Πριν από αρκετά χρόνια, στις παρυφές του όρους Παναχαϊκού στην Καρυά, δύο φίλοι ξεκίνησαν να βράζουν τη δική τους μπύρα χρησιμοποιώντας γάργαρο νερό από τις πηγές του ποταμού Γλαύκου. Το όνειρο μεγάλωσε και η ιδέα για άνοιγμα στην αγορά γεννήθηκε όταν μία από τις μπύρες που συνήθιζαν να φτιάχνουν παρέα, βραβεύτηκε στο “Tinos Homebrew Challenge 2021”. Πλέον η Αχαϊκή Pilsner με χαρακτηριστικές γεύσεις, αρώματα βυνών και λυκίσκων έχει ριχτεί στην αγορά με σκοπό να κερδίσει κάθε ουρανίσκο.

Να σημειώσουμε ότι το σχεδιασμό της ετικέτας της αγαπημένης μπύρας ανέλαβε το δημιουργικό γραφείο Paperplain των Θανάση Καρρά και Κασσιανής Σπυροπούλου. «Πριν από 11 χρόνια, μαζί με έναν φίλο μου, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μπύρα σε ένα σπίτι, που είχε στο Σούλι. Ήταν χόμπι μας, φτιάχναμε σπιτική μπύρα με κατσαρόλες, σουρωτήρια και πετρογκάζι. Κράτησε για τέσσερα χρόνια όλο αυτό, αλλά στην πορεία λόγω οικογενειακών κι άλλων υποχρεώσεων, το σταματήσαμε» αναφέρει ο δημιουργός της μπύρας, Στάθης Βάρης που για τις ανάγκες της πρώτης του εμφιαλωμένης μπύρας, προχώρησε στη δημιουργία της ζυθοποιίας Vasta Beer.

Όπως εξηγεί, «πριν τρία χρόνια, είχα την ιδέα να συνεχίσω αυτό το χόμπι που είχα κάποτε με τον φίλο μου. Πήρα κάποια καινούργια μηχανήματα, ξέροντας ότι το είδος πλέον είχε εκσυγχρονιστεί και ότι όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την σπιτική μπύρα. Υπήρχε πλέον μία νέα τάση που είχε να κάνει με την παραγωγή μπύρας στο σπίτι. Ξεκίνησα λοιπόν με νέα και σύγχρονα μηχανήματα να φτιάχνω τη δική μου μπύρα στο σπίτι. Υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου να βγει κάποια στιγμή η μπύρα στην αγορά, όμως δεν ήταν αυτός ο αρχικός σκοπός και στόχος. Αυτό που ήθελα αρχικά ήταν να φτιάξω μία μπύρα που δεν θα είναι σαν αυτές της ευρείας κατανάλωσης και του εμπορίου. Το στοίχημα ήταν να προκύψει μία μπύρα που να είναι κάπως ιδιαίτερη. Η εμφάνισή της στην αγορά προέκυψε μέσω ενός διαγωνισμού που έγινε στην Τήνο. Πήραμε μέρος και κερδίσαμε την 3η θέση ενώ υπήρχαν συμμετοχές απ΄όλη την Ελλάδα. Το ζυθοποιείο που διοργάνωσε τον διαγωνισμό έδωσε τη δυνατότητα στους τρεις πρώτους να βγάλουν την μπύρα τους στην παραγωγή».

«Αυτό που κάνει την μπύρα να ξεχωρίζει είναι η επίγευση που αφήνει, η πικρότητα που έχει αλλά και η τεχνική που διαφέρει από αυτή που συναντάμε στις κοινές μπύρες. Πρόκειται για συγκεκριμένη τεχνική που βασίζεται σε χρονικούς κανόνες, στον συνδυασμό των λυκίσκων που χαρίζουν την ποιότητα και τη γεύση. Υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν την οποία έχω δουλέψει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αυτή που έδωσε την τρίτη θέση. Δεν πήρε την πρώτη γιατί χρειαζόταν λίγη πικράδα ακόμα. Αυτό όμως που ήθελα εγώ ήταν να έχω μία μπύρα που αφήνει στο στόμα μία καλύτερη επίγευση. Σε άλλους αρέσει η πολύ πικρή μπύρα, σε άλλους δεν αρέσει. Ήθελα η μπύρα που θα φτιάξω να βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, σε σχέση με την πικράδα της. Η μπύρα κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από ενάμιση μήνα και έχει τοποθετηθεί σε καταστήματα εστίασης, στην Πάτρα και την Καλαμάτα. Η επιθυμία μου πάντα ήταν να μπει σε καλά εστιατόρια και να την επιλέγει κάποιος για να την γευτεί μαζί με ένα ωραία πιάτο. Να σερβίρεται σε ένα ιδιαίτερο ποτήρι για να βγαίνουν τα αρώματα και οι επιγεύσεις της. Έχει μεγάλη σημασία να σερβίρεται στο σωστό ποτήρι» λέει ο κ. Βάρης.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!