Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της μπύρας! Πρόσφατα ανακοινώθηκε ο επόμενος διαγωνισμός απο την Μικροζυθοποιία Τήνου και Κυκλάδων, το γνωστό πλέον Tinos Homebrew Challenge 2022. Αυτή την φορά τα πράγματα φαίνονται να αγριεύουν καθώς πραγματοποιούνται συνολικά τρεις διαγωνισμοί με διαφορετικό είδος μπύρας ο καθένας. Δυο προκριματικοί (Δεκέμβριο & Φεβρουάριο) και ο μεγάλος διαγωνισμός με την τελική φάση που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο. Θα βρείτε αναλυτικά τις οδηγίες του διαγωνισμού στην σελίδα του διαγωνισμού στο facebook.

Σήμερα όμως δεν θα ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά ούτε και του διαγωνισμού! Σήμερα σε αυτό το άρθρο θα δούμε το διαγωνιζόμενο στυλ, την British Brown Ale, μέσα απο την επίσημη σελίδα του Beer Judge Certification Program (BJCP) τον πιο καταξιωμένο φορέα για τον καθορισμό όλων των στυλ της αγαπημένης μας μπύρας. Βγάλτε λοιπόν τα σημειωματάρια σας και ξεκινήστε τις αναζητήσεις και τις δοκιμές!

Πριν ξεκινήσουμε όμως θα πούμε μερικά ιστορικά στοιχεία του υπόψη στυλ. Η Brown ale έχει μακρά ιστορία στη Μεγάλη Βρετανία, αν και διάφοροι τύποι προϊόντων χρησιμοποιούσαν αυτό το όνομα σε διάφορες χρονικές στιγμές. Ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών ζυθοποιήθηκε, αλλά οι σύγχρονες σκούρες μπύρες θεωρούνται γευστικά βαρύτερες (σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου). Το στυλ μας, βασίζεται στις σύγχρονες ισχυρότερες βρετανικές σκούρες μπύρες, όχι στις ιστορικές εκδοχές ή στις πιο γλυκές London Brown Ales του παρελθόντος. Μιλάμε για μια ευρεία κατηγορία, με πιθανές διαφορετικές ερμηνείες, που κυμαίνονται από πιο ανοιχτόχρωμες και hoppy έως πιο σκούρες και καραμελωμένες. Ωστόσο, καμία από τις εκδόσεις δεν έχει έντονα καβουρδισμένες γεύσεις. Μια Double Brown Ale ήταν πιο δημοφιλές στο παρελθόν, αλλά είναι πλέον δύσκολο να την βρεις τώρα. Ενώ οι London Brown Ales κυκλοφορούν στο εμπόριο χρησιμοποιώντας το όνομα Brown Ales, τις αναφέρουμε ως ένα διαφορετικό στυλ λόγω της σημαντικής διαφοράς ισορροπίας (ειδικά γλυκύτητας) και αλκοόλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι στην ίδια οικογένεια, όμως.

Χαρακτηριστικά Χρησιμοποιούμενα Συστατικά
Βρετανικές mild ή pale ale βύνες βάσης με νότες καραμέλας. Μπορεί επίσης να προστεθούν και μικρές ποσότητες πιο σκούρας βύνης (π.χ. σοκολάτας) για να δώσει χρώμα και έναν πιο ''ξηροκαρπικό'' χαρακτήρα. Οι αγγλικές ποικιλίες λυκίσκου είναι οι πιο ενδεικτικές όπως π.χ. Fuggle H, Sovereign, Target, East Kent Goldings.

Συγκριτικά με άλλα Στυλ
Περισσότερο βυνώδη ισορροπία απο τις British Bitters, με περισσότερες γεύση βύνης από τους σκουρόχρωμους κόκκους. Δυνατότερη από μια Dark Mild. Λιγότερο καβουρδισμένη από μια English Porter. Ισχυρότερο αλλά λιγότερο γλυκεία από μια London Brown Ale.


Εμφάνιση
Ξεκάθαρα σκούρα κεχριμπαρένια έως σκούρα καφέ με κοκκινωπές ανταύγειες. Χαμηλός έως μέτριος (γκριζοπός) αφρός.

Άρωμα
Ελαφρύ, γλυκό άρωμα βύνης με νότες καφέ, καρυδιού ή ελαφριάς σοκολάτας και ελαφριά έως βαριά καραμέλα. Ένα ελαφρύ αλλά ελκυστικό λουλουδάτο ή γήινο άρωμα λυκίσκου μπορεί επίσης να παρατηρηθεί. Ίσως ένα ελαφρύ φρουτώδες άρωμα μπορεί να είναι εμφανές, αλλά δεν πρέπει να κυριαρχεί.

Γεύση
Απαλή έως μέτρια γλυκύτητα βύνης, με ελαφρύ έως βαρύ χαρακτήρα καραμέλας και μεσαίο έως ξηρό φινίρισμα. Η βύνη μπορεί επίσης να έχει χαρακτήρα καρυδιού, φρυγανισμένου ψωμιού, μπισκότου, καφέ ή ελαφριάς σοκολάτας. Μέτρια έως μεσαία-χαμηλή πικράδα. Η ισορροπία βύνης-λυκίσκου κυμαίνεται εστιασμένη στη βύνη. Γεύση λυκίσκου χαμηλή έως ελάχιστη (λουλουδάτες ή γήινες ιδιότητες). Μπορεί να υπάρχουν χαμηλοί έως μέτριοι φρουτώδεις εστέρες.

Αίσθηση στο στόμα/Επίγευση
Μεσαίο-ελαφρύ έως μεσαίο σώμα. Μεσαία έως μεσαία-υψηλή ενανθράκωση. Η επίγευση αφήνει αυτή της γεύσης.



The Last of us
Mirror Edge
Mirror Edge
Mirror Edge
Mirror Edge
Mirror Edge
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!