Ένα ακόμα μικροζυθοποιείο, απο τις ιστορικές Πλαταιές, έρχεται να προσθέτει στον χάρτη!


Ο Τζουρμπάκης Ιάσονας είναι Τεχνολόγος Τροφίμων, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Διασφάλιση Ποιότητας (University of Reading,UK). Στο τέλος του πρώτου έτους των προπτυχιακών του σπουδών, κατάφερε να αποσπάσει υποτροφία από την Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης (Βεργίνα), ως ένδειξη εκτίμησης της ακαδημαϊκής του επίδοσης. Ως νέος στον χώρο των τροφίμων, το επίτευγμα αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον για τον χώρο της μπύρας! Έχοντας ήδη πρόσβαση σε βασικές γνώσεις και το εργαστήριο της Σχολής, όλα τα υλικά της μπύρας, πλην του λυκίσκου, του ήτανε γνώριμα, κάτι το οποίο τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στην παρασκευή της πρώτης του μπύρας.

Ψάχνοντας στο ίντερνετ και βλέποντας άλλους, μέσω βίντεο, να φτιάχνουν τη δική τους μπύρα, ξεκίνησε αγοράζοντας τον αρχικό εξοπλισμό, δύο κουβάδες και όργανα εμφιάλωσης. Δίχως να γνωρίζει για τα διάφορα είδη μπύρας, παρά μόνο τις "Lager", που μπορεί κανείς να βρει στην Ελλάδα, αποφάσισε να πειραματιστεί με μια Pale Ale. Σε μια κατσαρόλα δέκα λίτρων, με έναν σάκο βύνης, τη μπανιέρα να λειτουργεί ως εναλλάκτης θερμότητας, και τα πιο απλά υλικά [ένα είδος κριθαριού και ένα λυκίσκου-SMASH (Single Mash And Single Hops)], έφτιαξε τη πρώτη του μπύρα. Η αλήθεια είναι πως.. δεν πήγε και τόσο καλά. Το τελικό αυτό προϊόν δεν ήτανε σε τίποτα αυτό που είχε σχεδιάσει στο χαρτί, και πόσο μάλλον κάτι το οποίο, όπως έβλεπε στα βίντεο, κάποιος θα απολάμβανε να πίνει. Αντί να πεταχτούν τα μπουκάλια αυτά, αποθηκεύτηκαν, στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου και ξεχάστηκαν.

