Delphi Session IPA
Διαθέτει ανοιχτό ξανθό χρώμα, ξηρή και ισορροπημένη γεύση, έντονα φρουτώδης ως πρώτη αίσθηση και γοητευτικά πικρή στο τελείωμα. Αρωματικά κυριαρχούν εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα που υποστηρίζονται από ανθικές και βαλσαμικές νότες. Με το χαμηλό της αλκοόλ και το ελαφρύ της σώμα αποτελεί μια ιδανική καλοκαιρινή επιλογή! Λυκίσκοι: Nelson Sauvin, Citra, Mosaic και Simcoe.

Αργώ Freddo Espresso
Αυτή είναι μια μπύρα που δημιουργήθηκε από την φιλία μεταξύ ενός περιπλανώμενου και ενός τοπικού ζυθοποιού, εμπνευσμένη από τη στιγμή του βραδιού, όταν είναι πολύ αργά για άλλον έναν καφέ και αρκετά αργά για μια καλή μπύρα. Τα αρώματα και τα αρώματα του καφέ είναι παντού στον Βόλο, από την Παλιά μέχρι την Παραλία, μέχρι τις πλαγιές του Πηλίου. Αν έπρεπε να ετοιμάσουμε μια μπύρα μαζί για τον Βόλο, έπρεπε να γίνει με σκούρες ειδικές βύνες, μεταξωτές νιφάδες βρώμης και ωριμασμένη με κορυφαίους φρεσκοψημμένους κόκκους καφέ από το καλύτερο καφεκοπτείο της πόλης, «Ο Κόκορας».


Αναστασίου Βοστωνέζα
Η νέα μας δημιουργία έχει βαθιές ρίζες στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα ζύθου αλλά αποτελεί και μια απο τις βάσεις της Αμερικάνικης. Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Ουσιαστικά πρόκειται για μια Vienna Lager ένα είδος που αναφέρθηκε και ζυθοποιήθηκε για πρώτη φορά περίπου το 1840 απο τους ζυθοποιούς Anton Dreher και Gabriel Sedlmayer, απόγονους οικογενειών με μεγάλη ιστορία και παράδοση στην παραγωγή μπύρας. Μέσα απο τα ταξίδια, τους πειραματισμούς και τις σαφείς επιρροές απο την Βρετανική σχολή μπύρας, κατέληξαν σε ένα νέο είδος βύνης που εδίνε κόκκινο χρώμα αλλά και γεύση καραμέλας στο ζυθογλεύκος. Το νέο είδος βύνης ονομάστηκε Vienna Malt και σε συνδυασμό με μαγιά Lager η μπύρα ονομάστηκε “Lager Vienna Type” η αλλιώς ''Vienna Style Lager''.Την ίδια περίοδο με διαφορετική όμως διαδικασία δημιουργήθηκε και το γνωστό στύλ μπύρας Munich Märzen,ένα στύλ που απολαμβάνεται στο γνωστό σε όλους Oktoberfest. Η σύνδεση με την νεότερη ιστορία γίνεται μέσα απο την ίδρυση της Boston Beer Company στην Μασαχουσέτη και πιο συγκεκριμένα στην Βοστώνη (η Αθήνα της Αμερικής) το 1984 απο τον James "Jim" Koch όταν αναπαράγεται μια αυθεντική συνταγή Vienna Lager απο τον προ-προ παππού του Koch. To όνομα αυτής ''Samuel Adams - Boston Lager''. Μια μπύρα που έβαλε την Αμερική στο χάρτη της μπύρας την δεκαετία του 80 και άλλαξε τα δεδομένα για τις παρεξηγημένες Lager. Με αυτές τις σύντομες ιστορικές αναφορές ερχόμαστε στο σήμερα και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι μας, όπου σεβόμενοι την ιστορία αναπαράγουμε μια πλούσια, γευστική Vienna Lager, η αλλιώς Amber Lager η πολύ απλά Boston Lager στο 4,5% ABV με διαλεχτές βύνες και τον Αμερικάνικο λυκίσκο Loral.

