Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία μαζί με την ζυθοποιία Swinkels Family Brewers και το Metal Power Consortium παρουσίασαν την πρώτη βιομηχανική εγκατάσταση στον κόσμο που χρησιμοποιεί σκόνη σιδήρου ως νέο κυκλικό καύσιμο. Πρόκειται για ένα νέο καύσιμο με μηδενικές εκπομπές CO2, επαναχρησιμοποιήσιμο, ασφαλές, συμπαγές και εύκολο στη μεταφορά. Συνδέοντας επιτυχώς την εγκατάσταση αυτή με τη διαδικασία παρασκευής ζυθοποιίας, οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η χρήση του νέου καυσίμου αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη βιομηχανία και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και οι βιομηχανίες ευθύνονται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αυτός ο αριθμός πρέπει να μειωθεί στο μηδέν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις χωρίς εκπομπές CO2 ή λύσεις μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, οι βιομηχανίες δεν μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς κάποιες φορές η μορφή ενέργειας που είναι διαθέσιμη δεν είναι πάντα αυτή που απαιτείται.
«Αυτό που είναι ωραίο με το συγκεκριμένο καύσιμο είναι ότι μπορείτε να απελευθερώσετε την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε σκόνη σιδήρου όποτε και όπου την χρειαστείτε», λέει ο Φίλιπ ντε Γκόι, καθηγητής Τεχνολογίας Καύσης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν. «Η σκόνη σιδήρου καίγεται καλά και απελευθερώνει πολλή ενέργεια με τη μορφή θερμότητας η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες. Δεν παράγει εκπομπές CO2 κατά την καύση και το μόνο που μένει είναι σκουριά», εξηγεί ο καθηγητής. «Είναι μια κυκλική διαδικασία. Συλλέγετε μετά τη σκόνη σκουριάς και τη μετατρέπετε σε σκόνη σιδήρου με βιώσιμο τρόπο».
Επιπλέον, το καύσιμο σιδήρου είναι ασφαλές και δεν χάνει καμία ενέργεια όταν αποθηκεύεται. Για τους λόγους αυτούς, μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και ασφαλώς για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η ζυθοποιία είναι ένα τυπικό παράδειγμα μιας βιομηχανικής διαδικασίας που λειτουργεί με θερμότητα. Με τη νέα εγκατάσταση, η Βαυαρική ζυθοποιία μπορεί να παρασκευάσει έως και 15 εκατομμύρια ποτήρια μπύρας.
«Νιώθουμε εξαιρετικά περήφανοι που είμαστε η πρώτη εταιρεία που δοκιμάζει αυτό το νέο καύσιμο σε βιομηχανική κλίμακα, συμβάλλοντας έτσι στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», λέει ο Πιρ Σουίνκελς, Διευθύνων Σύμβουλος της ζυθοποιίας Royal Swinkels Family Brewers. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία έτσι ώστε η διαδικασία παρασκευής μπύρας να εξαρτάται λιγότερο από ορυκτά καύσιμα και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και σε αυτό». Φιλοδοξία των επιστημόνων είναι να μετατρέψουν τους πρώτους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύση άνθρακα σε βιώσιμες μονάδες καυσίμου σιδήρου έως το 2030.
Post A Comment:
0 comments:
Αφήστε μας το σχολιο σας!