Την ευκαιρία να γευτούν και να αξιολογήσουν μια συλλογή από 24 διαφορετικές μπύρες χωρίς γλουτένη προσέφερε σε πελάτες και μέλη της κοινότητας το Café Henkel, διοργανώνοντας ένα απόγευμα γευστικής δοκιμής στις 14 Ιουλίου. Η οικογενειακή επιχείρηση στην καρδιά του Brunswick της Μελβούρνης, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον περασμένο Μάιο, λύνοντας τα χέρια σε άτομα που για λόγους υγείας ή προσωπικής προτίμησης ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη, προσφέροντας ένα μενού που εγγυάται όχι μόνο απαράμιλλη ποιότητα και γεύση, αλλά επίσης πληθώρα επιλογών.

Πρόσφατα απέκτησαν την άδεια να σερβίρουν και αλκοόλ τόσο στην καφετέρια Henkel όσο και στην αίθουσα εκδηλώσεων που στεγάζεται στις ίδιες εγκαταστάσεις. Όμως για μία επιχείρηση που ακολουθεί τη δέσμευση 100% gluten free -κατοχυρώνοντας μάλιστα τη πιστοποίηση της αρμόδιας οργάνωσης Coeliac Australia από τις απαρχές της λειτουργίας της- η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές για το ποτό που βρίσκεται στην απαγορευτική λίστα ατόμων που απέχουν από τη γλουτένη.

“Προτού ανοίξουμε την καφετέρια είχα πάει σε διάφορες κοινοτικές συγκεντρώσεις για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και ένα από τα συχνότερα παράπονα που άκουγα ήταν ότι τους έλειπε η μπύρα” λέει η κ. Σταμέλου, περιγράφοντας ότι η αρχική εντύπωσή της ήταν πως θα συναντούσε δυσκολία στην προσπάθεια να προμηθευθεί μια ευρεία γκάμα σε μπύρες χωρίς γλουτένη, δεδομένου ότι το βασικό συστατικό της, η βύνη, προκύπτει από την κατεργασία σιτηρών. “Όμως ακόμη και για εμένα που έχω ενεργό ανάμειξη στον χώρο της gluten free εστίασης, ήταν έκπληξη το πόσο πολλές τέτοιες μπύρες διατίθενται στην Αυστραλία”.

Αν και επί του παρόντος κυκλοφορούν 24 τέτοια προϊόντα στην εγχώρια αγορά, εξηγεί ότι συχνά δεν είναι εύκολο για τον καταναλωτή να γνωρίζει ή να μπορεί να διαλέξει από ολόκληρη την γκάμα, καθώς προσφέρονται σε μικρό αριθμό καταστημάτων, ενώ ακόμη και μεγάλοι προμηθευτές προσφέρουν περιορισμένη επιλογή. Σύμφωνα με την κ. Σταμέλου, ο στόχος της γευστικής δοκιμής που διοργανώνουν είναι, αφενός, να διευκολύνουν την πρόσβαση του καταναλωτικού κοινού στις μπύρες χωρίς γλουτένη, δίνοντας, παράλληλα, τον πρώτο λόγο στους πελάτες για το ποιες μάρκες θα φιλοξενήσουν στην επιχείρησή τους. Άλλωστε, όπως λέει, “δεν υπάρχει καλύτερος κριτής από τους ίδιους τους λάτρεις της μπύρας”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μπύρες διαφορετικής ζύμωσης, γεύσεως, αρώματος αλλά και περιεκτικότητας σε αλκοόλ, από ελαφριές ales και ξανθιές lagers, μέχρι stouts, ipa, pilsner και η λίστα… συνεχίζεται. Οι επιλογές που θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού δίνουν έμφαση στις εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά και σε προϊόντα που έχουν ξεχωρίσει στο είδος τους στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, οι μπύρες που θα προσφερθούν παρασκευάζονται στην πλειοψηφία τους από ντόπια ζυθοποιία της Βικτώριας και άλλων πολιτειών, ενώ οι εισαγόμενες προέρχονται από το Βέλγιο, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

“Πρόκειται για μια αναδυόμενη τάση στην αγορά, όμως η ζήτηση υπήρχε πάντα και αυξάνεται”, επισημαίνει η κ. Σταμέλου, εξηγώντας πως το συχνότερο εμπόδιο για την παρασκευή μπύρας χωρίς γλουτένη αφορά το αυξημένο κόστος της διαδικασίας, καθότι χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης από μικροποσότητες της ουσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και περιεκτικότητα γλουτένης σε ποσοστό μόλις 0.0002% μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία όσων πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η εκδήλωση γευστικής δοκιμής απευθύνθηκε τόσο σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη όσο και σε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη γλουτένη και απώτερος σκοπός της είναι να ωφεληθούν οι συμμετέχοντες και οι υπόλοιποι πελάτες της επιχείρησης.

“Για κάποιους ανθρώπους το κέρδος έρχεται και μόνο αποκτώντας τη γνώση ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τέτοιες μπύρες. Πρόκειται για προϊόντα που τα περισσότερα μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά μαγαζιά δεν σερβίρουν. Είναι υπέροχο για κάποιον να ξέρει ότι αν θέλει να απολαύσει μια μπύρα, υπάρχει ένα μέρος όπου μπορούν να απευθυνθούν και όπου μάλιστα εγγυημένα θα έχουν πληθώρα επιλογών.

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια βασική απόλαυση που για πολλούς η πρόσβαση είναι δεδομένη, όμως για έναν μεγάλο αριθμό ατόμων για τους οποίους η γλουτένη είναι απαγορευτική πρόκειται για κάτι που μέχρι πρότινος μπορεί να στερούνταν χωρίς περιθώριο επιλογής”.

source
Axact

Παναγιώτης Στεφανιδάκης

Λάτρης της ποιοτικής μπύρας, διαδίδω το πάθος μου μέσω του Beeroskopio! Super User στο Untappd, homebrewer, δοκιμάζω συνεχώς νέες μπύρες να διευρύνω την γευστική μου παλέτα! Θα χαρώ να επικοινωνήσω μέσo social media ή στο stef82gr@hotmail.com σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον κόσμο του ζύθου.

Post A Comment:

0 comments:

Αφήστε μας το σχολιο σας!