Από το 2008, στο τότε ΤΕΙ Αθήνας η Ομάδα Ζυθοποίησης έχει μετατρέψει έναν μικρό χώρο του ιδρύματος σε ένα μικρό ζυθοποιείο, δυναμικότητας 100 λίτρων μέσα στο οποίο νεαρά μυαλά πειραματίζονται με τις γεύσεις και τα αρώματα της μπύρας, αποκτώντας παράλληλα εξοικείωση με κάθε βήμα και κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής, από την συνταγή μέχρι την κοστολόγηση και την προώθηση του προϊόντος.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, οι νεαροί ζυθοποιοί άνοιξαν τον χώρο του οινοποιείου/ζυθοποιείου του τμήματος για το κοινό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ζύθου 2019, με αφορμή την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους, ώστε να δοκιμάσουν μαζί με τους επισκέπτες τους κόπους και τους πειραματισμούς μιας ολόκληρης χρονιάς.

«Είναι μια καλή ευκαιρία να δουν πώς το κοινό ανταποκρίνεται στις μπύρες τους» εξηγεί ο καθηγητής Ταταρίδης Παναγιώτης, καθηγητής του τμήματος και ιθύνων νους της ομάδας, με αφορμή την οποία μάλιστα, μπόρεσε το 2014 να ξεκινήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Το κοινό ανταποκρίθηκε αφού στις λίγες ώρες που βρεθήκαμε εκεί, πέρασε από το αυτοσχέδιο μπαρ των φοιτητών σύσσωμο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, για να δοκιμάσει πειραματικές μπύρες APA, IPA, weiss, lager, Ale, πιο εξειδικευμένες βελγικού στυλ, αλλά και μπύρες με φρούτα, βότανα ή μπαχαρικά. Ας σημειωθεί εδώ πως οι συνταγές των φοιτητών αφορούν μπύρες από ζύμες που δεν είναι σακχαρομήκυτες. «Υπάρχουν διαφορετικές μαγιές, εμείς χρησιμοποιούμε τέτοιες, λιγότερο συμβατικές γιατί δίνουν διαφορετικά αρώματα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά» εξηγεί ο καθηγητής.

Τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο καθηγητής, όλο και περισσότεροι φοιτητές δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της μπύρας, όλο και περισσότεροι αναζητούν εργασία σε ζυθοποιεία ενώ μερικοί απόφοιτοι του τμήματος καταφέρουν και ανοίγουν τα δικά τους. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην άνθιση της μικροζυθοποιίας στη χώρα μας, αφού η ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια, έφερε στην επιφάνεια 50 νέες επιχειρήσεις μπίρας που αναζητούν την καινοτομία.

Οι νέοι αυτοί επιχειρηματίες, ζητάνε ζυθοποιούς, και έτσι το Τμήμα Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, επιχειρεί να συνδέσει την επιστήμη και την έρευνα με την παραγωγή. «Οι μικροζυθοποιοί θέλουν βοήθεια για να βελτιώσουν το προϊόν τους, βοήθεια για να στήσουν την επιχείρησή τους» αναφέρει ο καθηγητής Ταταρίδης, συμπληρώνοντας πως στους άμεσους στόχους του είναι – μέσω του τμήματος- να καταστεί δυνατή η παροχή υπηρεσιών. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, το κλίμα δεν είναι απογοητευτικό, ούτε έχει επέλθει ακόμη κορεσμός στην αγορά. Φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας, υποστήριξε την θέση του, λέγοντας: «Στην Ιταλία, μια παραδοσιακά χώρα του κρασιού, όπως και η Ελλάδα, υπάρχουν 500 μικρά ζυθοποιία. Τηρουμένων των αναλογιών, στην Ελλάδα απέχουμε ακόμα πολύ από τα 120-150 που θα μας αναλογούσας. Άρα έχουμε ακόμα περιθώριο για ανάπτυξη».

Αξίζει να αναφερθεί πριν το κλείσιμο, πως πλέον στο Τμήμα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την έναρξη διδακτορικού προγράμματος σπουδών, αφού άλλωστε το ερευνητικό έργο που ήδη παράγεται είναι αρκετό ώστε να κερδίζει το ενδιαφέρον διεθνών συνεδρίων, ενώ μεσοπρόθεσμα, δεν αποκλείεται και η κυκλοφορίας μιας πανεπιστημιακής ετικέτας μπίρας στα ράφια των μπαρ. Αυτό βέβαια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, αφού το ίδρυμα είναι ακόμη αρκετά νεαρό και οι εκκρεμότητες πολλές.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!