπύρες αυτές ήταν βαρετές και κανείς δεν ήθελε να τις πιει. Τώρα µε το dry-hopping ή άλλες τεχνικές µπορούµε να φτιάξουµε πολύ γευστικές µπύρες», τόνισε ο κ. Georgiev.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!