Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα τρόφιμα. Άλλοι επίσης είναι ευαίσθητοι σε ορισμένα συστατικά. Για το λόγο αυτό, η μπύρα μπορεί να κάνει ορισμένους να αρρωσταίνουν ακόμη και αν την πίνουν με μέτρο.

"Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν πραγματικές αλλεργίες, αλλά έχουν περισσότερο από μια ευαισθησίες σε ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το ίδιο το ποτό, για παράδειγμα, ένα βασικό συστατικό, χημικό ή συντηρητικό", λέει ο οικογενειακός γιατρός Mark Rood, MD.

Οι αληθινές αλλεργίες των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η κνίδωση, κράμπες στο στομάχι, εμετό και διάρροια. Στη χειρότερη περίπτωση τους, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες απειλητικές για τη ζωή, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η απώλεια της συνείδησης ή αναφυλαξία. Ευτυχώς, οι «αλλεργίες της μπύρας» είναι σπάνια απειλητικές για τη ζωή.

Κοινές αντιδράσεις ευαισθησίας στην μπύρα
Η ευαισθησία στη μπύρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτά περιλαμβάνουν κνίδωση, ναυτία ή εμετός, διάρροια, φτέρνισμα, συριγμό και κοιλιακό άλγος.

"Οι περισσότερες κοινές αντιδράσεις στην μπύρα συνδέονται για τα είδη των σπόρων, τροποποιημένες πρωτεΐνες σιταριού, λυκίσκου, μαγιάς ή κριθαριού" λέει ο Mark Rood, MD. "Ευαισθησίες είναι επίσης δυνατόν να εμφανιστούν απο τα πρόσθετα που είναι παρόντα σε μερικές μπύρες, συμπεριλαμβανομένων των θειωδών, βενζοϊκό νάτριο ή ταρτραζίνη".

Τι γίνεται με τους ΓΤΟ στην μπύρα;
Υπήρξε πολλή συζήτηση σχετικά με τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και σε ορισμένους τύπους μπύρας. Πολλές μπύρες περιέχουν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. Έτσι, κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στην βιολογική μπύρα. Αν αποφύγετε τις μπύρες με τους ΓΤΟ, θα μειώσετε τις πιθανότητες ευαισθησίας; Όχι απαραίτητα, λέει ο Mark Rood, MD.

"Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι οι μπύρες που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι πιο αλλεργιογόνες από αυτές που δεν περιέχουν. Ή ότι οι «βιολογικές» μπύρες είναι κατηγορηματικά ανώτερες απλά με το ότι είναι οργανικές» επισημαίνει.

Είναι ασφαλέστερες οι Ευρωπαϊκές μπύρες;
Μια άλλη φήμη στο Διαδίκτυο είναι ότι οι ευρωπαϊκές μπύρες είναι ασφαλέστερες από τις μπύρες των ΗΠΑ. Ο Mark Rood, MD προσθέτει ότι δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα.

"Οι αλλεργικές τάσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, οπότε είναι καλύτερα να βρείτε μια μάρκα ή τον τύπο της μπύρας που δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για εσάς προσωπικά. Στη συνέχεια, κολλήστε με την ποικιλία αυτή". "Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ευαισθησία ή η δυσανεξία στο αλκοόλ σε οποιαδήποτε μπύρα είναι να μην καταναλώνετε το προϊόν που είστε ευαίσθητοι."

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι είστε αλλεργικοί στην μπύρα
Εάν έχετε την τάση να αντιμετωπίσετε μια αλλεργία μετά την κατανάλωση μιας ή δύο μπυρών, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

"Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινικής εξέτασης και διεξαγωγή δοκιμών αίματος και άλλων δοκιμών για να αποκλειστούν άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε φαγούρα ή κνίδωση, ένα μη-κατασταλτικό αντιισταμινικό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο."

Πότε πρέπει να ζητήσετε άμεση βοήθεια
Εάν έχετε συμπτώματα αναφυλαξίας, (απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση) ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Με αναφυλαξία, μια σοβαρή φαγούρα στα μάτια ή στο πρόσωπο μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε λίγα λεπτά σε σοβαρό σύμπτωμα.

Λάβετε βοήθεια αμέσως για μια αντίδραση που περιλαμβάνει:
  • Πρήξιμο
  • Δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή
  • Κοιλιακές κράμπες ή πόνος
  • Εμετός
  • Διάρροια
Σε γενικές γραμμές όμως, χρησιμοποιείστε την κοινή λογική. Μην ανησυχείτε πάρα πολύ για τις θεωρίες στο Διαδίκτυο. Βρείτε μπύρες που σας αρέσουν. Αν βρείτε κάποιες που δεν συμφωνούν μαζί σας, αποστασιοποιηθείτε από τις ποικιλίες αυτές στο μέλλον.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!