Η Ευρώπη πρωτοτυπεί στην παραγωγή craft μπύρας και πλέον έχει αφήσει κατά πολύ πίσω της, την μέχρι πρότινος ηγέτιδα στον κλάδο, Βόρεια Αμερική, με το 54% των νέων κυκλοφοριών να ξεκινούν από την Ευρώπη, όπου άλλωστε βρίσκονται οι έξι από τις δέκα πιο «προοδευτικές» αγορές craft μπύρας.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε και το εναρκτήριο λάκτισμα σε οργανώσεις παραγωγών craft μπύρας από εννιά ευρωπαϊκές χώρες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ιδρύσουν έναν διεθνή οργανισμό, τους Ανεξάρτητους Ζυθοποιούς της Ευρώπης, ο οποίος θα προωθεί και θα εξασφαλίζει τα κοινά συμφέροντα των μελών του μέσω πίεσης σε ευρωπαϊκά όργανα αλλά και επικοινωνίας με τα Μέσα. Ο οργανισμός αυτός φιλοδοξεί στο να γίνει ο κεντρικός φορέας εκπροσώπησης περισσότερων των 2000 ζυθοποιείων, που θα αναδεικνύει στα όργανα της ΕΕ ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία, την φορολόγηση, την πρόσβαση σε αγορές, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει την ένταξη περισσότερων μικρότερων φορέων της ηπείρου σε αυτόν. Προς το παρόν, φορείς από Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Μ.Β., Ισπανία, Ολλανδία και Τσεχία συμμετέχουν στο όργανο αυτό, ωστόσο η επανάσταση της craft μπύρας στην Ευρώπη, εκφράζεται από τουλάχιστον 5.000 ζυθοποιεία.

Η ευρωπαϊκή αγορά μπύρας κυριαρχείται ακόμα από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και στρέφονται στις craft. Ωστόσο, στις προτιμήσεις των καταναλωτών ανταποκρίνεται και η συγκεκριμένη βιομηχανία, με το ενδιαφέρον να έχει μεταναστεύσει κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών από τις ΗΠΑ στην ηπειρωτική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Johny Forsyth, Associate Director της Mintel Food & Drink. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως μόλις πριν από πέντε χρόνια, οι Β. Αμερική ήταν υπεύθυνη για το 52% των νέων κυκλοφοριών, ενώ η Ευρώπη για το 29%. Σήμερα, οι ΗΠΑ διατηρούν το 19%, με την Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, να παράγει το 54% των νέων κυκλοφοριών.

Η παρατήρηση αυτή μάλιστα, περιλαμβάνει χώρες στις οποίες η μπύρα βρισκόταν ανέκαθεν στην κουλτούρα τους, όπως είναι η Γερμανία, η οποία μέθυσε τον Οκτώβριο του 2018, για 185η φορά, στο πλαίσιο του βαυαρικού Oktoberfest.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!