Αναστασίου Κραταιά
Πρόκειται για μια Russian Imperial Stout, ένα είδος που κρατάει απο το 1780 περίπου όταν στις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας ήταν διάσημη η εξαγωγή μπύρας Stout. Για να αντέξουν τα φορτία το μεγάλο ταξίδι οι ζυθοποιοί της εποχής ''ανέβαζαν'' το αλκοόλ για να μπορεί να συντηρήσει την μπύρα και να φτάσει στον προορισμό της ανέπαφη.Το αποτέλεσμα ήταν μια δυνατή Stout σχεδόν στο 9 - 10 % ABV και έτσι απέκτησε την ονομασία Russian Imperial Stout. Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη Μεγάλη, ήταν αυτοκράτειρα της Ρωσίας, γερμανικής καταγωγής και μεγάλη λάτρισσα αυτής της ιδιαίτερης μπύρας. Η ονομασία ''Κραταιά'' απο το κραταιός που σημαίνει ισχυρός, δυνατός, ρωμαλέος, σθεναρός δίνει την βαρύτητα που θέλαμε σε αυτήν την ομολογουμένως απολαυστική νέα μας μπύρα.Γεμάτο σώμα και έντονη γεύση βανίλιας, σοκολάτας, κόκκινων φρούτων και καφέ. Όλα αυτά στο 9,5% ΑBV.

Αναστασίου Χθόνιος
Πρόκειται για μια Imperial Pumpkin Brown Ale και μια Pumpkin Milk Coffee Stout. Η ονομασία ''Χθόνιος'' δεν έγινε τυχαία αφού xθόνιος είναι ο γήινος, αυτός που ανήκει στο χώμα, στο έδαφος.Με το όνομα χθόνιοι θεοί ή χθόνιες θεότητες ή υποχθόνιες θεότητες χαρακτήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τις διάφορες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας που είχαν σχέση με τον κάτω κόσμο ή τη Χθόνα, δηλαδή τη Γη, εξ ου και υποχθόνιοι. Σήμερα ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στα ελληνικά και για τον χαρακτηρισμό παρόμοιων θεοτήτων, του κάτω κόσμου, και από μυθολογίες άλλων πολιτισμών. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονταν ο Άδης με κυρίαρχη θέση, ο Πλούτων, η Δήμητρα, η Περσεφόνη, η Εκάτη, ο Χθόνιος Ερμής, ο Χάρων, ο Θάνατος κ.λπ. Στους χθόνιους θεούς, οι αρχαίοι Έλληνες, προσέφεραν σπονδές και γίνονταν διάφορες επικλήσεις και προσευχές προκειμένου να φανούν ευμενείς στους νεκρούς, ιδιαίτερα σ΄ εκείνους που είχαν πεθάνει νέοι ή και άδικα, αλλά και για τους "εν ζωή". Συνέχεια εκείνων των επικλήσεων είναι οι αντίστοιχες των σημερινών επικλήσεων στις νεκρώσιμες ακολουθίες, που τηρούν οι χριστιανοί. 'Eτσι η συγκεκριμένη λέξη δεν αναφέρεται σε όλα εκείνα που ανήκουν στην γη ως τόπο καλλιέργειας ή στα αγροτικά αγαθά, αλλά στα ιερά και όσια που κατοικούν κάτω από την επιφάνειά της και κάπως έτσι ''δένει'' με την γιορτή του Halloween που γιορτάζεται πάντα την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim...

Solo Antagonist
O «Aνταγωνιστής» είναι το αντίπαλο δέος του «Πρωταγωνιστή», της κορυφαίας ελληνικής μπύρας βάσει της παγκόσμιας πλατφόρμας βαθμολόγησης του untappd, που ζυθοποιήσαμε το 2017. Μια ξανθιά, προκλητικά μεγάλη μπύρα, που δημιουργήσαμε ανταγωνιζόμενοι τους εαυτούς μας σε συνεργασία με την ανερχόμενη Νορβηγική μικροζυθοποιία Hogna Brygg. Ως Barley Wine - ιστορικά ποτό των Βρετανών ευγενών - διακρίνεται για την πλούσια γεύση της με εθιστικά πικρές, πικάντικες, φρουτώδεις νότες εσπεριδοειδών και σαφή αίσθηση του αλκοόλ που ανταγωνίζεται εκείνη του κρασιού. Μια μπύρα «επικίνδυνη» για όσους αρέσκονται στις μεγάλες γευστικές προκλήσεις. Απολαύστε τη ως ποτό ή συνδυάζοντας τη με πλούσια, λιπαρά πιάτα και δυνατά τυριά.

