Ο πρώτος Φοιτητικός Διαγωνισμός Παραγωγής Ζύθου πραγματοποιήθηκε στις 10/1 σε συνεργασία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που ανέλαβε να υλοποιήσει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ολοκληρώθηκε στις 10/1 το βράδυ με μεγάλη επιτυχία, στον πολυχώρο «Συνδετήρας», με τον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Παραγωγής Ζύθου

Συμμετείχαν συνολικά 63 φοιτητές του τμήματος, που είχαν χωριστεί σε 9 ομάδες, παρουσιάζοντας τις μπύρες που παρασκεύασαν μόνοι τους, μέσα από μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου τρεις μήνες, με την υποστήριξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, καθηγητής Δημήτρης Βαγενάς, δήλωσε στην «Π» ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός γίνεται για πρώτη φορά, πανελλαδικά και στόχο είχε, να φέρει τους φοιτητές, σε επαφή με την βιομηχανία και γενικά, με τον κόσμο της παραγωγής. 

Ο διαγωνισμός αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της μικροβιολογίας, όπου μεταξύ άλλων, οι φοιτητές αναπτύσσουν μικροοργανισμούς παρασκευής μπύρας. Εκεί «έπεσε» η ιδέα, να παρασκευαστούν πραγματικές μπύρες και η ανταπόκριση των φοιτητών υπήρξε πολύ μεγάλη. 

Την υποστήριξη ανέλαβε αμέσως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία παρείχε τεχνογνωσία, ενώ έκανε σεμινάρια στους φοιτητές και πιστοποίησε την διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές ακολούθησαν καθετοποιημένες διαδικασίες, φτιάχνοντας μέχρι και τις ετικέτες των προϊόντων που παρασκεύασαν και χθες το βράδυ, όλη αυτή η εμπειρία, ολοκληρώθηκε με την γευστική δοκιμή και την βράβευση των τριών καλύτερων μπυρών. 

«Στόχος του τμήματος είναι η εξωστρέφεια και στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε με οκτώ βιομηχανίες, με τις οποίες οι φοιτητές κάνουν την επαγγελματική τους πρακτική. Απόφασή μας είναι να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις στην Πάτρα, γιατί νοιώθουμε ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης» τόνισε, ο καθηγητής Βαγενάς. 

Πέρα από την πρακτική εφαρμογή των γνώσεών τους, οι φοιτητές γνωρίζουν την βιομηχανία και τους ανθρώπους της, αποκτούν εμπειρίες και γνώσεις και ανοίγουν πόρτες στη ζωή τους. Από την άλλη, και οι βιομηχανίες κερδίζουν από αυτή την διαδικασία, γιατί παίρνουν φρέσκιες ιδέες από αυτά τα παιδιά και μπορεί να βρουν και κάποια ταλέντα που θα αξιοποιήσουν αργότερα στο δυναμικό τους, πρόσθεσε ο κ. Βαγενάς. 

Από τους διαγωνιζόμενους, ο Δαμιανός Παυλίδης, τόνισε ότι ήταν μια απαιτητική αλλά πρωτόγνωρη διαδικασία, για το τμήμα και για τους φοιτητές, γιατί ξεκίνησαν όλα από το μηδέν. Το πιο δύσκολο ήταν ο συντονισμός μεταξύ των ομάδων, αλλά και τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να επιλύσουν. Ωστόσο, οι φοιτητές απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις, κυρίως γιατί ο διαγωνισμός τους έφερε σε μια πρώτη επαφή, με την διαδικασία της παραγωγής, αλλά και γιατί, έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα μέσα από τα σεμινάρια και σε πρακτικό επίπεδο. 

Η Χρύσα Παπαρούση τεταρτοετής φοιτήτρια από την Άρτα, μπήκε στο πρότζεκ γιατί της κέντρισε από την αρχή το ενδιαφέρον. «Όλη η διαδικασία μας βοήθησε πάρα πολύ, γιατί το τέταρτο έτος, είναι κομβικό για το μέλλον μας, καθώς κάνουμε την διπλωματική μας εργασία για τον κλάδο που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε και την επαγγελματική μας διαδρομή», είπε η Χρύσα, η οποία βλέπει ότι η συνεργασία των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις, βοηθάει αρκετά: «Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και τα παιδιά που αποφοιτούν, θέλουν να βρουν μια επαγγελματική αποκατάσταση. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, ερχόμαστε σε επαφή με την αγορά εργασίας και βρίσκουμε λύσεις, που θα μας κατευθύνουν. Σίγουρα, τέτοιες πρωτοβουλίες συγκρατούν τη νεολαία στην Ελλάδα» τόνισε η Χρύσα. 

Κριτές γευσιγνωσίας, ήταν οι Γιώργος Βάγιας, Διευθυντής Βυνοποιείου, Ζυθοποιείου και Ποιότητας, Γιώργος Περγαμηνέλης, Προϊστάμενος Βυνοποιείου, Ζυθοποιείου & Ποιότητας Εργοστασίου Πατρών, Μαρία Φωτοπούλου, Προϊσταμένη Χημείου Εργοστασίου Πατρών, Ιωάννης Μυλωνάς, πρώην Προϊστάμενος Εκπαίδευσης, Γιώργος Συλιβός, HR Business Partner Εργοστασίου Πατρών. 

Η σημασία που έδωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σε αυτή την πρωτοβουλία, αποδεικνύεται από την έμπρακτη στήριξή της, αλλά και από το γεγονός ότι, έστειλε τον Γιώργο Βάγια, υπεύθυνο ποιότητας προϊόντων και αρχιζυθοποιό της εταιρείας, για να δοκιμάσει τις μπύρες που παρασκευάστηκαν από τους φοιτητές και να βραβεύσει τους νικητές. 

Ο ίδιος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» τα εξής: Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η συνεργασία μας με το τμήμα του κ. Βαγενά. Εχει δώσει ευκαιρίες σε πολλούς νέους ανθρώπους, αφενός μέν, για να έρθουν σε επαφή με την βιομηχανία και να δουν πως πραγματικά είναι τα πράγματα, αλλά επίσης, γιατί προάγει τη γνώση σε ευρύτερους τομείς, οι οποίοι είναι άμεσα εφαρμόσιμοι στη βιομηχανία. Ειδικά αυτή η πρωτοβουλία, έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές, να έρθουν κοντά στον κόσμο της μπύρας, όχι απλά με την έννοια του ποτού, αλλά με την διαδικασία της παραγωγής. Έμαθαν τις διαδικασίες και τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν και ταυτόχρονα, σε πειραματικό επίπεδο, με έναν εμβριακό τρόπο, έφτιαξαν κάποιες μπύρες, τις οποίες και θα δοκιμάζουμε». 

Στην ερώτηση, αν τέτοιες πρωτοβουλίες, συμβάλλουν στη συγκράτηση της νεολαίας από την φυγή της στο εξωτερικό, ο κ. Βάγιας ήταν σαφής: «Αυτό είναι κάτι που το θέλουν όλοι και οι επιχειρησεις και τα πανεπιστήμια. Γιατί είναι κρίμα όλη αυτή η γνώση, για την οποία επενδύθηκαν πολλά, να φεύγει έξω. Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο και ειδικά με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών είναι πολύ καλή. Ερχονται φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση, απασχολούμε χημικούς μηχανικούς και συμμετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα για να βελτιώσουμε, αφενός μεν, τις δικές μας ενεργειακές αποδόσεις, αφετέρου, για να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά, να εφαρμόσουν αυτά που έχουν μάθει».

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!