Πώς τα λύματα μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας.

O OHE τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Τουαλέτας κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, υπενθυμίζοντας πως αυτή η καθημερινή ευκολία για κάποιους δεν είναι αυτονόητη. Αλλά η μέρα διαθέτει και έναν άλλο σκοπό: την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων από τις τουαλέτες ή τα ντουζ, που μπορούν να δημιουργήσουν κάτι νέο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ένα άτομο ανά νοικοκυριό χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 128 λίτρα πόσιμου νερού κάθε μέρα, ποσότητα αρκετά μεγάλη για να αγνοηθεί, ειδικά στην παρούσα περίοδο με την κλιματική κρίση στην κορύφωσή της.

Μπύρα από νερό τουαλέτας
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης λυμάτων αποτελεί η ζυθοποιία Brewerkz από τη Σιγκαπούρη, η οποία παρασκευάζει μπύρα από επεξεργασμένα λύματα από το 2018 σε συνεργασία με την εθνική αρχή ύδρευσης. Από φέτος, μάλιστα, η craft μπύρα που έκανε το νερό της τουαλέτας “δημοφιλές” διατίθεται και στα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με την εταιρεία μάλιστα η μπύρα έχει αρώματα μελιού και καβουρδίσματος, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η μπύρα στην αντιμετώπιση της… λειψυδρίας
Η μπύρα μπορεί να έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη στην υγεία, αλλά γνωρίζατε πως θα μπορούσε δυνητικά να μας σώσει από τη λειψυδρία; Η εταιρεία υδροτεχνολογίας Xylem στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που παρήγαγε περίπου 400 λίτρα μπύρας από καθαρισμένα λύματα, ως παράδειγμα για την επαναχρησιμοποίησή τους σε περιόδους έλλειψης νερού. Μπορεί η καινοτομία αυτή να μη διατέθηκε προς πώληση, αποτέλεσε, όμως ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς τα λύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός μας.

Τα λύματα στη γεωργική άρδευση
Ανάλογη αξιοποίηση των λυμάτων θέλει να πετύχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θέσει ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ στη χρήση τους σε παράγοντες, όπως η άρδευση για γεωργικούς σκοπούς. Επί του παρόντος, στην πόλη Σβάινφουρτ στη Βαυαρία βρίσκεται εν εξελίξει ένα πρότζεκτ που διερευνά πώς μπορούν τα λύματα να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διανεμηθούν σε αγροτικές και αστικές περιοχές με έξυπνα τεχνολογικά μέσα. Η συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024, αναφέρει η Deutsche Welle.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!