Strange Brew Mandy Black
Πρόκειται για μια χορταστική Export Stout 7% Αbv με έντονες νότες καφέ και σοκολάτας, διακριτικά κόκκινα φρούτα και ιδανικό σώμα για να πιεις πολλές παραπάνω από μία! H Mandy Black ήταν μια Εγγλέζα πειρατίνα, γεννημένη στα τέλη του 17ου αιώνα, η οποία έγινε διάσημη για τις επιθέσεις της εναντίων των αυτοκρατορικών πλοίων, κατά τις οποίες άρπαζε τα βαρέλια μαύρης (Stout) μπύρας που εξάγονταν στις Βρετανικές αποικίες στο Νέο Κόσμο. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης μιας pub, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη νοτιοδυτική Αγγλία, ο οποίος ήταν γνωστός για τις πολύ καλές μπύρες του, ειδικά για τις μαύρες, τις οποίες εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι ναύτες και οι εργάτες του λιμανιού. Μάλιστα μια μέρα ο Δούκας της Κορνουάλης αυτοπροσώπως επισκέφθηκε τη μικρή pub για να δοκιμάσει και αυτός την περίφημη Stout που σέρβιραν. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Δούκας εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τη συγκεκριμένη μπύρα, που διέταξε τους στρατιώτες του να συλλάβουν τον άτυχο ιδιοκτήτη και να τον μεταφέρουν, μαζί με όλα τα βαρέλια, στο κάστρο του, ώστε να φτιάχνει μπύρα μόνο για τον ίδιο, από τότε και στο εξής. Η Mandy ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών και κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης πηδώντας σ’ ένα πλοίο που σαλπάριζε για την Αμερική. Όταν βρέθηκε στην Καραϊβική άρχισε να αναμειγνύεται με διάφορους πειρατές στις τοπικές ταβέρνες. Εν τέλει γνώρισε κάποιον καπετάνιο, ο οποίος δέχτηκε να την πάρει μαζί του για να δουλέψει στην κουζίνα του πλοίου, αλλά μετά το θάνατό του σε μια μάχη με το Βασιλικό Ναυτικό, έγινε η ίδια καπετάνιος, έχοντας κερδίσει το σεβασμό του πληρώματος με το θάρρος και το δυναμισμό της. Τα επόμενα χρόνια η Mandy έγινε ξακουστή για τις επιθέσεις της στα Βρετανικά πλοία, απ’ τα οποία φρόντιζε πάντα να κλέβει τα βαρέλια μαύρης μπύρας που προορίζονταν για τις αποικίες, τα οποία και μοίραζε ελεύθερα στον κόσμο, στο λημέρι των πειρατών. Λέγεται ότι αυτή η σχέση της με τη μαύρη μπύρα, είναι ο λόγος πίσω απ’ το παρατσούκλι της “Black” - άλλοι υποστηρίζουν ότι της δόθηκε λόγω των μαύρων της μαλλιών και ρούχων. Επίσης θρυλείται ότι η Mandy ήταν η πρώτη που έφτιαξε μπύρα στην Καραϊβική, εισάγοντας ένα νέο στυλ μαύρης μπύρας, το οποίο είχε λιγότερο καβουρδισμένη, αλλά περισσότερο φρουτώδη γεύση και που αργότερα εξελίχθηκε στο στυλ της Tropical Stout. Αν και ελάχιστα είναι γνωστά για το θάνατό της, η κληρονομιά της παραμένει σ’ αυτά τα μέρη, και όπως λένε οι λιμενεργάτες όταν πίνουν τη Stout τους μετά τη δουλειά: «Στην υγειά σου, ο, Mandy Black!».

Lafkas Black Sheep
Ελληνική breakfast stout μπύρα με 5% αλκοόλ, από τη Lafkas Microbrewery στα Χανιά! Το Μαύρο Πρόβατο είναι μια περιορισμένης παραγωγής μπύρας της που δημιουργήθηκε από τη ζυθοποιία παρέα με τους KROSS Coffee Roasters και ΜΥΛΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ και κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο σκοπός της ζυθοποιίας για τη συγκεκριμένη συνταγή ήταν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα τοπικών επιχειρήσεων. Έτσι για καλό αρωματικό καφέ από την Κολομβία οδηγήθηκαν στο KROSS Coffee Roasters ενώ και για τη βρώμη στους τοπικούς Μύλους Κρήτης. Το χρώμα της Black Sheep είναι μαύρο με ελάχιστο καφέ αφρό μικρής διάρκειας και φυσικά είναι αφιλτράριστη κι απαστερίωτη. Έχει έντονο άρωμα με κυρίαρχες τις νότες του καφέ και της σοκολάτας. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ισορροπημένη, γλυκιά και πικρή, με νότες αντίστοιχες των αρωμάτων και φυσικά καραμέλας που της προσδίδονται από τις καβουρδισμένες βύνες. Έχει γεμάτο σώμα και χαμηλή ενανθράκωση. Τέλος, η επίγευσή της είναι μεγάλης διάρκειας, ελαφρώς πικρή κι ελάχιστα όξινη.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!