Μετά από δύο χρόνια, τυχαία, βρήκε αυτά τα μπουκάλια και δοκίμασε. Το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ήτανε. Και γιατί να έχει άλλωστε; Μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα, που έχει εμφιαλωθεί με τη μαγιά της, έχει την ιδιαιτερότητα να αλλάζει το προϊόν. Η καθαρότητα βελτιώνεται, η γεύση και τα αρώματα ισορροπούν, η μπύρα ωριμάζει, όπως ένα κρασί, κάτι το οποίο μας είναι πολύ πιο γνώριμο. Η δοκιμή αυτή τον έκανε να δει τη μπύρα τελείως διαφορετικά και τελικά να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημιουργία και τη παρασκευή Ζύθου.
Οτιδήποτε έχει ύπαρξη συνοδεύεται και από ένα όνομα. Κάτι το οποίο θα επιτρέπει σε δύο πλευρές να συνεννοούνται ως προς τι μιλάνε. Πολλές φορές βέβαια συνηθίζουμε να συνδυάζουμε κάποια εταιρεία με ένα συμβολικό για αυτήν προϊόν, και το ανάποδο. Έχοντας αυτό σαν βάση, πριν ξεκινήσει το φημισμένο, brainstorming, θέλαμε να βρούμε κάτι το οποίο θα μπορούσε να σταθεί περήφανα “πάνω” στις δημιουργίες μας. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε από το τέλος. Τι θέλουμε να φανερώνει αυτό το όνομα για το προϊόν, και για την επιχείρηση; Η απάντηση αυτή ήρθε πολύ γρήγορα καθώς η απόφαση να μεταβούμε από την οικιακή στην επαγγελματική ζυθοποίηση, είναι μια έκφραση, μέσα από απλοϊκούς συνδυασμούς γεύσεων που μας αρέσουν, σε ένα μπουκάλι.
Ξέραμε λοιπόν ως τώρα πως θέλαμε κάτι το οποίο να είναι απλό στην ανάγνωση και συγχρόνως να εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο συνθέτουμε τις συνταγές μας. Σκεφτήκαμε λοιπόν τη ξενόφερτη φράση “I am a”, “εγώ είμαι..”. Μας άρεσε αυτός ο συνδυασμός γιατί είναι ο τρόπος με τον οποίο συστήνεται κανείς για πρώτη φορά. Δηλώνοντας τη ταυτότητά του. Τις συγκεκριμένες λέξεις, εάν τις ενώσει κανείς, iama, μπορεί να τις διαβάσει ως “ίαμα”. Σε αυτό το σημείο είμασταν ήδη πολύ χαρούμενοι με τον τρόπο που η εύρεση του ονόματός μας αυτή, επιτέλους κατέληγε κάπου. Η λέξη ίαμα, που σημαίνει γιατρικό, βγαίνει από την λέξη ίαση, από την ίδια λέξη που βγαίνει και το όνομά μου. Ιάσονας.
Ο τελευταίος συνδυασμός του ονόματος, σχετίζεται με τον στόχο της επιχείρησης όσων αφορά τη παραγωγή αποκλειστικά αφιλτράριστων ζύθων. Η παρουσία και κατανάλωση της μαγιάς, ενός ζωντανού οργανισμού, έχει, με μια ιδιαίτερα οξύμωρη οπτική, πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Θα μπορούσε κανείς λοιπόν να το εκλάβει ως “ίαμα”.

Το εργαστήρι ζύθου -iama brewery- είναι η επιθυμία μας να εκφράσουμε τις γεύσεις μας μέσα από ένα προϊόν, τη μπύρα, το οποίο μπορεί άριστα να σταθεί πλάι σε ένα γαστρονομικό πιάτο όσο και μόνο του.
Πιστεύουμε στα φρέσκα προϊόντα παρασκευής μας, καθώς δεν εφαρμόζουμε καμία πρακτική φιλτραρίσματος και παστερίωσης, πετυχαίνοντας έτσι πιο γεμάτες, σε γεύση, άρωμα και απόλαυση μπύρες.

​Ο χώρος παρασκευής των προϊόντων μας βρίσκεται στις Πλαταιές, Θηβών, όπου παλιά χρησιμοποιούταν ως αποθήκη αγροτικών υλικών και εργαλείων. Σήμερα ο χώρος αυτός έχει τροποποιηθεί ως προς τη λειτουργικότητά του, ώστε να είναι κατάλληλο για την επεξεργασία τροφίμων, καθώς και ως προς το καλλωπισμό του, προσφέροντας ένα ευχάριστο κλίμα στους επισκέπτες αυτού.

Στην ζυθοποιία iama brewery στόχος μας είναι η προσφορά ποιοτικού ζύθου, παρασκευασμένου από όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά ελληνικών πρώτων υλών, στηρίζοντας έτσι τοπικούς και εγχώριους παραγωγούς. Πιστεύουμε πως ένα προϊόν αποκτά πρόσωπο και ταυτότητα μέσα από τον δημιουργό του, και για αυτό το λόγο, διατηρούμε χειροκίνητες τις παραγωγικές μας διαδικασίες. Όλα αυτά άλλωστε μπορεί να τα φανταστεί κανείς παρατηρώντας ένα μπουκάλι iama. Στόχος είναι η δημιουργία φρέσκων γεύσεων με προσωπικότητα.  

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!