Καιρό πριν από την πτώση των Βίκινγκ και από την κατάκτηση της Ιρλανδίας από τους Νορμανδούς –προτού ακόμη αρχίσουν να παρασκευάζονται το ουίσκι και η μαύρη μπύρα, τα πασίγνωστα ιρλανδικά ποτά– χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Σάνον στη μικρή πόλη Αθλόουν η διάσημη παμπ του Σον, αν και δεν είχε τότε το σημερινό της όνομα.

Καταχωρημένη ήδη από το 2004 στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η «αρχαιότερη παμπ της Ιρλανδίας», η μπυραρία του Σον διεκδικεί βάσιμα τον τίτλο της αρχαιότερης σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρχαιολογική έρευνα που διεξάχθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας τοποθετεί χρονολογικά τη συγκεκριμένη μπυραρία στον Μεσαίωνα (900 μ.Χ.), καθιστώντας την πρώτη των πρώτων.

«Όταν μπαίνεις μέσα σε συνεπαίρνουν αμέσως η ιστορία και ο ρομαντισμός του παρελθόντος» λέει ο Ντέκλαν Ντελέινι, ο υπεύθυνος μπάρμαν της παμπ. «Είναι μια αυθεντική εμπειρία. Με το πέρας των χρόνων έχουν υπάρξει πολλοί ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αλλά τα βασικά στοιχεία παραμένουν ίδια: κουβεντολόι, μουσική και κρακ (σ.σ.: craic στα ιρλανδικά σημαίνει κέφι και ευχάριστη, δυνατή, ζωηρή συζήτηση). Αυτός ο συνδυασμός κάνει την παμπ αυθεντική» Το πάτωμα είναι καλυμμένο με ροκανίδια, οι τοίχοι φτιαγμένοι από μείγμα ψάθας, λάσπης και αλογίσιας χαίτης, ενώ τον διάκοσμο συμπληρώνει το χαμηλό καλαμωτό ταβάνι. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκονται τα απομεινάρια ενός νορμανδικού κάστρου του 12ου αιώνα.

Το αναμμένο τζάκι, η ζωντανή μουσική και οι ζωηρές συζητήσεις συνθέτουν το σκηνικό που συναντά κανείς με το που ανοίγει την πόρτα όχι μόνο στην παμπ του Σον αλλά και στις υπόλοιπες μπυραρίες που κατακλύζουν το «σμαραγδένιο» νησί της Ευρώπης. Στο κλασικό μυθιστόρημα «Οδυσσέας» ο κορυφαίος Ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόις (1882-1941) γράφει ότι «μια ωραία πρόκληση θα ήταν να προσπαθήσει να διασχίσει κανείς το Δουβλίνο χωρίς να πέσει πάνω έστω και σε μία παμπ».

«Σπίτια δεν έχετε;»
«Η ευθυμία και η φιλοξενία είναι βαθιά ριζωμένες στην ιρλανδική κουλτούρα και αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στη δημόσια κατανάλωση αλκοόλ» υποστηρίζει ο Κέβιν Μάρτιν, ο οποίος εκπόνησε μεταπτυχιακή εργασία με τον πιασάρικο τίτλο «Σπίτια δεν έχετε;» και υπότιτλο «Η ιστορία της ιρλανδικής παμπ». Παρότι πολλές παμπ έχουν πέσει στην παγίδα της εμπορευματοποίησης απευθυνόμενες στα κύματα τουριστών, «η προσεγμένη διατήρηση της κληρονομιάς της είναι ο άσος στο μανίκι της παμπ του Σον» αποφαίνεται ο Μάρτιν.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!