Όπως μεταδίδει το CNBC, ένα βαρελάκι καλής μπύρας στον Καναδά θα κοστίσει περί τα 5 δολάρια, ενώ ένα βαρέλι πετρέλαιο θα κοστίσει κατά τι λιγότερο, καθώς, σύμφωνα με traders η τιμή του Western Canada Select (WCS) καταγράφηκε στα 4,18 δολ/βαρέλι.

Πάντως, όπως επισημαίνει, το WCS δεν είναι εφάμιλλο του αμερικανικού αργού WTI, καθώς θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Είναι πιο βαρύ και πιο όξινο. Αν ένα καλό πετρέλαιο του Τέξας παρομοιαστεί με νερό, το καναδικό WCS μπορεί να παρομοιαστεί με… σιρόπι από σφένδαμο. Γι’ αυτό και πάντα διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι του premium WTI, από 8 έως 15 δολ/βαρέλι.. Αλλά τα 4 δολάρια είναι κάτι που δεν περίμενε κανείς να δει.

Σύμφωνα με τους traders ένας λόγος που έχει γίνει τόσο φθηνό είναι ότι η αγορά της Κίνας είναι πρακτικά κλειστή, άρα δεν μπορούν να το στείλουν στις αγορές της Ασίας. Η αποστολή του στον Κόλπο του Μεξικού μέσω σιδηροδρόμου ή αγωγού προσθέτει άλλα 8-10 δολάρια στην τιμή του και κανένας από εκεί δεν το θέλει, γιατί υπάρχει πολύ πετρέλαιο παντού και οι δεξαμενές είναι γεμάτες.

Όπως έγραψε και η Goldman Sachs «το σοκ στη ζήτηση είναι εξαιρετικά αρνητικό για τις τιμές του πετρελαίου και στέλνει τις τιμές του αργού σε αρνητικό έδαφος».

Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί πλέον μάλλον πληρώνουν κάποιον για να πάρει αργό, παρά πληρώνονται οι ίδιοι. Και γιατί να το κάνουν αυτό; Γιατί είναι πολύ δαπανηρό να κλείσουν και να ξανανοίξουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και είναι πιο φθηνό απλά να πληρώσουν κάποιον για να πάρει το πετρέλαιο, κυρίως αν πιστεύουν ότι οι τιμές θα ξαναπάρουν την ανηφόρα σε μερικούς μήνες.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!