Η επαρχία Μαλάντζ γίνεται και πάλι η κύρια πηγή δημητριακών της Αγκόλα. Σ' αυτή την εκπομπή Business Angola, θα δούμε μια ξένη εταιρία που επενδύει στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο γαλλικός όμιλος Castel έχει μια πολύ μεγάλη φάρμα όπου καλλιεργεί καλαμπόκι για τη μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας. Στόχος να μειώσει τις εισαγωγές. Αλέθει το καλαμπόκι για να το χρησιμοποιήσει στις μπύρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα. Τους έχει παραχωρηθεί μια έκταση 12.500 στρέμματα από την κυβέρνηση.

Υπεύθυνος της φυτείας είναι ο Σεμπαστιέν Ντικροκέ, ο οποίος μας πήρε μαζί τους για να μας δείξει την καλλιεργούμενη έκταση. Υπάρχουν δύο σοδειές το χρόνο, χάρις στο ζεστό κλίμα. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 3.000 τόννους καλαμποκιού. Γιατί επέλεξαν αυτό το μέρος;

«Είμαστε ακριβώς στα όρια με τον ποταμό Κουάντζα. Συνορεύει με την ιδιοκτησία μας σε μήκος 5 χλμ. Επειδή έχουμε αρδευτικά συστήματα, είναι ιδανικό να έχουμε ένα μεγάλο ποταμό δίπλα μας. Το έδαφος έχει καλή ποιότητα Έχουμε πολύ καλή οδική πρόσβαση στην πρωτεύουσα Λουάντα. Για την εξαγωγή της παραγωγής μας, αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα».

Χάρις στον ποταμό, η φυτεία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί εκτοξευτήρες νερού για το πότισμα με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Ποια είναι τα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια; «Το 2020 θα κατασκευάσουμε σιλό για να αυξήσουμε τις αποθηκευτικές μας δυνατότητες στους 20.000 τόνους, με ένα ξηραντήριο για το καλαμπόκι. Σε 5-6 χρόνια, θα εγκαταστήσουμε έναν αλευρόμυλο για την παραγωγή χονδράλευρων στη φυτεία και τη χρήση τους στις ζυθοποιίες μας».

Για να υπάρξει ικανή ποσότητα για τις εννιά ζυθοποιίες του ομίλου Castel, υποστηρίζεται δυναμικά η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας: «Θα αγοράσουμε καλαμπόκια από τις άλλες φάρμες που είναι παρόμοιες με τη δική μας, αλλά και από μικρότερους παραγωγούς που βρίσκονται κοντά μας» συμπληρώνει ο Σεμπαστιέν Ντικροκέ.

Κατευθυνόμαστε δυτικά για να δούμε μία από αυτές τις ζυθοποιίες, που βρίσκεται στα περίχωρα της Λουάντα και παράγει χιλιάδες μπουκάλια μπύρας την ώρα. Ανήκει στον όμιλο Castel, που δραστηριοποιείται στην Αγκόλα τα τελευταία 25 χρόνια, απασχολώντας 5.000 εργαζόμενους: «Αξίζει τον κόπο, γιατί είναι μια χώρα γεωγραφικά πολύ μεγάλη, με τεράστια δυναμική και νεανικό πληθυσμό. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αγκόλα έχει πολύ μεγάλη δυναμική στον αγροτικό τομέα στην παραγωγή δημητριακών» επισημαίνει ο Φιλίπ Φρεντερίκ, Διευθυντής του Ομίλου Castel στην Αγκόλα.

Αυτή η διαφοροποίηση δεν βοηθά μόνο την οικονομία, αλλά και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται: «Είναι ελκυστικό, γιατί σήμερα εισάγουμε το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών μας. Είναι λογικό ότι οι βασικές βιομηχανίες εδώ προσπαθούν τώρα να παράγουν τοπικά τις πρώτες ύλες» συμπληρώνει ο Φιλίπ Φρεντερίκ.

Αυτή η διαφοροποίηση αλλάζει το σκηνικό όχι μόνο για τις εταιρίες, αλλά και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, όπως η τράπεζα Standard, που δραστηριοποιείται στην επαρχία Μαλάντζ: «Η δυναμική της επαρχίας Μαλάντζ είναι τεράστια. Είναι μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη γεωργική δυναμική, όχι μόνο χάρις στα γόνιμα εδάφη της, το άφθονο νερό της αλλά και χάρις στην τουριστική της ανάπτυξη» υπογραμμίζει η Γιόνε Κάστρο, Εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας Standard.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!