Το μοναστήρι των Κιστερκιανών στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου είναι το πρώτο ζυθοποιείο στη δυτική Ευρώπη που εγκαθιστά ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού με βάση τα φυτά, προκειμένου να αποφύγει την αλόγιστη σπατάλη. Το αβαείο Koningshoeven είναι ένα από τα δώδεκα σημεία του πλανήτη που παρασκευάζεται μπύρα Trappist (των τραπιστών μοναχών) και τα προϊόντα του έχουν κερδίσει τους απανταχού πότες ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, για όλη αυτήν την εμπορική επιτυχία, η αίσθηση ότι τα χρήματα έχουν υπερτερήσει τη πνευματικότητας έχουν οδηγήσει τους μοναχούς να επαναξετάσουν τη χρήση του νερού έπειτα από 130 και πλέον χρόνια. Το μοναστήρι των Κιστερκιανών στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου είναι το πρώτο ζυθοποιείο στη δυτική Ευρώπη που εγκαθιστά ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού με βάση τα φυτά, προκειμένου να αποφύγει την αλόγιστη σπατάλη νερού, που φτάνει τα επτά λίτρα για καθε ένα λίτρο μπύρας που παράγεται.. 

Σε ένα τεράστιο θερμοκήπιο εβδομήντα είδη, όπως φτέρες και άλλα υπο-τροπικα φυτά, βρίσκονται πάνω από κουβάδες νερού, τα οποία ρέουν μέσω αγωγών από το ζυθοποιείο. Η αλληλεπίδραση με τους μικρο-οργανισμούς στις ρίζες των φυτών και τα βακτήρια του νερού το καθαρίζουν για την επανάχρησή του. 

«Προσευχόμαστε επτά φορές την ημέρα για να υμνήσουμε τον Θεό για τη δημιουργία του, αλλά δεν εργαζόμασται με τον σωστό τρόπο για να μειώσουμε την ρύπανση. Έπρεπε να μεταφράσουμε την πίστη μας σε βιωσιμότητα», δήλωσε ο πατέρας Ισαάκ για το ζυθοποιείο του. 

Μόνο η μπύρα που παρασκευάζεται στο μοναστήρι είναι αυθεντική Trappist και το αβαείο Koningshoeven παράγει 10 εκατομμύρια λίτρα μπύρας το χρόνο. Είναι ένα από τα 12 αβαεία που παράγουν αυτό το είδος μπύρας. Ειδικότερα, έξι βρίσκονται στο Βέλγιο, δύο στην Ολλανδία και από ένα σε Αυστρία. Γαλλία και Ιταλία.  Όσο για την πατέντα, ευελπιστούν ότι θα «καθαρίζε» περίπου 450.000 λίτρα κάθε επτά ώρες σε πλήρη λειτουργία χωρίς να υπάρχει ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!